癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
媽媽後事已辦好
但淋巴癌復發點解可以走得咁快?

我媽媽幾年前患上淋巴癌
醫好後行得食得
之後每三個月都返醫院複診,驗血等等防止復發時可以第一時間治療
半年前仲獨自一人去左美加玩三個月

>Day1
同佢出街食飯
佢話冇胃口食唔落
之後我發覺佢發燒
立即車佢入養X醫院睇門診同驗血

>Day2
驗血報告懷疑淋巴癌復發
立即抽骨髓,抽淋巴組織檢驗,做scan

>Day4
Confirm 復發三期

>Day6
入院進行治療
入院時仍然行得走得
談笑風生
因為之前已經有經驗
打鏢靶即係釣鹽水咁
冇乜特別
是日打提升白血球針同輸血

>Day7
打第一針鏢靶

Day8
打第二針鏢靶
但之後醫生話老媽子有抗藥性
唔再打鏢靶
要轉用免疫治療keytruda
但身體比較虛弱
休息一日
明天先打
當時佢話有少少呼吸困難
同埋個心好似想停咁
要我同工人輪流輕輕拍佢心臟
而另一個心臟科醫生比左藥佢食
我同佢傾計傾到晚上十點左右
見佢訓覺就返屋企

>Day9
早上七點醫院打電話黎
話佢就快要走
叫我趕去醫院
😭😭😭😭
肺癌其實係咪有標靶藥食就一定標靶藥行先?
依家食緊第三代藥,但好想做免疫治療
爸上年七月發現左肝癌後期 淨係用得標靶藥無得手術, 基本上同用標靶吊命差唔多 不過好彩既係藥有效,冇咩副作用,去旅行仲精靈過我。

但食到近排個癌指數又升返上黎,開始要諗轉隻勁d既標靶,但係又怕佢身體頂唔住,藥又未必有效 就算有效可能都係得返唔夠一年時間。

唔知係咪佢自己覺得身體冇咩問題,有種會醫得好既feel,搞到我問佢有咩想做佢都唔係幾理我咁。但我又唔敢直接同佢講數據上佢得返幾多時間

睇住佢日日好似生命倒數咁,又冇得醫,覺得無助,完全唔知可以做咩

家陣唯一希望佢走個時可以痛痛快快,唔洗咁辛苦就好安慰了
我媽半年前確診血癌 做左一次化療 然後就打標靶到依家等血幹細胞移植
其實佢都係最開頭喺醫院果三個月最sad最辛苦 尤其是佢本身都係一個負面既人 我係成家唯一一個開朗啲既人 但都要放工放假先陪到佢
touch wood 佢一直都行得走得食得
重點都係心態!!!食咩都係其次
身邊有個樂觀既家人都幾重要,我同我爸爸都係幾樂觀又多野講,係呢段時間成日都氹我媽咪開心,最近見媽咪開始生返頭髮,我爸爸叫佢做「和尚仔」
心態真係有助打倒病魔
杞子點解唔食得
其實我都唔知,應該係因為佢都算一半中藥材?
係腫瘤科診所啲姑娘叫我地唔好食,咁我都信佢地講野,話晒佢地日日對cancer病人
下年2月7?
其實實際應該冇乜做,你地打算化療電療(如果需要)係邊做?如果私家,就睇定搵邊個醫生啦
同埋全家傾下 錢同邊個負責照顧 呢啲問題?因為真係會用好多錢同好多時間
拿拿聲出去睇私家做哂D檢查先
PET-CT,個D 出去睇私家做哂先,之後返公家唔洗再等可以即刻入院做化療
爸爸幾日前鼻咽癌走左了

媽媽因為壓力驗到乳癌一期
你呢D係最好結果
生CANCER最怕係醫唔到,但又唔死得,全家人燒錢買標靶藥吊命,
最後人都係死,燒盡全家人心力財力先最恐怖
想問假髮可以係邊到買?
上網search都有好多,我地就係信和(好似)15樓買,價錢合理服務都好好,有獨立一間房試,所以通常要打去預約。
我當初見要入房,好怕俾人hardsell,但佢又冇,我都係第二次上去先決定買。
同埋我地當初都睇左幾間先買,三千幾至萬幾蚊都有。有啲舖係賣闊太feel(雅蘭),有啲係自然後生啲。
佢地通常見你未開始甩頭髮,就會問洗唔洗幫你剷左先(有啲應該係會用嚟整假髮)。我媽咪就冇剷,等佢自然甩。
我爸爸都係, 早2日岩岩做完儀式
如果係國外嘅話,做完化療,可以食返啲thc oil
香港就無得揀,唯有食cbd oil
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞