[真實·血腥·有圖·慎入]有人對航空史上最恐怖的空難事件感興趣嗎?

806 回覆
826 Like 26 Dislike
得喇得喇,最撚醒係你喇叻仔
之前有人話坐乜航空都一樣
人為先最撚恐怖
博南拉桿
北美中部時間下午3點02分36秒,N110AA獲准喺奧黑爾機場嘅32R跑道起飛,開始加速滑行。正當飛機加速到起飛速度並抬高機頭嘅時候,機身左側一號引擎嘅掛架終於無法再承受壓力而斷裂,同機身分離。同掛架相連嘅一號引擎亦都脫離機身,扯斷一部分液壓管線,飛過機翼上方再跌落跑道。

呢個時候飛機速度已經超過V1,即係就算機師即刻知道發生咩事停止起飛,飛機都會衝出跑道。同樣因為駕駛艙入面望唔到機身嘅情況,機師亦以為只係一號引擎失效,唔知道原來成個引擎飛走咗。駕駛艙入面嘅話音記錄儀淨係記錄到副機長叫咗聲"Damn!",之後就因為斷電而停止紀錄。通訊系統嘅斷電同時令目擊事發嘅塔台管制員冇辦法即時聯絡到機組人員告知情況,導致災難性嘅後果。

N110AA喺跑道滑行咗6000呎(1828米)後離開地面,爬升到300呎(91.4米)嘅高度,呢個時候飛機仲喺可控範圍內,因為液壓系統未有全部失效,機師仍然能夠操控飛機。由於駕駛艙嘅警告顯示一號引擎失效,副機長根據程序拉高機頭並降低引擎推力,將速度由165節(306 km/h)降到153節(283 km/h)。但係此時左邊機翼嘅前緣襟翼因為液壓失效而收起,升力明顯下降,失速速度上升至159節(294 km/h)。

機組人員顯然完全唔知情,因為襟翼感應器同埋失速警報都因為電力故障而失效。N110AA因而進入失速狀態,無法繼續爬升,而且因為左翼失去升力同時右翼升力不變,機身逐漸向左傾斜。呢個時候,機師先至真正失去對飛機嘅控制,只能作無用嘅掙扎。客艙嘅螢幕連接著駕駛艙嘅鏡頭,乘客可能喺死之前望到機師嘅掙扎。

N110AA起飛後大約50秒,以112度向左傾斜,機頭向下嘅姿態撞擊跑道外4600呎(1400米)以外嘅地面,機上271人同兩個鄰近修車房嘅工人罹難,成為美國本土史上最慘重嘅單一空難。

N110AA嘅最後時刻。
大韓以前都幾黑
印象中當年啟德有單降落個時隻機跣左落海,不過無死到人
呢單真係千古奇案
我上面有話係單機空難紀錄,你貼呢篇農場文仲要有大量錯處,唔知邊個先係誤導呢
記得有巴打講過搵機師做simulation都無空難果幾位機師處理得咁耐
華航有單又上又落係咁郁
最後直插落地
ATC叫復飛,機師因為通訊設備壞壞地聽唔到照Land
https://www.youtube.com/watch?v=cXNWwKx9c1o
對準Taxiway黎Land
https://www.youtube.com/watch?v=ZW-ETmZU0u8
有飛機橫過緊跑道,ATC照比其他飛機起飛
https://www.youtube.com/watch?v=xPJjw68RI2w
同黑驚一樣
我唔知點解呢個回覆咁多負評,但你地真係覺得一個國家嘅軍隊真係會冇理由咁對自己國民見死不救?

當日nhk曾經有過咁嘅報導:違反待機命令前往御巣鷹山救助傷者嘅自衛隊員被射殺

拒絕美軍救援,仲要想去救援嘅自己人都殺,唔覺得成件事唔合邏輯嘅咩?
空難係最慘 過程又漫長 死亡率又高 仲要自己咩都做唔到
驚研發核武比人知而拖延時間嘅話 點解唔直接殺埋生還嗰四個人 呢個仲唔合邏輯
美航空難重挫美國人對麥道同DC-10嘅信心,FAA更加因為DC-10嘅安全紀錄停咗DC-10牌成個月,同一年DC-10再發生多兩單重大空難,雖然都同設計問題無關,但佢嘅形象已經變成災難之星。之後DC-10同後繼機型MD-11嘅銷售表現不佳,沒落嘅麥道公司最終俾波音吞併。

墜毀現場

報紙頭條
越少人生還情報咪越容易封鎖囉

如果你唔同意嘅話,咁你試下解釋點解自衛隊唔救人囉
content farm當ref
https://youtu.be/wGMVZHpxBpo
原來果陣係切割架機搬走
最尾D撞機聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞