[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
ci 果次恐怖d. 關香港事
好恐怖 但又想睇
JAL123墜毀之後,駐日美軍嘗試進行搜救工作,但被日本當局阻止,並以日本自衛隊接手。日本自衛度派出直升機到現場上空視察情況,由於墜毀位置不利降落且能見度低,直升機冇降落現場,更加判定冇生還者跡象。行陸路嘅搜救隊因為認為冇生還者嘅可能,所以都冇通宵趕去現場。

直到第二日朝早九點,第一批搜救人員先到達現場,距離墜毀足足14個鐘。最後JAL123上面嘅524人僅有4人生還,破咗單機空難嘅死傷紀錄,日本自衛隊拖延救援嘅事蹟亦都名揚四海。

現場相片(或引起不適):
Lm
同華航CI611一樣死tail strike
嗰單大鑊好多... JAL123過咗7年就出事、CI611等咗22年再一次爆,直接解體冇得救
如果自衞隊早啲到,就唔洗死咁多人
成件事好慘但日本仔機師都好勁,仲博鬥到咁耐,salute
好post留名
同爆個位都有關,CI611係個bulkhead開始裂,一爆時成個尾elevator同rudder都無咗,跟本同係天空跌舊石無分別。
事後查返話CI611係香港臨時整好之後預華航一返到台灣就即刻做完整維修。點知華航無做到臨時補上去塊patch一頂頂咗20幾年
自己條命黎,梗係搏盡
其實垂直尾翼有咩用?左右翼就話用黎食空氣阻力,有冇人可以解答我?
最尾嗰張樹上面吊住隻手?
睇返日本自衛隊真係on99自慰得太多咁
本身架機都就快轉手,華航咁樣衰法真係天意
lm 雖然睇過 但每次睇都好心up
同埋果d日本自衛隊真係不知所謂 assume冇生還者都up得出
我都係
第一單好治癒
垂直尾翼有穩定平衡作用,而且垂直尾翼有方向舵,冇咗方向舵我諗都幾大劑
控制塔都叫去名古屋硬係要返羽田 累死全家
呢個唔係重點... 馬後炮嚟講架機連轉向都有好大問題,其實冇可能對得準跑道
機師點解要咁堅持去羽田 名古屋咪近好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞