[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
其實係架飛機上面有外星人同佢地既反核武科技,而日本政府唔想美國政府知道佢地同外星人有合作先唔俾美軍幫手。
其實JAL 以前成日出事
留名
果然大家鍾意啲神機師救全家毫髮無損嘅例子

3. 西北航空85號班機事件

涉事飛機編號N661US,機型為波音747-400系列,原先係呢個系列嘅測試機,後來喺1989年尾交付俾美國西北航空,係第一架投入服務嘅波音747-400客機。事故發生前機齡接近十三年,飛行時數達五萬小時,之前未發生過事故。

出事嘅N661US

喺美國東部時間2002年10月9號下晝兩點半,N661US喺底特律機場起飛,按照西北航空85航班嘅計劃飛去東京成田機場。呢次長途跨太平洋飛行預計需時超過13個鐘,由兩組機師輪流駕駛,當中以高級機長John Hanson最為資深。

四位機師喺2017年嘅合照。

航程嘅頭幾個鐘,未有出現任何異常情況,N661US喺35000呎(11000米)高空巡航,進入白令海上空。
留名等睇CI642
地面信號塔報錯位拎到班機入左蘇聯領空 機師100%信任信號塔報位而無視蘇聯嘅警告

而軍機機師都知果架係民航機 但係三次警告無效真係冇計
最後就係慘劇發生
點解CI642個code仲會用?
唔係出過事就會停用咩?
應該係機師係電腦set好自動導航嘅航線,但係起飛後冇校到INS mode變咗自動導航佢淨係幫佢keep住直線,一路飛都無發覺偏離咗,最後入咗蘇聯領空
當時(冷戰高峰)空軍間諜機扮民航機好普遍,所以蘇聯機師就算明知都唔可以真係當佢係。真係好無辜
British Airways Flight 9
機長落地之後無左個段記憶,不過好彩有人合力捉住先無飛落引擎
由於飛機冇後鏡,機師唔知塊垂直尾翼唔見咗

可能機師唔知 咁嚴重~
上面講咗
嗰時未有中部機場,名古屋機場細,跑道短唔夠重載747降落。羽田有長跑道用。當然亦都係唔知咁大鑊
發覺好多空難都係人禍,有無係純天災?

每次有呢啲空難post都會入嚟睇
好多人睇咗呢啲空難事故會驚搭飛機,但因為一次又一次血的教訓,我更加無條件相任機師,第一 ,有事機師同你攬炒,第二,作為乘客除咗上機留意逃生指示,無嘢可以做到
亦都選擇相信航空公司,咁多次血的教訓,都唔吸收,會畀天收,MD就係一個例子
除非打算一世困係香港或有好多時間磨鐵路/遊船河,如果要同呢個世界接觸最快嘅方法除咗搭飛機無其他選擇

另外有單 好似係DHL貨機無鎖死啲貨,爬升嗰陣啲貨向後墮,之後成架機失速畀車CAM近距離影到晒,架機得5/6個機組人員,但全罹難,意外、不小心、大意、真係一次都嫌多
啲貨好似係裝甲車
樓主講唔講烏伯林根空難
應該好少人知
好難搵純天災,空難唔會係單一原因做成,一定係部份天氣環境,部份飛機設計同部份機組人員出錯。例如Tenerife主因的確係機組on9,但如果唔係突然大霧,佢其實會望到架Pan Am,唔會on99撞埋去
Terrain! Terrain! Pull Up!
Swiss cheese model由第一層layer 一直穿,最後爆鑊
99年香港山姆八號風球嗰單算唔算純天災
關呢單野事?
扯出windscreen 係BA 5390
BA 9 係飛過火山灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞