癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
你屋企人有你陪住已經係最大既鼓勵
同埋你可以係私家醫院已經可以舒服好多

其實如果係政府醫院做化療都ok ga. 始終都係用同一種藥
但要照MRI 等就自己出去照快D

同埋想大家知道下有政府refer 出仁安照 (可能期他醫院都有)係有折的 大約5-6折
有冇諗過試下用大麻醫cancer
加油啊,做完手術幾耐?
恭喜
嗰陣有冇諗起咩想做,如果有就依家去做啦
我知道呢件事既時候,係我係迪士尼玩玩下收到媽咪既wtsapp 其實一定係接受唔到,唯有不斷逼自己向好既方面諗,例如 初期就發現已經算好好彩、搵到呢班咁好既醫生已經好幸運。同埋一定要相信「好快會冇事」
因為之前一直係同爸媽分開住,係佢有病後我就搬左去佢地度,先發現之前自己陪得佢太少。至於人生觀我就冇乜特別改變
[list]
[/*]
[/list]
最重要係搵到好醫生
就算搵唔到都唔好比醫生亂咁同佢講野
病人既意志好易比醫生既一句話打沉
加油啊!!幾年前爸爸媽媽兩個都同一時期發現有癌症
果陣我都係無讀書無做野,全部時間都係同佢地出入醫院
記得媽媽D血唔夠靚成日煲紅菜頭同花生衣
雞就會食嘉美雞
升白血針會拎去馬會診所搵姑娘打
啱,一個好醫生對抗癌真係好重要
你比我辛苦double,你好叻
紅菜頭!真係冇諗起過呢樣食物,搵日買先
啱啱爸爸確診有肝癌 ⋯⋯
淨係照咗一次未知有無擴散
全家都扮到無嘢咁但實質個個都好擔心
第一期?
我明白啊,嗰陣我地全家都係咁。你有咩唔開心可以係度呻,大家都係同路人
我媽媽係手術期間先發現擴散至淋巴,不過成功切除左24/25,依家所有療程都進行得好順利。你都唔好諗得太差,抗癌最重要係心態
講漏左樣好重要既野
就係一定一定唔好係出面餐廳飲凍野,總之有冰既就一定唔得!
因為有可能有好多菌,平常人頂得住,但化療緊既病人好大機會中招!
想飲凍野就最多飲罐裝汽水
lm
樓主講好多知識都唔係道聽途說,而係事實
聽日我得閒追下post, 或者分享多d
因為自己都有一年照顧癌症家人經驗
途中病情有好多complications, 亦上網睇左好多
網上太多資訊但又互相矛盾,希望呢啲我地親身試過有用既資訊可以俾多啲人知,唔洗好似我當初成舊雲咁
好啊,等你分享
我地依家等緊下個月開始電療,都唔太知有冇咩要注意
其實係面對唔到
每日都擔驚受怕
喺佢面前喊又怕佢唔開心
扮無野又怕佢以為我真係無野而唔開心
人生觀變哂
由以前好樂觀 變到而加好悲觀
生命無希望
加油
升白針打到咁上下會骨痛
得閒幫佢按下分散下注意力
如果受唔到唔好死頂,同醫生講,有止痛藥可以食的
我自己個case 化療電療都有做,但我自己電療嗰陣真係無咩要注意,只係做完多飲水就得

真心祝大家早日康復!身體健康!
大家加油!
阿媽幾年前中咗乳癌,好彩係佢年年去body check 發現得早及時做手術同電療。而家淨係需要食藥。當初啱啱發現有嘅時候勁徬徨唔知要做咩。一開頭醫生又講唔到比你知第幾期,全家都勁擔心。

自從呢次之後都叫晒所有親戚朋友每年去做body check。呢啲錢真係唔好慳。

癌症真係好恐怖
屌柒果班唔注重健康既傻尻
講話咩人遲早要死
以為自己好明白世事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞