癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
不過呢啲位都冇得揀,都一定係搵返佢
醫生話建議幫老豆轉去舒緩病房
想問下係咩機構負責?
好擔心屋企人會復發
Tmh, 不過依家仲係內科病房未轉,老豆要聞左氧氣先夠,個肺功能唔掂了
有無人覺得好多癌症治療根本幾十年無咩進步 都係靠手術化放療
期待緊呢10-20年 會唔會有新技術
想知可以點樣有效d咁快速知癌症有冇復發
其實癌症可怕在擴散到影響正常器官function
如果不停mon住係咪會減少復發到不可挽救既地步
你tg我啦,費事賣廣告
驗TK1可以知道有冇腫瘤細胞生長中。
確實係要定期mon住的
出街記得帶口罩, 平時屋企人如果有兩聲咳果D都注意D, 做緊化療好易病, 一病左又可以好大獲.
我媽媽有4針紅針,注意事項都係上面嗰啲,可以爬下文
記得唔好飲有冰既野
媽咪做完電療冇耐
不過就日日話好痕好唔舒服
個胸啲皮膚又變到好似曬傷左咁啲毛孔大左好多
佢話望到就好唔開心
大家知唔知到底有冇方法可以改善咖?
好想幫下媽咪
正常副作用嚟,真係要忍手唔好r佢
記得著鬆身衫,呢排天氣開始熱,著啲薄紗/棉麻質既衫會乾爽啲(muji嗰type)
過一排會慢慢好返㗎 !煲啲滋潤啲既湯水都有啲幫助㗎
叫媽咪試下先 感謝
節哀順變,冇痛苦而又有你地陪伴都算係安心地離開。
你有咩唔開心都可以係度呻下,我地陪你
1,後來手術時已2。
我媽咪有既係苗勒管混合瘤
已經做咗手術而家等報告睇有冇擴散
但就算有冇都好都可能要做化療預防復發
因為依隻瘤復發率高,仲要好aggressive
我之前睇d醫學文獻講依隻瘤預後好差嚇到我喊
不過而家個人都積極咗咁諗每個人既身體都唔同
有人真係存活率低有人可以好多年都冇復發
所以唔可以自己擔心定先
我都想了解多d化療注意事項
媽咪話佢會加油
希望個天會眷顧我地依個post既每一個人
你要好好生活呀
將來有一日你地會再見面架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞