[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
兒登個名真係多得你唔少
你由第一句留言就7到尾你知唔知
你咁樣同老細講野?
琴晚睇完驚到合埋眼幻想到樹上面隻手,要張被包到實一實先訓到
今朝即刻睇空中浩劫,睇左幾單,加埋今朝新聞仲嚇人,真係好驚,條命仔上左飛機就交左比機長
而家好驚搭飛機
睇黎好多人mon緊po半身76負皮我一㩒就80
嘈咩呀嘈,講正經野係到撩交嗌,唔撚滿意咪唔好睇囉,係要係到執著啲字眼,有乜為?為贏個下,為條氣? btw我屌你老母死肥西阻撚住哂追post,無人想睇你啲千字文
請問係邊有得睇?
已經block左佢靜晒
sorry 㩒錯咗個負皮
點解你啲咁既智障都識上網,唉
之前支那地獄鬼國在鳩鐵不是在眾人面前把車連人帶屍一起埋入土下。
我都有嘗試諗下有冇真係純粹歸咎天氣嘅事故。但好似每一單都牽涉人為失誤或者機場同程序設計問題。現代航空界經過咁多年改良, 每樣嘢又有多過一個check and balance, 其實無咩可能比一個單一錯誤而發酵到咁大鑊(除非有人故意炒機),一有唔妥好快比人發現而修正。所以真係要幾層把關都衰咗先會咁。
另外每次聽到呢d空難消息都令人驚一驚,但同時諗下每日全球咁多班機到順利,其實都係好安全。就算係有故障都好快好有效咁troubleshoot。去youtube search ATC recordings 會有好多空管錄音,聽下佢哋點係架飛機有問題時冷靜咁幫佢哋降落
冇記錯自衛隊係95年之前做救災係要市長個d批准先出到去
我同事搭過嗰架印尼返香港出事既國泰機
空姐派晒紙俾乘客寫遺言
嚇到佢同阿仔仆街

真係好恐怖
若飛機正由自動駕駛系統操作,理論上即使第一副機長的兒子以操作桿讓飛機左轉,也不應影響飛機正常飛行。調查人員使用A310的模擬飛行艙試驗後發現,只要以操作桿作出與自動駕駛指令不符合的指令輸入超過30秒,有關部分的自動駕駛便會自動被解除,並且不會發出解除自動駕駛的警告(而俄製的飛機在此情況下會發出警報),且其它原由自動駕駛系統操作的部分則仍維持自動駕駛。因此在這意外中,因第一副機長的兒子在將操作桿左轉超過30秒,自動駕駛系統的方向操作部份因而被解除,轉回人工操作。但是因為其它部份仍由自動駕駛系統操作,所以當系統發現因長期右轉導致飛機下降時,便拉高機首嘗試重回設定的33,000英尺飛行高度,因而引致之後的連串問題。
在第二次失速時,因為飛行動作已超過設計上限,所以自動駕駛系統也全面自動解除。但是因為飛機的系統能自動緊急防止失速的螺旋下墜,所以此時機組人員只要放手並且不控制飛機,飛機便會自動恢復水平飛行。但是因為機組人員在受訓時並沒有被告知A310自動駕駛系統可能會被部分解除,也不知道飛機有緊急防止失速的螺旋下墜的設計,最終造成這場意外。

原來只要佢最後鬆手唔好控制, 架機係會自動回復正常水平
但冇人話機師聽原來有呢個設定
有緊急事故派紙筆好似係程序黎
其實個空姐自己都驚到仆街, 照樣盡好本份都好值得尊重
盲撚夠未?
標題幾時有話死最多人呀?
你返工時你係咪咁同你老細講嘢架?
果套戲機密真相 係咪真係有呢單野?
其實所有人都expect樓主會share多過一單空難,所以唔係講緊空難排名
依個純粹係分享post,其實俾你拗贏「樓主標題係錯」咁又點,同share 空難事故有咩關係?點解要阻撚住個地球轉?
CX780 咁都無事,以後坐國泰算
啲鬧交撚阻住晒個post....乜都拗一餐
Lm
強帖留名 去睇空中浩劫先
根本睇題目都知唔會得一單。條煩膠真係好撚柒煩
其實上面因爲維修不當而有事嘅,啲維修員最尾點
覺得而家會因為無良商家cut cost,最尾維修又出事
可唔可以講埋最近嘅737 max
https://youtu.be/NzVToJf2198
爆到咁
唔係落大雨就死得人多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞