『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
睇下香港係中國國籍法定義下個細路計唔計中國籍(香港) 如果唔計嘅話會變無國籍人士 無國籍人士又出世係英國 按人道立場同《減少無國籍人士公約》應該要俾完整公民權利

「父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 , 本 人 出 生 在 外 國 , 具 有 中 國 國 籍 ; 但 父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 並 定 居 在 外 國 , 本 人 出 生 時 即 具 有 外 國 國 籍 的 , 不 具 有 中 國 國 籍 。」

我諗個爭議點係子女係係你係英國居住緊而唔係旅行暫留嘅情況下出世 唔知計唔計有中國籍 最好問清楚同查一下資料

如果係有中國籍嘅話 都應該可以用dependent visa 咁留底掛
過咗 4m 喇

咪又係得個吉
呢個情況,父母無英國永久居留權或其他國籍,咁小朋友出世都只有瓷籍,可以申請廁板。若果帶小朋友出境英國,咁事前要帶小朋友去瓷國大使館申請「瓷國旅行證」返香港再補辦香港ID、護照。

脫歐前若果只帶小朋友去歐盟其他成員國,應該可以向HMPO申請alien paassport。脫歐後無人知,穩陣起見都係帶咗小朋友去瓷國大使館辦旅遊證返香港。
又係倫敦啲人出嚟
噉有咩分別啫
咁點先會有BOC?
香港以外既英殖民地就有
補充一下,BNO持有人都一樣要效忠英女王,而且因為有英國國籍唔可以選特首
我覺得未必

第四十四條
香港特別行政區行政長官由年滿四十周歲,在香港通常居住連續滿二十年並在外國無居留權的香港特別行政區永久性居民中的中國公民擔任。

BNO係冇任何地方嘅居留權,所以應該未必關事
BNO持有人要效忠英女王
香港特別行政區行政長官要效忠中華人民共和國
所以唔得
想問下而家以bno去越南係唔係唔可以用E-Visa而一定要VOA?
上網搵咗好多資料但都冇一個好確切嘅答案...
睇下有冇巴打近排去過幫到手
純粹以效忠英女皇同效忠中華人民共和國呢個問題上應該無互相抵觸
2001年《行政長官選舉條例草案》立法時,草案訂明持有外國簽發護照者,即喪失獲提名為行政長官選舉候選人的資格。有立法會議員批評此準則是歧視英國國民(海外)護照持有人,並把他們當作次等公民。但政府當局解釋,英國國民(海外)護照持有人可在第三國家享有英國領事服務和保護。他們必須效忠英國君主,並受到英國叛國罪法律所規限。而行政長官必須宣誓效忠香港特區,行政長官如效忠另一海外國家,或須履行對該國家的責任,將與他作為香港特區代表的身份不符。最終此項規定成為《行政長官選舉條例》第14(e)條,在2002年第二屆行政長官選舉起,行政長官候選人都不得持有英國國民(海外)護照。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%9C%8B%E6%B0%91%EF%BC%88%E6%B5%B7%E5%A4%96%EF%BC%89%E8%AD%B7%E7%85%A7
寫明就無辦法
若果1997年香港唔係被賣豬仔而係從英國手中獨立成國,大部份居民會成為新國家公民,其他居民只得BDTC而未能因香港關係成為香港國公民,除BDTC以外無其他國籍者將自動成為BOC,印度、檳城、馬六甲、肯雅獨立後都係咁做法。唯獨香港唔係獨立成國,所以先發行一種新國籍。
若果當年英國再做得辣啲,做法跟其他獨立出去嘅前殖民地一樣的話,英國可以做得好徹底同香港一刀兩斷,任何護照都唔簽發,咁大部份香港人依家只係得一本廁板揸手。

可能香港係東亞戰略重點,亦為自己留一手部署日後重返亞太有根據地。所以本護照係英國重返最好嘅理由,呢個權利幾時用、點樣用無乜人知。不過,戰略就係呢三百幾萬國民做咗棋子。不過過咗廿年,英國唔用呢張牌,以後可用嘅機會更加細。除非改玩法,將國民變成公民延續自己係亞太勢力。
我用BNO 申請到evisa
但係女朋友過左成個月都話in progress又唔肯退款
唔知關唔關BNO事

最後唯有幫佢申請VOA, 1-2日就批左
我就係睇到有bno holder話approve到evisa,但過關嗰下越南唔受,指返佢去整voa...

所以先想問清楚大家有冇咩經驗可以分享下

原來我本BNO 唔係HMPO 發嘅喎
我都係IPS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞