癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
以我理解,即是癌症其實個個人都有,因為他就是我們自已的細胞。免疫系統夠勁,就沒咩野。

d 化療,電療,手術 治標不治本。
切完又生,生完又切,再電下你。

即刻
有冇人試過用生酮飲食?有冇效用,屋企人癌症冇得醫,只有等,想試生酮,有冇人分享。
媽咪纖維瘤 打完四枝化療都無用 仲大左
話無得做手術乜都無
下次覆診醫生已經叫去寧養院
質子治療/免疫治療?
想知一個癌症由治療到康復療養每階段既洗費大概係點?其實係咪即使入公立醫院好多都係自費藥物同埋治療?
Sorry可能唔應該講錢,先跪玻璃如有感到冒犯既家屬,小弟道歉
屯門醫院話乜都無得做喎
星期四會去搵私家醫生
呢啲係藥物名冊屬於第4類,即係所有治療費都要自己俾錢,就算公立有都貴到仆街但呢啲係現時最先進嘅治療方法
我屋企人私家,唔計眼手術既意外,大約65萬左右
不過據我所知,係公立醫既話,只係平啲,但好多都係自費
講唔講得係咩病?好多時都話醫一個癌症需要一百萬以上定係佢講緊第三第四期?
乳癌,發現時一期,手術時二期
有啲人可能要用鏢靶藥,咁嗰啲會貴啲
Thanks
大家加油,我老爸成功做手術切左癌細胞,好消息係及時再發現肺又有癌細胞,不過就cholangiocarcinoma冇關係,成功切左癌細胞,未有擴散
希望各位巴打絲打及家人繼續努力,希望係人努力爭取,我用利物浦贏歐聯做例子
第一回合3比0,又無沙拉,基本上好多人話利物浦機會係0等等
但係利物浦不停努力,做好每一步,成功在主場反贏4球
希望各位巴絲打唔好放棄
恭喜
記得要準時去覆診,保持心境開朗就ok啦
你都要繼續加油
Lm
媽咪今年2月到確診肺腺4 冇基因突變 只可以化療 而家醫生懷疑抗藥 抗藥都唔知點算好 黎緊我仲要出國 好擔心佢
答你唔到
因為每種癌症D藥都唔同, 就算患同一種癌症, 化療藥都可以唔同, 價錢都可以差好遠
有抗藥性, 就要轉第2種化療藥
推一推POST, 共勉之
BTW 有冇人需要自費藥物 骨針 (Xgeva solution for injection denosumab) 120 mg?
好想俾個擁抱你
想喊就喊吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞