[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
所以我老婆去台灣死都唔坐華航
果陣時我第一次聽機長用D好凝重既語氣講野 仲講一大抽我完全唔識既terms 又話會盡力乜乜乜.....
我係文科撚 喺半空又無得google咩叫hydraulic leak 淨係聽得出有野漏 真係會好撚驚
果幾個鐘我心入面係咁諗死左會點 男友會點 又諗好彩同呀爸呀媽同一機 要死都一齊死...
機長有無死?
後尾轉晒唔用國軍空軍機師就冇野 好似係
好想繼續睇!
我寧願父母唔好同機 唔想攬炒
其實咩都唔知真係會幾驚
重有一單都關全球嘅人事就係UPS6,就係因為鋰電池搞到著火之後就係全球嘅機場都唔再畀人放鋰電入行李寄倉
我獨生又未婚 如果是但一個分開死都會好傷心
睇左樓上post好多故事 其中一個就係因為妻兒都喺同一班機死左而殺左個空管員

2002年烏伯林根空難, ATC
德方事故調查團認定空中交通管制系統的處置失當是導致此次災難發生的主要原因。此次空難通稱烏伯林根空難。

事發當日值班的丹麥籍空管員皮特·尼爾森事後遇刺身亡,行兇者是俄羅斯北奧塞梯人建築師維塔利·卡洛耶夫,他在此次空難中失去了自己的妻子和兩個孩子。
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BA%8E%E4%BC%AF%E6%9E%97%E6%A0%B9%E7%A9%BA%E9%9A%BE
Lm
你冇改錯名
新款飛機全部避免3個油路走埋一齊,變咗有大範圍嘅損壞都唔會一次過take out 三個系統。qantas a380爆偈打穿咗隻翼,都係take out咗兩個hydraulic circuit,仲有一個頂住比佢基本控制能力

就係因為咁先發展到依家有CRM
覺得有問題一定要出聲
就算最junior 既crew 都可以直接打比captain
屋企人做機場話聽過鬼佬上司講係政治嘢嚟

利申 真係鳩up
好死神來了feel
YES PLEASE
愈諗愈嬲
我覺得最恐怖係有單因爲好似油箱過熱而刷出火花成架機係空中解體
瞬間向下衝果下係機上真係好恐怖
聽講其中一個係放緊假嘅公司職員,康復後就辭職
決定唔到第三單講邊個,俾你地決定

西北航空85號班機 一架波音747客機因方向舵故障而迫降,靠住神機師得以全員生還

聯合航空232號班機 DC-10引擎瀨嘢,又係爆炸性減壓兼冇液壓,最後接近奇蹟性迫降,大半數人生還
lm 以後坐飛機會驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞