癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
我老豆6字頭啦, 確診左就冇番工了,
身體好虛弱, 行兩步都冇氣
多d陪佢 take care bro
我明你感覺,束手無策果種感覺
大家加油
老豆十幾年前腦癌過身
係最惡個隻Glioblastoma multiforme
平均12-15 個月命
老豆挨咗2 年多啲先走

睇唔到我升中一
老豆做完第一次化療果時冇咩副作用,依家打完第二次d副作用開始黎料,佢又唔想食野,有咩方法令佢開胃d...
我完全明你感受 唯有珍惜每一日
市場上有免費癌症檢測,可幫到担心復發或者想知自己有冇危機既人。如有需要telegram, 希望幫到手。
https://t.me/helpdotcom
我阿媽都係乳癌 做晒化療手術冇幾耐就復發
今次係第3次發病 之前做過兩次化療都冇用 依家試緊自費化療藥物
初發現係咩情況? 咩階段
即係一開始就有擴散?
食酸野會好啲,我媽咪嗰排好鐘意食黃家沙既話梅骨,一做完化療即刻去食,食完先返屋企。之後幾日會冇胃口,就由得佢唔洗點食肉,食下菜飲下湯。
同埋做化療吊針時,可以帶定啲糖,有時會攻鼻,食糖好好多
今次會成功既 你都要得閒放鬆下先可以陪你媽媽對抗cancer 加油
我媽媽都係三陰性
我屋企人都係最近確診腦癌,好大打擊,開頭兩星期不停喊,回望返點解會發生喺佢身上,同埋諗仲有好多野都未同佢做。

因為醫生好客觀地將存活率陳述埋,令我第一次覺得原來生命真係可以咁脆弱,明明仲有好大時間都突然變得咁少。而家開始治療情況都有好轉,見到情況變好其實好開心,但同時知道個病其實可以好多變數,諗起如果之後突然轉差又會好驚,但又要同自己講要樂觀啲諗,希望在明天。

自問對屋企人都好,雖然唔係溝通型,但都係大部分時間會喺屋企食飯,星期日會飲茶。但到呢個時候永遠都會覺得可以再做多啲。所以而家抱住個心態係,唔好令自己後悔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞