『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
https://www.gov.uk/government/publications/british-national-overseas-and-british-dependent-territories-citizens
British Dependent Territories Citizens who did not register as British Nationals (Overseas)

Ethnic Chinese Former ethnic Chinese Hong Kong British Dependent Territories Citizens (BDTCs) who did not register as BN(O)s ceased to hold British nationality on 1 July 1997 and became Chinese nationals. An applicant who was a former BDTC should be advised to contact the Chinese Embassy for information and an application form for a Hong Kong Special Administrative Region passport.
真心要啲時間,上年拆返兩個細路個名出黎,前後搞左兩個月,中間補過一次文件。之後仲要有一本出左錯體bc,又搞左半個月
97老豆老母幫我申請過一本bno
隔咗太耐本野唔知去咗邊
可以點先續得返
搵番出黎
你肯定有過BNO咪填表RENEW囉
唔明就睇DOC
20年前嘅野
搬過幾次屋
試下搵 不過多數都搵唔到
好在我阿媽幫我存得好好
文件證書全部收晒入一個file

俾心機
94出世 id首次簽發係01-97 係咪好大機會有bno
doc已經有寫
請自己衡量機會率
去馬博下啦,9成中啦
你有無借機會教化吓佢地
我係屋企嘅異類。佢哋鐘意做中国人,你問佢哋有無續,只會答:續黎做乜?咁貴。厠板好用好多。你估出事英國佬會幫你咩?佢哋都係D政治唔關我事,懶係中立嘅藍絲....俗稱港豬
搵得返
但好難搵人幫我副簽

呢本野 Bb相係咪續到
有就續到,上去刨文啦
問下啲舊同學
多數都有堆外國護照
仲讀緊書
搵我大學lecturer 得唔得?
佢之前有bno 但係唔見咗+過期
文又唔睇, 咁懶用特衰算啦
valid 既先得
中學同學呢
我都係問完中學班舊書友先知
又美國又加拿大又澳洲又BC 乜柒都有
我同學都未畢業
有同學一早搵咗
呢D人讓個身份俾我好過啦,80%機會冇既人上
留名

點解個標題可以出奇地符合我上個post個玩嘢「我反對no title situation
但又唔要brexit主題、唔要支爆主題、唔要bno主題
不如1001之後extend多一個post討論丫
個人覺得有野唔識好正常, 但懶就係死症
如果真心想續BNO既, 前人整合既果份doc差唔多8成以上問題都唔應該出現
有BNO既都只少20+啦, 份野咁詳細都唔睇不如唔好續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞