癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
多謝鼓勵
本身冇特別信仰,阿媽都講過話喪事唔洗大搞,低調啲處理就得,同埋唔好醫到長期訓病床化療之類嘅要求。
當然我一定會尊重佢意願,我只係唔想佢好似咁快放棄左求生嘅希望,好似未審先判自己會死咁,我好想幫佢樂觀啲面對
依啲post真係好sad
大家都要加油,我屋企人係今月年頭確診cancer,開頭真係好難接受,因為個病影響到佢表達能力,好似突然之間所有野都冇哂咁。到而家算係接受咗,只係希望佢唔好太辛苦... 各位屋企人仲可以自由表達自己,仲行得走得就盡量陪伴多啲啦,每個人都會離開嘅一日,可以一齊陪佢行埋佢都係一種福氣呢~
早三個月有留過名,爸爸喺初期肝癌,有半邊肝切咗,得番半邊有肝硬化,嚟緊要化療兩次。

好好彩月頭做手術嘅時候切哂啲癌細胞,醫生無講有冇機會復發,但好彩當初咁啱檢查到有癌腫瘤,前後兩個月就做哂所有手術,錢就真係用哂屋企全副身家,但總好過冇咗爸爸。

大家都要繼續撐落去,天無絕人之路。
我老豆早幾日嘔血入左醫院
入左急症 之後入左icu
醫生照完ct話有個瘤係個肺到 食道附近 好大機會係癌
仲話個瘤好惡 好似海膽咁
話情況唔樂觀
到現家仲開緊鎮靜濟俾佢訓 驚佢一醒就咳 一咳就又嘔血

我現家完全唔知點算好...
「我一直以為人是慢慢變老的,其實不是,人是一瞬間變老的。」— 村上春樹

而一刻係爸爸身邊寫而一段說話,因為我好怕自己忘記左而段記憶同感覺。 今日晏就老豆已經不停呻吟同老母講話好辛苦,俾佢走。媽媽亦都應承佢俾佢走得舒服啲,叫醫生開左嗎啡針。但係由下午五點到而家佢都係訓下醒下,每次起身都叫好辛苦。而我可以做既野就只有今晚係醫院訓,同係佢身邊每次趁佢醒既時候幫佢轉下姿勢,令佢無咁氣促。

而一刻既佢下壓只有48。

抱歉爸爸,到今日我都事業未有成又未成家立室,只可以尋日第一次帶未來老婆黎見你。希望你俾勇氣我,陪埋你走最後一段路。
你媽媽應承uncle都需要好大勇氣,uncle有你同auntie咁照顧佢相信佢都可以比較舒服地行完人生路
呢段時間辛苦你啦
多謝樓主咁夜都回我
而一刻每個人都訓左,我都唔知可以同邊個講
岩岩換尿片,成塊都係血
下壓得返42
最慘係佢神智其實仲清醒
我日日咁嘅心情睇嚟我都就快生癌
推下先,希望幫到有需要既人
我媽媽原本有子宮肌肉癌,2b期,響今年2月切除咗
手術過程輸咗28包血製品,但醫生話生命力強,最後都冇事,順利切除曬啲腫瘤,令原本絕望嘅我地有翻希望

但直到今個月22號再去覆診,發現到膀胱隔離有硬塊,懷疑復發,所以即刻去咗照pet ct
姑娘今日打嚟話唔係開刀,星期一先去傾點處理同病情

聽到呢個消息又一次打咗我地落谷底

雖然我媽好堅強好捱得辛苦,但我真喺唔想做見到佢咁辛苦,上一次已經太痛苦,見住佢痛到郁唔到,只可以訓響床,一日瘦過一日。我仲好記得佢講過,可能死對佢黎講喺一種解脫

其實我明,真喺明,我接受到最壞結果,我只喺唔想面對痛苦嘅過程,而我就冇得幫佢承擔,分輕少少少痛

我媽媽成世都為咗屋企付出,冇享過福,因為本身有嚴重哮喘,更加冇得周圍去,只可以困響屋企,對住四面牆。我真喺好想做啲咩,令佢冇咁辛苦
係咪mmmt,如果係我媽媽都係同一個病
我明你感受,當初我係一路坐火車一路會自己喊
唔明點解要咁殘忍
只可以希望你努力加油陪多d佢
但唔開心都要搵人講
唔係你谷住谷住都會好辛苦
好彩我朋友同事都對我好好
會聽我呻
又幫我搵資料
要積極面對呀你!
聽左醫生點講先
應該到時會俾d選擇你,要問返家屬意向想點
適當時候要學識放手,人生漫漫長路,生老病死係必然要面對既事情

題外話:有冇人家屬需要骨針? TG@SLQWER 詳談
其實癌症是因為食肉。嘗試食素吧。不食蛋及奶。你google 盧麗愛醫生
素食 豆類都有豐富蛋白質。不過要識得食。

叫我收皮。我都明白當下你好緊張。我不會叫番你收皮。純綷想講下自已所認知的東西,可能你覺得錯/不岩聽。

其實癌症是慢性病。
長期食肉,蛋,奶。會令身體發炎 ,最後成癌。所以要令身體免疫力盡快提高。
肯學肯聽,其實是好事。
我父母正正是癌症過身。
發現癌症醫左好年,死亡率都是好高。

然後見到素食,盧麗愛本書,就有感而發。

裡面講肉類 ,蛋,奶,好多激素,食完身體會發炎,你日日三餐食尼d,咪長期發炎羅。四五十歲咪會發現有癌,你搵腫瘤科醫生,又切又電又化, 最後咪又生番。最後仲快d死埋。

個d化療 咪就是核子能量,核子咪即是福島核電廠個d野。
個d化療藥,毒到pk 。食多排又失效。
根本永無止境。

根本就要從飲食改變根源。

香港有個女人30+就有子宮瘤,就快死。個個醫生叫他切。他最後素食,依家好健康甘。

癌症是吃出來的。其實個個人都有癌細胞,免疫力勁,就好像沒咩特別,像平常人。

我其實都覺得食肉類,荷出來的屎都特別臭,個身也很重。

食蛋類,食食下個胸會漲痛。
奶類 可以轉豆奶,沒咩所謂。

不過我仍然會食肉,蛋,奶,。。。夠香口。。。。
本書說:

素食+盡量生食(不煮熟d菜,保留維他命c,可以幫助人體修復)+粗糧(不食精製碳水,因為他會刺激生長素)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞