癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike

再次屌柒未經歷過就話健康唔重要咁長命做乜既撚樣
大家如果愛家人
親冇事冇痛每年幾帶佢地去私家做全身檢查

冇病冇痛無啦啦檢查做乜?
痛果下先黎檢查你死左啦
未知係咪第一期,等緊去見醫生再做詳細檢查,好彩係無病徵個陣就檢查到,應該係切除就可以解決到嘅⋯⋯⋯⋯
要係佢面前扮冇野係最辛苦,我又同佢24hr形影不離咁
我媽咪冇骨痛,可以係醫生啲消炎止痛藥勁
樓上講體檢錢唔好慳
非常認同
癌症係非常可怕, 好多癌係初期冇癥兆, 到有病癥已經係後期
而末期癌症, 不論原發部位係邊, 其實係醫學上已經係incurable, 冇得醫

但相反, 如果早期發現, 就算再惡既癌都有機會醫得好
即使胰臟癌, 一期的5年存活率都有一半
所以定期體檢係好重要
通常到時就後悔,死都有分遲定早啦,當你有愛既人,就唔會睇得咁開
加油
乳癌醫治相對明朗
有好多藥揀
請問你家人確診時係幾多期?
未有病徵咁好大機會係初期 到時你有咩唔明都可以上嚟問啊 加油加油
老豆末期肺癌

確疹到而家差唔多一年

食緊標靶藥 行得走得冇事冇幹 好似正常人咁

仲返緊工

最緊要其實個人樂觀好好休息 其他野真係聽天由命
基本上20尾就要開始定期check,我係診所見到有啲女仔好後生都有cancer
而且全套由頭到腳既bodycheck有啲千幾都有交易,真係唔應該慳嗰少少
確診時係一期,但兩星期後做手術已經擴散至淋巴,變左二期
其實好多人對cancer患者存有好大誤解,覺得佢地全部都係落唔到床、食唔到野、面青口唇白。但其實有好多人都係同正常人一樣,根本睇唔出
係香港醫cancer不如去台灣用質子治療醫
介唔介意講多少少?
不過就算有錢去其他國家醫,好多人都未必會揀。始終都要逗留一段長時間,照顧都唔方便
因為親人患癌既經歷, 我知多左好多呢方面既知識同經驗
係度分享一下, 可能有d樓主已經講左, 又或者有d知識大家覺得係common sense, 唔好見怪

1. 當做完檢查結果係好大機會係cancer的話,建議先睇腫瘤科醫生,而唔係搵外科諗住開唔開到刀。因為cancer的主診醫生永遠係腫瘤科,電療同手術都只係幫腫瘤科醫生處理癌病既手段。(我家人拎左份scan後, 第一時間係搵相關外科醫生, 後來先知咁係錯)

2. 若果做化療/標靶治療, 好大機會影響骨髓造血功能,即樓主所講白血球血小板下降。
對於骨髓功能恢復,蛋白質係最重要,所以要多食肉,牛扒更佳因為牛高鐵質,補血。不過最重要都係營養奶,速癒素/加力康,飯可以唔食,營養奶唔可以唔飲。
花生衣能否幫到升血小板,因人而異,但飲花生衣並不影響西醫治療, 不仿飲左先,最緊要係洗乾淨,沖多幾次水,因為花生衣係好撚烏糟的。另外,可加塊原粒花生,不過要生花生,聽聞效果更佳。生花生好難搵,要行多幾間街市問下。

3. 手術後,煲石崇魚湯比病人飲,有助復原。我家人入院做liver resection,煲石崇魚湯佢飲,唔洗一個禮拜出得院。

4. 相對易醫或早期d既癌,大可以搵求其搵個腫瘤科醫生就得,因為出名唔出名都好,都係跟指引落藥,一二三線藥係乜,佢地有晒國際guideline。面對難醫/末期的情況,其實香港大部份醫生,就算你好出名好多生意,佢地都係咁樣醫,因為全部按官方指引落藥而已,呢d情況下都係等死。所以咁既情況下,要搵個open-minded又knowledgeble既醫生。

5. 免疫治療被喻為治癌新希望,但其實能應用既情況唔多,so far只能用於某幾種cancer,或hit到某d罕見基因變異 (MSI-H果d),先有用。

6. 當個癌係難醫或末期,有錢既話,不妨做全方位基因測試。精準治療能為病人帶黎生機。(雖然控制率都係唔高,但起碼係生機)

7. 醫癌要爭分奪秒,因為變化太大,可以無端端一期變四期,手術排期想辦法安排到最早。

8. 癌指數係睇trend,唔係睇個別數字既大細。但療程入面,有時打頭幾針癌指數不跌反升,亦唔一定代表隻藥冇效,有時癌指數會先升後跌,所以點都要比耐性打一兩個療程先。

9. 末期癌症係好多醫生眼中係冇得醫,只能化療/標靶續命。但續命方法未必只有化療/標靶。有d 4期未係好嚴重,可能只係肝度有一兩粒,呢d情況下,某d介入治療可能幫到手,例如RFA (Radiofrequency ablation),不妨同醫生提下。

諗到再講....
我都見唔少後生女患癌...
後生的,通常係血癌或者淋巴癌
好x貴
個時醫生唔知同我老豆講過咩搞到冇哂意志
仲要趕佢出院
我老豆發病之後行唔到要長期訓床
但係醫生完全唔理
到依家佢走左都唔知點解行唔到
我老豆胰臟癌唔會影響到行路
我永遠記得依個垃圾醫生

班仆街就係想趕佢地眼中無得救嘅病人出院
所以如果發現有醫護人員企圖嚇9你屋企人
想佢無晒意志出院的話
直接屌9班仆街啦
記住禮貌唔係對呢啲仆街用
班仆街只會覺得佢出左院就可以做少個case

得你先會當你屋企人係人咁看待
病人住緊院時心理上已經好弱
你係佢唯一嘅強大後盾
晤好俾佢經歷身體痛苦同時俾人心理上折磨

利申:屋企人住過新界西同港島西某2間醫院,遇過唔少好醫生好護士,但當病人係貨物,想拿拿臨趕人走嘅醫護人員亦有好多
咩醫院?講出嚟俾大家防下都好
沙田最大間個間內科
樓主唔知重見唔見到
上個月女朋友有卵巢癌 手術切左 除左蔬食運動都唔知點防復發好
反而之前比私家醫生一下打沉

其實同你講剩番幾耐命 eg半年命,都幾唔負責任
乳癌幾期 我老母中左前期 準備做手術
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞