【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
呢D野唔好話比人知
童b好正
呀女~啲女人好花心架
可以同時鐘意好多人架嘛

但呀遊就只得一個
我帶埋牙遊去翻奉勸各位毒撚咪咁易動情鐘意人個po 先
睇咗頭兩章已經停唔到

錯字檢查
自動代咗小薯茄童童入去
近朱者赤
你開始寫故先
就在魚腩盃前兩天,我去了找Beta 和情聖。

「你又睇個個Doma?定…Deva?」我瞄向Beta的手機。

「Dora呀仆街!」

「噢,Dollar。」

「你睇佢套新相同捽碟片,係競技泳裝,過膝長襪,女僕飾物,正撚到仆街,成地水…」

雖說我沒甚麼興趣,但Beta說這些色情相片影片賣這樣貴,他主動分享我不看看反而有種虧本的感覺,就像朋友請你吃昂貴食物,看在價錢份上也沒理由拒絕。

果然,那影片中的女生正在把一串東西往兩腿之間塞,發出微微呻吟聲,臉被擋在鏡頭外,但身材相當不錯。

「你睇,你用咁撚多錢都溝唔到童桐,不如買呢D片J下算啦,要唔要優惠碼?」

「唔使。」我說,「同埋童桐唔係有錢就溝到。」

「所有女人都係有錢就溝到。」Beta標準發言。

情聖從洗手間回來:「岩岩傾到邊?」

「測謊機。」我說。

「嗯,你繼續講,愈詳細愈好。」

他似乎很重視那晚的詳情,正用心地聽著,叫我鉅細無遺地說出,甚至走到了網吧的收銀借來了紙筆抄起了筆記。

「然後,亞基想撲上架車,我就拉住佢,妍妍就坐Uber走左了…完。」

「OK…」

他仔細看看自己抄下來的筆記:「至少Café單野同我地既推理一致,啊,個個阿權我都搵到佢資料,應該話係Beta搵到。」

Beta亮出手機:「鴨黎。」

「下?」

「PTBF啦。」Beta說,「甄姿妍大概賭你根本唔會搵PTBF既資料,情聖亦打探過其他幫襯過甄姿妍既人,無人有咩確認書,由頭到尾都係一場戲中戲。」

「呢點同測謊之夜既結果一致,連你老母都明白,所以問題在於點解佢要咁搞場大龍鳳。」情聖說,「如果佢真係唔會鐘意你既話。」

「呢點我都確信,以佢既姿色,無可能睇上你呢個Beta男,馬川遊。」Beta冷冷地說。

莫名其妙地被中傷了。

「算啦,唔好理佢住,既然佢都講到咁明唔會鐘意你,好心我廿幾歲人唔好咁多性幻想。」我說,「問題係童桐,問題係童桐啊你兩個明唔明。」

我激動用指手劃腳。

「我既取態只有一個,呢條女唔值得你咁浪費時間,更加唔值得你為左佢輸左個比賽,你依加唔係應該係箭會練緊箭既咩?」Beta說,「咪撚理童桐啦。」

「點唔理佢?!我…我鐘意佢啦嘛!」

Beta把一條連結Send給我,是一個討論區叫「奉勸各毒撚咪咁易動情,鐘意人(12)」的帖子。

我白眼一翻,把手機鎖掉。

「既然佢真係對植嵐晨咁死心塌地,我地其實都做唔到咩,呀遊。」情聖說,「一條女肯俾你溝,都可以用下D小聰明,買下禮物,送下花咁樣,都叫做有D機會。最難係咩啊,最難就係佢好似連俾你溝既機會都唔肯。」

「呢個童桐就同甄姿妍講既一樣,自鳩私,你依加想佢黎睇你比賽,佢就約仔出街,你試下因為咁而唔理佢幾日睇下點。」

「呃…咪變成我小氣,又係我要氹返囉。」我說。

「咪就係囉,屌,ON撚9!」Beta不知為何生氣,但他一向有點仇女,見慣不怪。

「你後日專心比賽啦,呀遊,你得返聽日一日,可以點?」情聖語重深長地說。

「如果你心掛掛既,咪做個件你一直好想做既野,睇下可唔可以解你心頭之恨囉。」Beta說。

「做…咩?」

Beta用口型說「Boooooom」,雙手在自己胸前揚開比喻爆炸,他…是在說核彈的事吧。

概念核彈,能把植嵐晨的人生,社經地位,未來,完全毀滅的BOT程式。

「我覺得,你用左既話,至少你個心會平靜一陣,因為你解左你既一時之恨。」Beta說,「睇人仆街係好開心的。」

「……」

「你又令唔到童桐回心轉意,你除左發射核彈,仲有咩選擇?會長大人。」

Beta的聲音如惡魔之低語。

「佢奪走你既幸福,你奪走佢既,公平。」

「咁樣唔會為我帶來咩…好處。」

「你肯定?我見到你心掛掛,成日禁入去個BOT個度又退返出去喎。」Beta說,「你根本一早就想咁做,倒不如了左件心事。」

他…說得對,我是有進進出出那介面。

我如果真是甚麼正人君子,早就刪掉那個BOT了。

我如果真是甚麼正人君子,早就沖掉了那些禁藥了。

「只有一日,我地都做唔到咩架啦,呀遊,或者你咁諗:會唔會只係單純植嵐晨早約過你,所以童桐出於禮貌先同佢出街?」

「你都廢話,先唔講個日童桐都係箭會,佢早就知賽程,呢D野先到先得既咩,咁我約條靚女提早兩個月佢就一定同我出街啦喎。」

「以你咁既性格,提早兩世紀約都唔會有用…」情聖別過頭去低聲恥笑。

「你講乜鳩野呀程至勝!夠膽你大聲講多次,屌你老母 !!」Beta即使聽不到,也猜到大意。

「無野,你唔好病發住,諗下點幫呀遊搞掂個童桐先。」

「…算啦,我知道太遲,大概,遲左十幾年。」我知道已經是回天乏術,至少比賽那天是。

「你咪當佢唔係度,你無咁大壓力,可以發揮得好D囉。」情聖用最後一絲努力安撫我。

「好啦,大家有心,我返去先,呢兩日要早訓養足精神。」

「你訓得著?」Beta說。

「…我盡量。」

「了結左件心事,應該易訓D既。」Beta說的還是核彈。

「嗯,睇下點樣再算。」我站起來,背起弓箭包,我是練習後跑過來的。

「加油啦,我個日約左女,Sorry。」

都怪英姐挑星期日?

當然不能怪她,也不能怪情聖。

那為甚麼我怪童桐呢。

也許正如Beta所說,愛情不是甚麼正常先到先得的邏輯,也不是星期六日問題,而是…我的問題。

//////
魚腩盃開始前一天,我停止了訓練。

因為在前一日訓練只會使肌肉疲勞,還有受傷的風險,所以我習慣了在重要的比賽前一天好好休息一整天,除了給肌肉休息,還要收拾心情。

收拾心情嗎…

最好是能。

我才閉上眼冥想不到兩分鐘,又張開了眼偷瞄手機,看看有沒有新的通知,看看…童桐有沒有回覆我。

當然沒有。

「汪?」亞基來到我面前伏下。

「你都識冥想呀?」

「汪!」牠搖搖尾巴。

既然亞基聽得懂我說甚麼,但我卻聽不懂亞基說甚麼,其實會不會是牠比我聰明?

…開始在胡思亂想有的沒的了。

冥想斷斷續續,亞基在我旁邊守候著。

突然。

「汪!」

牠站起來走向大門,伸出爪子!

「衰仔,又想抓門!」

我連忙站起來飛奔過去,把牠攔腰抱起:「又抓門!」

「嗚汪!」牠對著門吠,樣子有點奇怪。我抱著亞基把眼睛貼到防盜眼上,從屋內可以窺見,童桐正打扮得漂漂亮亮地,拿著手機穿過走廊往升降機走去。

而我兩小時前給她的訊息呢?

還沒有回音。

即使手機在她手上拿著。

「人地去街,唔係黎搵你玩呀,邊有人星期六日後生仔女坐係屋企冥想架。」我把亞基放下地,牠沒趣地垂下尾巴走回自己的狗床伏下,還望住我一臉鄙視。

牠也感知到我心神不定嗎。

「唉。」我盤膝坐回沙發上,繼續練習冥想。

練習了一整天,完全不覺得自己有進步,反而靜下來後閃回,回憶起自己的人生,回憶和童桐相處的片段,回憶起自己被不同女生拒絕的畫面,回憶起她又再次識到新男朋友的畫面…

她和之前那三個男朋友分手時,我不是也覺得自己會有機會嗎?為甚麼這次我會覺得成功?下定決心?瘦下來了?

何等可悲。

張開眼,不知道剛剛自己是睡著了還是真的進入了明鏡止水的心境,但不知不覺間天已經黑齊。

我爸今天不用上夜班,所以也和我媽去約會了。

童桐大概不知和誰在約會吧。

孤零零的,只有我一人。

臉頰溫溫濕濕,亞基抱住我在舔我的臉,提醒我還沒放飯。

「黎啦…黎啦…」我推開牠有氣無力地站起來,把罐頭倒到亞基自己的小盤子中搗爛,壓成肉泥,又幫水兜換上新水。

不知為何不想開燈。

大概沒開燈的心情。

打開IG,手機屏幕在黑暗中成為了唯一的光源,把我的臉從下而上映亮。

「嗚嗚…」亞基不安地看著我,大概因為我的臉這樣很陰深可怕吧。

植嵐晨POST了一個限時動態,TAG了相片中的人 :他自己,童桐,自High男,Kay.

那麼說童桐和他就是連續兩天見面呢。

「……嘁。」我撥右跳過,不想再看,結果是妍妍在酒店房間的海景前拍照,似乎有人幫她揸機,穿著晚裝的她化了濃妝,又是另一種風格,另一種美。

關掉。

亞基不知甚麼時候被我嚇得站起來。

「食你既飯啦。」我說。

牠默默地伏下,繼續吃著晚飯。

我這才記得自己還沒吃。

但不餓。

我再次打開手機,但這次我打開了Telegram,點進了「Fuck-Alpha-Man BOT」

[/Start]

[Welcome Sir.]
[Enter Target Code]

我熟練地輸入。

[LaamSan]

這是植嵐晨的代號。

只要一送出這指令,便等於按下毀損他整段人生,改寫他命運的核按鈕,發射概念核彈。

「……」

Beta說得對,這樣才公平。

發射。

/////////

分歧劇情點已至

這次並不是選擇角色行動的#選擇型#,而是決定角色力不所及之事的#集氣型#

透過#集氣型選擇#,可以決定角色以外的不同元素,例如天氣,能力發揮之類

集氣量到達某程度時,將會進對入對應路線,有利,或有害角色的行動和目標達成,改寫劇情。

透過集氣,幫助或阻礙角色的行動吧!

////////

集氣目標:提升/下降馬川遊於魚腩盃之中的精神力!

選擇A:精神力提升3%
選擇B:精神力下降3%

精神力最低值為0%,最高值為100%

呀遊於魚腩盃比賽的成績會按精神力百分比決定,而影響以後劇情!

留言投票,重覆投票者以最後選擇為取態。

截止日期:2022年6月17日 星期五,正午12時

A
童桐正臭雞
變態殺人魔有咩好玩
叫情侶,兄弟姊妹互相殘殺先好玩架嘛
睇黎真係要睇下
本身無追開
好的
等陣過去取經
咁花心既咩
咁花心都無呀遊份, 仲慘
約左嵐晨
有呀
變態
之後實有個故係迫鳩人互片,識又要,唔識又要
揀A
嵐晨咁就食咗核彈
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞