[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
分享一下一啲知名或不知名嘅航空事故,內容非完全原創,資料亦未必百分百準確
順便講埋我更新嘅速度好慢,唔想等嘅可以直接去wiki
第一單 日本航空123號班機空難

出事前一年嘅JA8119,尾翼嗰隻紅鶴幾型

出事嘅飛機編號係JA8119,機型係波音747SR系列,係747-100嘅減油增加載客量版,可以載客超過500人,係嗰個年代嚟講簡直係超級巨無霸。飛機喺1974年首飛,好快就交到日航手上,出事前機齡為11年半。

喺1978年6月2日,呢架機降落大阪伊丹機場嘅時候出現彈跳,機師當時扯高機頭,令到機身角度太大,機尾因為咁樣而擦地,仲造成25人受傷,呢件事故被稱為日本航空115號班機事故。

事故導致機尾壓力壁受損, 由波音公司嘅維修員修理,但維修員唔知搞咩,冇按照規矩去維修,結果搞到嗰個位塊金屬蒙皮喺飛行過程入面大量受壓,出現金屬疲勞現象,但直到空難發生之前都未有人發現到問題。

上下分別係正確同唔正確嘅維修方法,呢個細節位決定咗成機人嘅命運

去到事故後七年嘅1985年8月12日黃昏六點,JA8119執行日航123號航班,喺東京羽田機場出發,,準備去大阪伊丹機場,航程大約係一個鐘頭。雖然呢程只係短途機,但適逢唔少日本人要返鄉下過節(日本盂蘭盆節),所以上座率極高,一共有509位乘客,連埋15位日籍機員一齊上機。

呢班機嘅機長高濱雅己,副機長佐佐木祐同埋飛行工程師福田博,除咗副機長之外嘅兩位都有相當豐富嘅飛行經驗,機長嘅總飛行時數更加去到12000小時以上。喺當日6點12分,飛機進入跑道並且滑行起飛,厄運即將降臨。

涉事三位機師相片
每次聽翻當時段錄音都覺得好絕望
https://youtu.be/Xfh9-ogUgSQ
Lm
準備上機留名
留名
之前4chan好似見過
Lm
好耐之前睇過哂,照lm
得engine control 都頂到只可以話努力左﹐RIP
好似另一單兩架747炒埋一齊比較恐怖
聽完好不安
印象中之前national geographic有播過相關嘅紀錄片
Lm 早排先睇完jal 123 套紀錄片
留名
機長神人

但未能勝天
係咪pull up pull up個單
失控都飛到半個鐘,真係盡左力
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞