何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
佢話佢個足球理論係無敵
咩都解釋到
佢啲足球理論咁易比人突破,仲算唔算理論
樂仔真係太低lv,佢自己無料又要死拗,自暴其短
再之前球星台有人揾佢討論車仔,個個真係討論
所以先咁多人憎佢,佢創D新term 無問題,咪自己同D小眾圍爐
佢漠視其他人果D見解,講幾句就話反駁左真係晒9氣

以前試過係佢段片留言,批評過佢某D講法都比佢delete 左,小家到 同共狗一撚樣
我只可以話宏觀睇既話係ok 既
但所有野都係ideal 情況之下
不過一涉及人為因素,例如場地影響,球員身體情況,咁就唔同講法
只可以話睇長線可以參考,但你一場一場睇就唔適合
淨係針對佢對車路士啲評論,根本係妖魔化咗3後衛,無視哂球會因素,賽初吹奏到沙利433一黎到就解決哂啲問題,得啖笑
成日話佢宏觀,咪即係佢睇野唔夠深入唔夠全面囉
只係識針住每一個陣式D前中後人數講
咁我覺得用呢個數據講唔到咩,前面我有講
如果要反駁反而需要類似理性足球咁每一個年代 cap 位去講d 人企位同移動,再作出年代比較先適合
其實最好施建章就講埋入面技術報告仲有啲咩

但點都唔會好似何蛇咁鳩講當時唔識死守就當係囉
咁佢本身就係用陣型去forecast 每隊波有咩情況為主
無人叫你睇佢d 野用黎睇微觀野
咁就目前黎講我覺得未駁到,除非佢真係提供到實際上企位,移動年代既變遷
因為從入球數字大多其多因素影響
雖然都唔求佢地兩者間係會咩辯論。。。
其實佢講得咁片面就唔好講到佢果套好work 啦,咁多野都無考慮到仲講到自己見解好清淅咁
forecast 唔中就話人突破足球理論,但又唔諗下自己諗少幾多野
其實佢每次話突破足球理論之後都唔反思下自己諗少左D咩,跟住又係用返本身果套去講,本身個人都唔識進步
我真係睇唔出聽佢會有咩得益
https://youtu.be/F4aqQ5NCR7g
大家睇下條片就知以前嘅防守無依家咁緊密,後衛同中場嘅空間比現今足球多好多
兩隊波個mindset 都係進攻
初初頭幾集,佢不知俾何輝ban果佢講既理論幾多次
何蛇今次都縮沙咗啦
咁我都覺得佢成日用突破足球理論係怪既
逆天表演就接受既
例如利物浦個4球有3球入波係超好彩,又例如美斯連過3,4個咁
不過我指既forecast都講緊半季,甚至一季情況,雖然可以話半季球隊都可以好大變化
但forecast本身就係用長線去減少夕來因素影響,正如聯賽比較易forecast係因為打足38場,唔會好似淘汰賽一兩場失準而收皮
其實實際空間冇大分別
最大分別係有冇壓逼
初初唔知何wayne講咩,何輝講一句即係個人能力啦
即刻收皮
其實有d term 可以簡單講咪算囉
體野根本係足球網台界既熱狗黃洋達
個個台都屌 靠屌人上位
點會無分別,以前好多中前場拎完波可以轉身面向對面龍門,以前中場線同後場線係分得好開
而家係緊密好多,所以先有背龍門等人後上既概念出黎
其實明白既,佢唔創一堆terms,點顯得自己同其他球評唔同,專業。
不過一黎就俾自己偶像串係慘既
同埋何輝太高lv, 一講到其他運動無人夠佢黎
運動專家黎
點樣造成有緊密情況咪就係現代多咗一樣野 就係要每一個人都要去壓逼同緊逼對手囉

真係再舊嘅 何蛇講嘅90年代 點會冇死守 防守 塞人數
但壓逼嘅密度同時間相比現代就差好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞