[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
屌張相係真架?
好恐怖
如果佢係清醒既話
其實落水會唔會好過埋岸
其實你有無追post
唔會如果大力撞水的話其實會feel到水同石屎地一樣硬
睇過機倉內嘅相 好多人體器官散晒
日本仔要面害死人
撞落水唔會有優勢
水泥密度:2400kg per cubic meter
水密度:~1000kg per cubic meter
空氣密度:~1.2kg pee cubic meter
我明呢啲災難無純天災,點都關人禍事,我上面講得唔好,sorry 自

"Tenerife主因的確係機組on9,但如果唔係突然大霧,佢其實會望到架Pan Am"

如果呢個情況,我覺得主因都算係天災,當然機組同指揮塔的確on9,但無呢啲天災,呢啲事故的確係可以避免

睇返,99年山姆都算 天災係主因,當然可以話機師手勢唔夠好,睇返wiki:https://zh.m.wikipedia.org/wiki/中華航空642號班機空難

「事後香港民航處進行之調查報告指出,肇事飛機之機長及副機長需要為意外負上最大責任。報告指出,機長在飛機下降至30呎以後未能夠就飛機下降速度過快作出補救,是導致飛機墜毀的直接原因。在整個操作過程中,機長並無完全跟從中華航空守則行事;副機長更兩次犯錯,向機長提供錯誤資料。報告建議中華航空加強對機師培訓,同時需確保機師遵守守則執勤。」

但非極端天氣下,我相信架機會安全降落,呢啲無得賴個天

Sorry for 1999,純粹想知無人禍嘅情況下有無發生呢啲航空災難
以前好中意睇aci

仲好記得第一集睇既係AF447
成架機跌左落大西洋
要成2年先搵得返
提起BA9,又上wiki睇,啲英國佬幾搞笑,除咗機長事發時同乘客嘅經典宣布外,事後成立咗個會去做聯係,名叫Galunggung Gliding Club (.....滑翔會),依次滑翔事跡入咗健力士紀錄,之後有兩位乘客聯婚。

打後有兩單打破上述滑翔紀錄:
AC 143 同 Air Transat 236

客機滑翔事件:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_airline_flights_that_required_gliding
…本地嘅航空公司上ACI,好在全機安全大步檻過… 冇下次~
唔好意思 畀錯負評
張相唔係.現實係真
用手拉住唔俾佢掉入引擎 因為如果掉咗落engine入邊成架機會失控
冇咗一個engine係當時空難情況會變成全機人玩完
好似救得返但係凍傷咗

JAL123機長同副機長真係英雄 但係佢兩個俾日本人罵咗廿幾年 係黑盒對話出咗黎啲人先知道當時佢地幾冷靜
去到最後都仲想救到班機
睇得多air crash investigation, 都係搭大間航空公司安全好多,至少機師訓練同飛機維修會跟足
留名
好心啲人咪咁白痴啦
死得人多人少都係空難
每一次空難都係有嚴重失誤先會出現
每一次既空難都令到全球航空業有進步
但當然冇空難係最好啦
每一條人命都係一個生命
連登仔真係一啲同情心都冇
睇完個post瘋狂煲緊空中浩劫
好彩係起飛冇耐出事
如果飛左一段時間我諗個機長都實冇命
缺氧同凍死
但點解又唔會扯埋駕駛艙其他人出去呢

下爆玻璃又關兩個機師咩事 鬧乜9
點都無得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞