[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
就飛真係唔應該睇呢d post
好撚驚呀
幾時有第二單
Lm
之前有post講過 好似仲有遺書
有30分鐘時間,可唔可以遂個跳傘搏一搏。

利申9up
邊度有跳傘
印尼 唔係菲律賓
幾個月就有一次呢個post
因為去名古屋要飛過高山 / 出海
因為維修不當造成嘅空難都唔少,下面呢單嘢都係一個血嘅教訓。

第二單 美國航空191號班機空難

涉事飛機編號係N110AA,機型係麥道DC-10-10,喺1972年2月25日成為美航機隊嘅成員。出事前機齡只得七年,但累積飛行時數已經接近兩萬。
值得一提嘅係1974年,DC-10因為貨艙門嘅設計缺陷引發土耳其航空981號班機空難,奪去346條人命,係當時死亡人數最多嘅空難。

出事前嘅N110AA,美航舊塗裝同DC-10已一齊走入歷史。

N110AA執行嘅美航191號航班,計劃由芝加哥奧黑爾機場出發去洛杉磯機場,航程大約係兩個半鐘。當日係美國亡兵紀念日(Memorial Day) 假期嘅開始,再加上Chicago同LA之間龐大嘅客運需求,令客機接近滿座,總共有258名乘客同13名機組人員登機。

機長Walter Lux飛行時數達到22000小時,副機長James Dillard同飛航工程師Alfred Udovich都分別有接近一萬同萬五個鐘,三位仁兄都可以話係老手。

事件發生之前,美航維修員冇根據原廠規定維修N110AA,因為貪方便喺維修嘅時候將引擎同掛架一齊拆落嚟,之後裝返上去嘅時候又唔小心整損掛架,呢個損傷之後又因為多次飛行受壓而催生金屬疲勞,直到1979年5月25號。

DC-10嘅引擎掛架示意圖
整完7年先出事?
中間無例行檢查?
咁我地日日坐緊炸彈都唔知wo,踩地雷咩依家
一見就知你係無機會搭飛機既人
非常認同
Lm
我應該ok
但其實好多事故都係因為人貪方便而造成 係一次又一次既教訓人先識醒覺
啲撈麵佬做嘢太求其害死人 印尼發生空難次數係好高 好多航空都喺歐盟禁飛名單
唔俾美軍幫好易理解 但自衛隊唔即刻出發究竟係咩事 事後有無解釋? 邊有可以會咁assume。 定真係由話事人到執行者幾十層都無人覺得有生還者 定係只聽order 不思考 痴線

自衛隊係軍隊黎架嘛
你有得唔聽上頭命令>
嗰單喺陸上炒
好似每隔幾個月又講一次咁
實有
一路以來都有好多唔同技術提議
可以令人空中逃生
但最終講到錢就
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞