癌症患者(家屬)交流區,入嚟呻下交換下資訊乜都好啦!

645 回覆
155 Like 2 Dislike
有冇聽過食緊鏢靶有部份腫瘤變水
老豆年幾前發現有腎癌
發現時已經轉移
因為品種好少有
所以好似好少野可以參考

係發現時已轉移 同埋係腎嘅 size都唔細
所以大部入醫生都無講過話做手術
原因應該係做手術又有風險 同埋轉移咗都唔係初期
大部份都係建議做鏢靶

但又有一個醫生話可以做手術 切一邊腎
個時老豆好信個醫生 所以都走咗去做
我個時都諗 就算切咗無乜幫助 但老豆自己個心會感覺好啲

一直無食鏢靶 因為貴 同埋副作用好多
佢就走咗去中醫治療

到咗最近 因為周身唔舒服 所以早排又入咗醫院
個時主要因為老豆覺得自己得一邊腎 過濾差 所以佢食乜都唔落鹽 岩岩入院就發現 鈉低 鉀高
入院主要控制番鉀周鈉就已經無周身唔舒服
不過係呢幾日住院 做咗好多檢查 發現已經轉移咗去一邊小腦
不過佢出院到依加見到都算幾精神

醫生話可以做電療 但又講到 呢隻種大得好快 大到咁上下就有機會爆
爆咗就佢昏迷.... 醫生估計有機會係幾個月內發生

老豆又怕電療多副作用 唔想做
都唔知點好
信醫生
岩岩追post先見到唔好用淮山杞子煲湯
但發現我地一直煲比佢飲
佢都算係中藥材類,所以依家開始停一停用啦,簡簡單單有肉有蔬菜煲就ok
其實點解唔拎得黎飲
我屋企人癌末後期冇藥可以醫
醫生話佢身體太弱同年紀大唔適合化療
佢食唔到野冇胃口又唔飲水,但有呢啲藥材既湯水就飲得好多
當初係醫生同姑娘都提醒我地唔好用,主要都係因為會容易導致發燒(之前上面有講過)
不過我媽媽當時係乳癌二期,有做化療電療
如果你擔心就問一問醫生啦,可能如果冇嗰啲療程就可以食用
醫生話老豆做化療效果唔理想 話停左先
即係點
好頹 屋企人身體越嚟越差,長期住院,唔食野
醫院又唔係好放比人入去探,道理我都明
但病人就自己孤零零老人家仲要唔識用智能電話
聽日屋企人入院轉免疫治療
可以做免疫治療好幸福
有無人聽過美國有條友用獸醫藥醫好癌症?
隻藥我買左最worst 先會用,希望唔洗用到
咩ca?
聖雅各福群會,建議食住等funding批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞