癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
我阿爸早上2個月份行左
到依家都好掛住佢
我阿爸早上2個月行左
到依家都好掛住佢
留名
每年做果d body check有冇話分咩plan 邊到做比較好
定求其行入一間私醫話做body check就ok
我呀媽而家係胃癌STAGE 4
因為佢個胃基本上已經冇晒功能,所以佢完全冇食慾,亦都消化唔到任何嘢,飲水都嘔,唔飲水都嘔,個人好虛弱好瘦,成身都係皮包骨,神智都唔係成日咁清醒,連起身都要人扶...
呢個月不停出出入入醫院吊鹽水吊葡萄糖水,腎功能指數低下,咁嘅情況醫生話做唔到化療,中醫嗰邊都話佢唔適合用中藥治療,所以而家基本上係咩都做唔到,醫生都講到明而家只可以做舒緩治療,等佢舒服啲

我媽媽上年8月發現有胃癌,其實只不過係6個月,惡化速度已經係快到我估計唔到
明明上個禮拜佢仲自己行到去廁所,今個禮拜就連自己坐起身都冇力
一切都估計唔到

我好天真,我以為我自己已經接受咗事實,其實原來係未,我一直都呃自己佢會有希望,一直都呃自己只要照顧好佢就會有起息,但係呢個世界永遠係咁殘酷,絲毫唔會對應你嘅期望

今日醫生同我討論如果呀媽喺醫院突然間出事,個急救程序要點做,同埋問埋我意願做唔做,我嗰一刻淨係識喊,答唔到佢,連嘢都講唔到

我以為我READY好呢一刻,但係其實我仲未READY到
明明呢個人而家仲生勾勾喺度,佢把聲同佢嘅皮膚都咁真實,你同我講呢啲嘢喺不久嘅將來就會唔存在,我覺得好唔真實
其實照顧佢呢半年嘅時間同記憶,都好唔真實,好似發緊個夢遊緊魂咁

我媽媽係好命苦嘅人,嫁著個衰老公,我細個又唔生性成日畀麻煩佢,各種各樣嘅壓力迫到佢有精神病,但佢為咗我哋幾個細蚊仔,依然努力咁去做佢能夠做嘅嘢,然而直到呢一刻,佢畀出嚟嘅愛永遠多過佢接收到嘅愛,明明佢咁努力,但係都冇回報... 呢一刻真係覺得自己好無能,畀唔到佢幸福,甚至連令佢笑嘅能力都冇

我其實好想問佢,佢有冇後悔同佢老公結婚,有冇後悔生咗我落嚟
但係我問唔出...

SORRY唔小心打咗千字文,同時都好多謝呢度畀個地方我抒發吓一直以來抑壓住嘅嘢,呢半年我一直都唔敢直視自己嘅感受,因為呢啲感受會淹沒我,令我企唔到起身繼續照顧我呀媽
2年前發現淋巴癌,做左8個月化療,中間試過肺炎入院以為覺自己就死,好彩全程阿媽同老婆照顧。盡量當自己正常人,啲營養奶冇飲過,食得就食
不過唔夠3個月復發,轉睇qm,原來當初已經係4期尾,宜家用免疫治療,都叫舒舒服服,行得走得
巴打加油
我老爸未期試左而家最勁果隻免疫療法但都冇用
慢慢見佢愈黎愈衰弱咩都做唔到真係好難受
真係想像唔到走果刻可以點面對
而家希望佢安安樂樂去
雞,燕窩,大閘蟹 < 雌激素,雌激素,雌激素
其實見到屋企人咁辛苦
香港有安樂死的話
你地會唔會贊成佢地去?
屋企人有嚴重cancer,而家full time照顧緊佢。黎緊會帶佢去外國做臨床療法,做得好有機會downgrade做手術,起碼過到呢關先,
之後會唔會復發都後話
我已經好盡力去做,就算做唔到都迫自己去做,但係我好知道無論自己做成點都係做得未夠好....
我淨係想可以對媽媽溫柔啲,可以令佢笑多啲,令佢感受到佢係被其他人愛著嘅感覺,但係我做唔到,其實我真係好撚憎我自己呢種性格,明明心入面有咁多嘢想講,點解唔可以坦率啲直接對佢講?點解對人溫柔呢件咁簡單嘅事都做唔到?

巴打,時間真係唔等人,當你以為呢個人好哋哋,仲好似以前咁一齊生活嗰陣,你估唔到嘅事會隨時隨地發生
所以諗到乜真係要即刻去做,唔可以等
係...... 有時望住媽媽隻眼,覺得佢好似好多嘢想講但係講唔到咁
喺佢眼神我都感覺到佢其實好驚好迷茫
我知佢仲想醫好呢個病,之前明明嘔到仆晒街佢都仲好努力食嘢,好有決心想谷返起身體去做cycle 2嘅chemo,但係身體就一日一日咁虛弱落去,虛弱到佢已經冇辦法再努力
親眼睇住呢個過程真係唔好受,特別係佢呢廿年嚟嘅日子過得咁辛苦,你會開始想問個天點解仲要咁對佢,好似嫌佢未夠辛苦咁

雖然呢6個月經歷咗好多嘢,其實理性上suppose應該已經有咗心理準備
但係我想講,冇人會真係ready到自己親人走嗰一刻,無論你用幾多時間準備,想像幾多畫面,到嗰一刻都係會崩潰
老豆聖誕前確診肺磷癌4期,依家打緊第兩次化療,見住佢身體好虛弱又咩都做唔到咁
留名 我都想分享下
好長用手機好難打
只能講後勤們辛苦啦
爸肺腺4
巴打爸爸肺腺4有冇標靶可以食?我見依家d標靶藥都係針對腺癌既基因特變。

偏偏我老豆中左肺磷癌冇藥可以食,只有化療可以做,但呢種癌用化療既效果都係一般。問過醫生話呢種最大原因係吸煙引起,但我老豆已經冇食煙10幾年。
講講自己先
老豆兩年前確診,作為大仔既我擔心到成日匿埋喊,
網絡資訊爆炸,好易搵到個嚴重性,弟弟性格比較冷淡,
好似你唔講佢都唔會主動去關心,媽媽好依賴我爸爸,
所以我要講比佢地聽個嚴重性之餘又要保持正面,好辛苦。
不過爸爸好勁,其實佢D明顯証狀,如氣促,同咳之外,
個人都係精神既,做左化療後,腫瘤明顯細左好多,冇氣促,咳少左。
所以停左,因為錢。
10個月後復發,再次開始化療,暫時情況唔錯,係副作用會攰。
而我最擔心係抗藥。

我爸爸應該都係吸煙引起
吸煙都好多冇得用標靶...
都係得化療。。其實煙都唔易戒,可能你爸爸間唔中都食一兩口。。
最on9我老豆,而家襯我地唔為意都會食
辛苦晒巴打,我都係大仔而且有個阿妹,可惜我個妹唔生性,老豆以前最錫佢,但出左事個妹都係照佢有佢玩,連老豆跌到都冇理過個老豆。

老豆所有事由我打理,每朝要打針同分好晒d藥,老母因為老豆生癌加埋個妹唔生性搞到情緒有問題,要睇精神科。

岩岩老豆食飯都話食唔落冇胃口,一陣為有沖多包營養奶比佢飲,依家只係希望佢舒服過埋剩下既時間。
你都辛苦了
你爸爸而家咩狀況?
我爸爸仲係識行識走番緊工同正常人一樣。
我自己係一個悲觀既人,所以即使係咁我都仲係好擔心。
不過聽好多人講,而我自己都認同,要保持樂觀,當佢冇事,
爸爸剛確診我又係呢樣唔比佢食果樣唔比佢食,果期佢既體重
持續下降,直到有一日我爸爸同我表哥講話咁樣佢好大壓力,
自此我就冇管佢,咁反而仲好。
同埋唔好上咁多網睇呢d資料,你當我阿Q自己呃自己都好,
其實有好多人好番未必會上網講,好多人一直有癌,自己唔知。
好多人冇睇醫生又冇事,醫院冇數據(當然我唔係叫人唔好醫)。
但上得網講好多都係我地呢D家屬。。反而負面情緒會較多。
同埋又咁講,睇下你爸爸想食D咩,唔好擔心,比佢食(當然魚生果D除外啦)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞