癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
呢度好多同路人
我地明白你
有無師兄有影全家幅studio/影樓介紹?
爸爸肺癌四期,想走之前影返次全家幅
未必有人有介紹,可能要去其他台問問
幫你推一推
媽媽肺腺4轉移上腦膜三個半月了
公立放棄 私家d盲試方法太貴負擔唔起
睇住佢反反復複惡化好心痛好攰 我都就黎捱唔住了
依家香港咁樣,屋企人又有事,你一定好辛苦追左你po,你已經好叻,自己一個頂住咁多野。
不過依家仲有接受緊治療?
同埋 如果想搵人呻
呢度 或者 tg 都係你樹窿,最緊要你唔好自己食晒
冇 不過聽過一個私家講可以比我盲試一隻標靶藥 但正路宜家香港買要5萬幾一個月冇資助
我冇跟佢買 走左去買呢隻標靶既仿製藥 經一個都ok可靠既台灣藥廠中介買 三千幾一個月 點都好 起碼比阿媽知道宜家試緊野而唔係等死
暫時未有好明顯效果 其實私家都講過盲試基本上得1-2成有效
三千幾一個月,對你嚟講應該都有一定負擔
呢隻藥有冇明顯副作用?
好彩呢隻藥算係最新一代 副作用好少 都係d輕微皮疹或者肚柯咁
媽媽一路都住緊舒緩病房 我見附近有一個女病友都係差唔多年紀 佢先生同我講佢都係肺癌上腦膜 但佢太太已經係成個人迷迷糊糊 lur下lur下 睇唔到野聽唔到野得翻軀殼咁 我好驚阿媽之後都係咁
冇乜副作用都算大幸,你同auntie都冇咁辛苦
最緊要呢段時間好好珍惜大家相處既時光,我都係係媽咪有事時先發現其實係我大左之後都冇好好相處過,雖然抗癌呢大半年過得好辛苦,成日自己偷偷地喊,但日見夜見我地之間都多左好多好多回憶,更加感受到對方既愛。而且每一日都係bonus,所以會更加珍惜。
巴打你想喊就喊出嚟
hug
我爸爸前天做完開腦手術,初步估計係惡性膠質腫瘤GBM,話係第三OR第四期,詳細要7日後等報告同轉介去腫瘤科先知下一部做D咩~~爸爸個腦有3粒腫瘤,剛手術只係切走左一粒,腦入面仲有兩粒話好接近手腳神經,太高風險....醫生話佢入面既腫瘤大得好快!而家我地一家都好徬徨...唔知點好...爸爸只係6X歲..唔知道有咩可以做到?上網睇得愈多資料,就愈害怕咁....亦唔知點同爸爸講清楚~媽媽本身又長期病...知道後都傷心都暈咁濟....爸爸仲未知道自己情況咁差...以為...食下藥就會好返~
各位絲打巴打,如果我爸爸咁既case,手術後可以煲D咩湯水或者食D咩有幫助?
大家好, 爸爸過年前痰有血, 照左PET CT同做左抽組織confirm左係腫瘤, 醫生話係肺腺癌, 已經第4期, 左右兩邊肺都有

因為想快D開始treatment就去左養和見左醫生同埋抽組織, 醫生開左第一代標靶藥, 兩星期後去QE復診,睇下D藥有咩效果
依家仲要安排照MRI, 因為唔知有冇擴散上腦

好擔心唔知隻藥有冇用,
有用又唔知可以有用幾耐幾時會有抗藥,
又驚如果上左腦唔知點算

我係家中獨女,
媽媽又有初期腦退化,
我一路諗住阿爸可以幫手睇住我媽
依家都唔知點
喊到眼淚都乾埋
有好多野都係我地冇辦法控制,最快都要等到復診先知可以做啲咩,呢段時間真係好難捱,但襯呢段時間睇下多啲資料都可以做好準備,將來冇咁吃力
你係仲讀緊書定啱啱出嚟做野經濟負擔到?
我出來做左幾年野, 好努力賺錢, 諗住可以孝順下兩老, 點知......
你仲有時間可以孝順佢地,唔好諗得太差住
雖然係第四期,但可以正常生活既例子都有好多,你可以傷心,但如果你都十分消極,又點樣帶領爸爸媽媽一齊過呢關呢
btw你爸爸本身有冇買保險?如果有都幫輕好多,但記得問定經紀每次覆診要攞返咩文件
cheer up
多謝你, 我都想我自己可以正面D樂觀D
老人家冇買保險, 都唔知D錢可以燒幾耐......
係因為打左免疫先變差?
做之前醫生有冇講過有咁既可能性?
有冇問醫生點解會咁?
問左 醫生話每個人副作用唔同
依家情況點呀?
入左醫院 一直用緊氧氣機 情況唔樂觀 啱啱確診個陣有問過醫生有幾耐時間 醫生話一年至年半 而家過左一年 已經咁嘅情況...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞