癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
半年前屋企人確診乳癌,依家我就冇返學冇返工淨係照顧佢,係一個非專業24hr看護
依家已經做晒化療,等下個月開始做電療

想開個post等大家入嚟一齊傾下,有咩唔開心都可以係度呻。有咩問題都可以問,大家交流下
無論你係患者定家屬,我都想同你講聲「加油」
拋下磚先
啱啱確診cancer/照顧患者,好多時都唔知有咩唔可以食,有咩要食多啲
唔好食:
全部中藥材 靈芝 雲芝 人參etc (會令肝酵素上升,化療後容易發燒)
任何生野 (包括沙律
紅棗 杞子 (好多人煲湯都會落,要留意
雞翼

盡量唔好食:
會連皮食既生果(例如藍莓)(如果真係要食,就用食水洗三次先食)
有激素既雞
街邊野

食多啲:
肉!特別係牛肉!(要食多啲肉先可以令啲血靚(白血球及血小板),如果血唔達標,冇得做化療)
雞,記得買冇激素既
紅色既生果 (推薦車厘子,不過記得食水洗三次!
雞蛋(化療後有人會有指甲脫落既情況,食雞蛋都會好啲
蕃茄

*有啲化療針打完後會冇乜食慾,見到肉會想嘔,但都盡量逼自己食啲啦,嗰段時間通常食雞會冇咁想嘔
*少食多餐對患者會比較好
*如果真係食唔到肉,點都煲下湯(加肉)
繼續推下先,希望多啲人睇到,幫到人

做緊化療期間,白血球會偏低,即係抵抗力會比正常人低。萬一病左,就會比較麻煩,因為會令化療delay。所以出街記得帶口罩
感冒發燒已經係不幸中既大幸,我屋企人不幸細菌入眼,醫生都話好罕見,最後入醫院做手術,住左兩星期,化療亦delay
針對白血球偏低,通常每次化療後,醫生都會俾升白血針你拎返屋企打。通常係打完化療針後第七日,就要連續打三日,三日時間要係一樣。嗰支針只要唔打係頭,打係邊都得,通常打手臂同肚會冇咁痛
多謝你
加油啊 希望有更多人睇到呢個post
唔記得講 我屋企人都係私家醫院做切片手術(毋須切除乳房),手術後住左大約一星期
化療就係私家診所做,打八針(4+4),兩星期一針
而電療亦將會係私家醫院做,做六星期,星期一至五都要去
大家有咩都可以問

*化療針有唔同款,針對唔同既cancer&期,會打唔同既針,針數亦唔同
*據我所知,公立醫院通常三星期一針

亦想大家唔好太擔心,電視劇嗰啲都係假,化療除左打針嗰下痛,其餘時間都係坐/瞓係度,好似吊鹽水咁。
多謝你 希望幫到人

屋企人癌症過身十幾年
有時諗番起以前啲事 覺得好似發咗場惡夢
個時年紀太細 又或者係心入面接受唔到
由診斷到過身 所有細節好唔真實 但個種不安同恐懼係真真切切感受到

唔單止病人 家屬嘅生理同心理狀態真係好重要
睇得出樓主好有心 全職照顧屋企人 仲特登開po交流
你有咁嘅魄力 相信你屋企人都會好硬淨

祝所有療程順順利利
一家人平安快樂
冇乜人
就等我講埋化療副作用啦
好多人其實唔怕做化療,只係怕啲副作用
咁通常都係:
脫(毛)髮
食慾不振
手腳冇力
作嘔
指甲(有可能)脫落

睇到呢度!唔好驚住!

脫髮係因為化療針係白痴,唔識分好同壞既細胞,所以會打埋好既細胞 開始脫髮既時間各人不同,有人一打完第一針就甩,有人可以第三針先甩
好多人會買假髮,市面上有a)全假髮 b)全真髮 c)3成假7成真髮, 我地係買左C既,比較自然,買左大約4500蚊
每個假髮大約可用四個月,通常都夠用嫁啦,做完化療大約半年就會生返晒啲頭髮,時間各人唔同,depends on你平時生頭髮快唔快啦,而聽姑娘講,好多人重新生既頭髮係更加靚㗎!
*呢啲專業既假髮,好多人會叫佢地做醫療用假髮。放心啦,完全睇唔出!連頭皮都好似 仲可以染!編髮都得!如果冇安全感,就戴頂帽啦,不過唔好買太厚,始終戴假髮都有啲焗
自己係呢幾個月都有情緒好低落既時候,始終屋企人好後生,我亦冇諗過自己咁快要接受呢啲事,身邊都冇朋友有相關經驗,好迷茫。不過好多人都話對抗癌症最重要係心態,所以都要自己克服,唔好影響屋企人。
多謝你 亦祝你一家人身體健康
加油呀巴打!
完全明白你感受 我媽媽大半年前確診鼻咽癌
嗰陣我都係無返工照顧媽媽
雖然有請人幫手照顧 但嗰段時間都係好難捱
特別係心情 一定好低落
我嗰陣係成日留係屋企亂諗嘢 爭d有抑鬱
好彩有女朋友係身邊支持先可以同媽媽一齊捱過
放心啦!你屋企人一定無事
好快就會捱過依個難關㗎啦!
頭先淨係講左脫髮
咁食慾不振、四肢無力、作嘔,通常都係打針後出現,不過出現三四日就冇事,回復正常
食慾不振,上面講過啦,少食多餐,飲下湯啦
作嘔,私家診所既醫生俾左啲好靚既止嘔藥俾我地,所以幸運地屋企人暫時冇嘔過
而指甲脫落,聽姑娘講有部分患者的確會出現呢個情況,每人情況各異,有人甩一兩隻,有人甩晒,當然都有好多人係冇甩
我屋企人做晒化療都冇甩,但手指甲就變啡啡紫紫,腳指公既甲就變白,好似想甩咁
咁其實都冇咩做到,盡量吸收多啲蛋白質,食下雞蛋,盡量唔好整到佢地。我屋企人就會係屋企著襪(後跟得隻繩嗰款),淨係包住腳指公。而出街就著厚襪加拖鞋。小心啲唔好俾啲唔睇路既人踩到
化療後大約半年,會生返靚
不過醫生都話,就算佢甩左,其實係唔痛既,唔洗太擔心
*指甲會變啡紫,係因為啲化療藥始終係毒藥,所以有呢啲變化係正常㗎
出入都記住戴口罩,因為做完化療抵抗力好弱好易瀨野
冇追post. 只係想同大家講,
咪撚信自然療法拖到末期先去搵返西醫
多謝你亦恭喜你 柷你地繼續健康快樂!
我媽媽過埋四月都捱完啦
我都好感恩有男朋友陪住自己
利申 絲
依家好多人病都唔戴口罩,咳都唔會掩
坐地鐵巴士一定一定要戴口罩
加油
屋企人有幾個cancer 不過以前好細個
所以我依家都驚有遺傳
每年去做一次bodycheck啦 我都打算過幾年後開始每年check一次
前排我媽媽都係確診乳癌 依家做緊電療
因為家族好多都有事
所以我前排都去咗check下超聲波
發現左有幾粒良性腫瘤(暫時)
依家出街都避免食雞

Btw 樓主都要加油
樓主加油!
之前老婆都經歷過化療 宜家好番了
期間病左發燒真係會比較麻煩
有時自己行開下幫自己減下壓 好快捱過
打左咩化療針?4+4我估係AC + T針?同埋有冇打埋標靶藥?
私家醫院&診所醫生,假髮公司,大家有興趣知我先講,唔想俾人話打手 (不過呢啲醫生/公司都好好)
至於私院(仁安)費用,淨係手術住院,大約21萬,唔計後來覆診檢查。
私家診所化療,每針20000左右。
私院(法國)電療,約9萬。
其實揀私家係因為想用錢買時間,由確診有canaer後,大約兩星期就做手術。我相信公立冇可能會咁快 診所就兩星期一針(公立三星期一針),打針期間都係一人一間房,環境好。

上面亦講過,屋企人不幸細菌入眼(最大原因係化療後白血球低,俾細菌有機可乘 ),情況都幾嚴重,咁我地就去左養和睇&做手術,淨係手術住院(10日),約20萬,唔計後來覆診 (不過住半私家房,即係私人房但2個洗手間4-5間房share,所以收費只作參考),醫生都好好。都係有人有興趣知邊位醫生,我先再講

如果經濟負擔到,我都建議大家揀私家,特別係做切片手術,始終醫生姑娘都冇咁忙,會比較細心,照顧都比較全面(仁安姑娘非常好
題外話,養和啲大房(包括姑娘)好差,好似公立醫院咁 (入院做手術前一星期入去住過一日)。後來住樓上,環境態度180度轉變
做完電療好快就冇事,加油加油!
請問做電療期間皮膚係咪會好乾?有冇咩要注意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞