癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
多謝你
有啊,我有時襯爸爸放假,我就自己周圍去行下
祝你地兩公婆幸福
關雞咩事
即係激素雞會引致乳癌?
係啊
冇打標靶
激素有機會影響荷爾蒙,之後影響乳癌復發。同埋,激素點都係對人唔好啦
食雞,即係食肉,對做化療係好,但前題係揀冇激素既雞
爸爸癌症走
依家到舅父有
各位加油
我有張充氣床墊,俾長期訓床的病人用,用咗一個月
有需要的人可拿去
睇得出樓主好比心機照顧屋企人
都做左好多資料搜集
好有魄力
你屋企人一定會冇事架
我媽媽一個月前都確診左係乳房附近有Cancer但又唔係乳癌
雖然個腫瘤切除左,但腫瘤科醫生話無後續野可以做,就算化療電療只係減少好少好少復發率
有無醫生介紹
親戚肺癌4期,威院醫生叫佢做免疫療法,化療電療都無用過,事隔9個月癌指數得翻2
頂住啊,有唔代表一定會臨嚟壞既結局

多謝你
好多都係醫生姑娘過來人話我知,聽聽埋埋就總結下同大家分享
多謝
對於非乳癌我就冇乜認識,我地睇緊 陳亮祖醫生,係旺角中心。非常細心非常好,雖然佢有好多好多病人,但佢見你嗰陣絕對唔會急,唔會好似要趕你出去咁,好有耐性解答你所有問題。而且佢診所啲姑娘都好好
一定一定要打去book,同埋預bk1點,可能3點先有得睇
加油啊
恭喜晒
呢個世界真係會有奇蹟
留名

[member]親戚最近確診乳癌,已經做咗切除手術出咗院。
但因為佢唔想咁多人知,所以我知咗都要扮唔知,唯有得閒睇下有咩食療啱佢買啲嘢俾佢屋企人煮俾佢食。[/member]
留名

Fail
加油樓主
見到好多都係家屬,除左講句「加油」,我都想同你地講句「你地已經好叻㗎啦」
通常身邊既人都係問你「佢最近點啊?」,好少人會問你「你最近點啊?hand唔handle到?」。好多時候人地都會唔小心忽略左你既付出,但請你相信總有人留意到你既付出,亦覺得你好叻
而佢係你照顧下亦好快會冇事,唔好擔心太多 總有奇蹟會發生,更何況加埋你既照顧

見到上面有人讚我,真係有少少眼濕濕。其實呢件事對我嚟講真係嚟得太快,我冇諗過未夠二十歲就要面對呢件事。做完手術嗰排日日自己一個八點幾去到仁安,陪媽咪陪到夜晚十點先走。呢五個月就係不停見到佢隻手插住針。短短三個月住左兩次醫院,係養和嗰十幾日我都住埋係間房,每朝六點就有姑娘準時入嚟打抗生素,我辛苦時我知道佢更辛苦。有時呢啲內心感受都唔知點同人講,亦只有好少朋友知道我經歷緊呢件事,所以唔好意思,俾我係度呻下
嗰陣我媽都係唔想俾人知,我暪住其他親戚暪得好辛苦
其實冇乜特別補品/食品,都係最緊要均衡飲食同多食肉
不過有呢個心,將來佢知道一定會好感動
收到 多謝
我有肺癌 切左半邊肺
行幾步都冇氣了
等死中
加油
調轉諗
做得手術應該一二期
總好過三四期
我之前患有罕見腦癌症惡性teratoma+choriocarcinoma,醫生話佢都咪見過 所以佢比咗我最high dosage 化療+電療。
而家好番,日日無所事事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞