『薪火post』BNO 續期資訊(32) 你準備好認祖歸英未?

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
我都諗住咁做
連一個持英聯邦國家/美國護照的fd/同事都冇?
收到了

有冇啲名要check
唔方便開電腦
最後果頁係唔係真係要remove左佢個label
有個黃色小label寫住 please remove this label
收到了

有冇啲咩要check
唔方便開電腦
要大力滅
又嚟
我想問下份declaration form係幾時會彈出嚟
點解我apply完都搵唔到

佢個網又無email無得問
我諗最重要先講嘅係,大家都揸英國護照,但權利不均等嘅問題,1981年英國國籍法嘅施行,將英國國籍不合理分等,中英聯合聲明簽署後香港進入過渡期,1985年香港法案創立英國國民海外嘅新英國國籍,容許憑香港關係取得英國屬土公民身份嘅人如果想係主權移交後想留英國國籍者申請。

但係問題在於,2002年英國修例,將英國屬土公民轉為英國海外領土公民嘅同時,批准大部份呢類公民登記成為英國公民嘅同時,本為英國屬土公民嘅英國國民海外並無受惠,令人更加感覺到實際結果就係由1981年英國國籍法嘅施行到2002年修例為止期間,除咗排除咗英聯邦公民,就剩底嘅就係將香港344萬BN(O)被排除。

而雖然中英聯合聲明英方備忘錄中,寫明新嘅英國國籍地垃不包括英國居留權,但係隨住中國不斷收緊甚至乎已經違反聯合聲明中部分條文嘅情況下,聯合聲明中保障香港人嘅權利逐漸失效嘅情況下,英國係唔係仲要維持對英國國民海外嘅公民權利嘅限制?就算唔咁講,當初咁樣明目張膽排除公民權利嘅做法是否合理?

講住咁多先。你個post,唔係好適合討論呢個話題,所以我係度post算
收到
咩又黎
我搣左喇。。。。
唔搣得架?
apply 完
入番去睇status果度

個格既最右手邊
禁入去咪有囉
Tracking 個到?
無喎
,有就唔洗咁啦大佬
其實嫌煩可以唔續, 無人逼你用BNO既
有無試過用電腦睇?
今晚返去試
電話電腦應該都一樣??
我平時都係電話睇
問下啲舊朋友啦
我好多都係一問先知原來個個拎多國護照
連一個持英聯邦國家/美國護照的fd/同事都冇?
,有就唔洗咁啦大佬
其實嫌煩可以唔續, 無人逼你用BNO既
問下啲舊朋友啦
我好多都係一問先知原來個個拎外國護照
俾完錢個到睇唔到有就關左
依家開返tracking個到又搵唔到
有個中性啲嘅問法:
「你旅行用邊本護照㗎」
好駛好用
我直接問有冇人係揸外國護照
因為每個圈子既朋友都有個group咁制

主要腥幾個訊息就ok
正常比完錢你有個ac login
check 下email 有無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞