[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
之前有個講jal123既post我都有share過呢條片
Jal123發生之後其實有一班住係現場附近既上野村消防隊
佢地一知道發生空難就行山趕去現場想救人
好幸運佢地救左一個比野壓住既女仔
之後過多一段時間直升機終於都黎左
但係因為地形問題,直升機無法降落
所以佢地成班消防就抬個女仔上山
去到山上既空地送佢走
但係好多新聞片段都唔見呢隊消防隊既身影
電視台訪問返佢地
佢地話因為專業既救援隊已經黎左
認為已經無野可以幫到手
所以就企係遠處,睇住個女仔安全咁送上直升機
唯一影到佢地存在既證明,就係佢地幫女仔保暖而披上既法被
如果唔係呢一班消防隊,可能個女仔就唔會撐到咁耐
但係呢件事都好唔似唔太多人知道
https://youtu.be/OyTnLbt_hec
睇呢個
個機長都好撚神
發現大家都係集中討論緊日航嗰單,我仲應唔應該挖其他少人講嘅出嚟
上次飛qr816飛飛下話印度有兩架戰機比人射底
要轉航線
氣流又勁chock到有離心力
都心慌慌果程

如果真係出事果種等死既無力感
想睇其他,好有興趣睇呢啲
lm
自膠記錯
等你講多啲
到底MH370單嘢咩事
無飛行報告,無人知真相
馬航? 果單暫時表面証據係副機長劫機同馬拉政府講數,結果馬拉政府都係唔肯放人,於是最後連人帶機撞入水底。
第一單空難好似漫畫「天生妙手」取材過話主角係生還者,但間航空公司改左叫「天下航空」
西班牙果單
控制塔錯誤講”OK”
搞到兩機迎面相撞都好大獲
dhl試過一次落到 佢都係機司聽過相關救機seminar至唔駛死
Pan AM同KLM
留名
當年名古屋未有中部機場 只係細機場 迫降747條件無咁理想 其實錯唔晒

而且就算佢地揀名古屋都一樣 根本控制唔到部機
弱智仔多 無計
好似睇過youtube, 其中一個生還者係空姐, 之後死於另一單空難。
據生還者所述,墜機後的數小時間仍有若干乘客生存,但卻等不及救援,以致最終只有4人生還(生還者之一的少女即證言,其父親與妹妹雖然在墜毀後生還,但均因救援遲遲未到在夜間因傷不治)。事後日本搜救工作受到了廣泛指責。
有冇睇Mayday
呢單好似話係KLM個機師就爆工作時數 (如果超時工作會俾人釘牌) 之後一見跑道好似有位但明知冇clearance都照起飛
唔係釘牌
係超時要強制休息
佢嗰隊crew要滯留喺特內里費
Tenerife單嘢另一個講法係KLM個機長聽到ATC話 Cleared for the departure佢心急以為係Cleared for takeoff。個副機長明明聽得啱,不過當時文化係機長就係神,仲要副機長個牌係機長簽畀佢,所以唔敢challenge佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞