癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
少食雞,豬𦟌煲湯
末期飲嗎啡水止痛,公立醫院會比2 大支返屋企飲,啪野個班以為食大麻、咳藥水有效得啖笑!
其實末期係唔係一定要飲嗎啡先止到痛?
買咗邊隻保險
其實我都唔係好明嗰啲靈芝雲芝補品廣告,佢仲要係標榜可以舒緩化療副作用
但我睇左幾個醫生,全部都係叫我地唔好食中藥材,特別係靈芝雲芝,會引發發燒
我個醫生講紅棗都唔好
問下佢仲有冇咩想做啦 一齊創造多啲回憶
媽咪有病後,我都覺得生死有命,最重要係佢係呢段過程過得開心又有你地既陪伴。
好想俾個擁抱你
巧立名目
有冇話再加啲咩煲?
診所姑娘反而叫我地得閒煲下紅棗水飲
AIA,個plan叫CEO,$900一個月
我都係食波菜食牛就算,唔亂食有藥性嘅嘢
好彩有保險

屋企人早幾年都係驗到有事 好彩最後都係良性 冇咩大問題
好明白作為家人果種心態

加油
係啊,買左唔夠一年就發現有事,真係好好彩
依家用左就嚟70萬 如果冇保險真係好金
請問有咩身體檢查每年做?
完全唔識 有時見診所既body check又好簡單 定去私家?
粟米,紅蘿白,蕃茄,不要加綠色菜,會破壞抗癌藥,同時少吃淡水魚,海魚較好
不要煲老火湯
唔食綠色菜點得 菜咁撚有益你話唔好食,唔知唔好亂講
人地講緊煲湯唔好加綠色菜啊
煲湯點解唔用得綠菜,我都係咁飲,4期咪又係好得返
我媽咪以前睇開一個喺腫瘤科幾百權威嘅醫生,第一次會診嘅時候佢就話有三樣嘢一定唔可以食:雞,燕窩,大閘蟹
岩岩老豆又因併發症入院,咁岩又見到樓主而個post,所以想呼籲大家記得做身體檢查

今日我係黎叫大家去做身體檢查
https://lih.kg/934364
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞