癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
坦白講基本間間拍都一樣,係養和用既係最新藥水,特別清晰,有需要醫生先會指定你去.其他都係一樣,睇價錢同邊間就腳啦,拍完第二日有報告羅
我爸爸都係
佢因為之前電療有後患
食道纖維化要用鼻胃管食野
但插鼻胃管果時會經過啲癌細胞
勁痛
我媽媽都係乳癌 二期
但好好彩無擴散 只係去咗淋巴
下個月就會做化療 之後再電療加食藥
成件事應該會搞到年尾
雖然已經算係早期有得醫
但作為家屬成半年有多嘅時間都唔知做咩好 好似一個漫長嘅等待咁
你同我情況好似啊,其實實際冇我地諗得咁差,過左頭三次化療會好好多(心理),因為頭一兩月要慢慢接受甩頭髮之類既改變,真係會好傷心
我媽咪呢件事大約搞左七八個月,頂下頂下就捱過左
你同你媽媽都得㗎祝auntie順利完成療程
有絲打覆左你,但佢冇引用你爬返上去吧
另外個人意見: 兩間咁上下,但仁安環境服務好啲
有個親戚走得好突然,
真係唔好忌諱, 病人要自己寫定, 家人要問定D意願, 交帶既野...
大家好,我啱啱收到份永世難忘嘅母親節禮物,我媽啱啱初步確診左骨癌四期,表面上好似仲行得走得,但係成日都好似有啲隱隱作痛咁

威院個醫生淨係講左化驗結果,詳細情形仲要等幾日後覆診先知道

阿媽聽完醫生個電話之後成個人都萬念俱灰咁,又係咁講定身後事,又話唔想醫到長期訓病床插喉化療,又話低調處理唔好比其他人知......etc

見到佢開始諗好多負面野,但係我而家又乜都做唔到,仲要對住身邊人強顏歡笑扮冇野,感覺好難受
大家加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞