何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
只係想帶出何sir 講果D野係實戰有幾多係岩
其實我自己覺得根本唔係足球理念問題 係缺乏個人尊重 明明句句串人唔識波仲話自己尊重人
其實又唔一定係人地個理念同你唔一樣就係唔識波 係鳩up 既 雖然大家係同行 但都唔一定要互相攻擊既
其實何wayne講過點解某d 陣會咁,某d 陣會咁
因為球員要覆蓋範圍係會因應陣型各有不同
雖然你自由走動,但長時間自由走動可能因為比賽時間流逝而開始混亂,無form
所以就算點自由走動都要特定結構,咁到最尾都係陣型都係會影響球員覆蓋範圍
咁覆蓋範圍係會影響每個球員工作量,咁就需要球員能力去應付工作量,若果某位球員能力唔夠,咁結構出黎既效果就會大打折扣
何wayne既講解係微觀黎講未好指細,例如戰術運用,突然間可能有一個play無指細說明咁,咁呢方面佢真係一般
但宏觀黎講佢都有一定程度既見解
老實講,波台大把人都唔識波扮識波架啦
就好似文傑唔鐘意何wayne
都唔會話佢點點點啦
咁佢又離普左少少既,每次都係擺Fifa個開場陣容出黎,之後就出聲算,少少精華片去講返佢既「理論」都冇
其實無話唔長用得
都要睇下你手頭上有咩料既人姐,同埋又要睇埋球員既執行力同紀律性
只係何蛇 講撚到唔可以主攻果下,佢無諗過3中堅可以演化出唔同既進攻套路

好似熱刺咁,幾年前仲有walker,佢同rose 運動量夠,咪可以玩晒成條邊
依家trippier 條垃圾唔回防既咪要大運動量既ssk 返黎補佢位等佢安心上前

如果下下都講到何蛇咁死既話真係任何一個陣式都唔可以用啦,點都會有弱點
同意

陣式雖然係死, 人係生
但陣式背後就係教練比左個基本意識你去做野
宏觀局勢可以聽下何wayne講,再加甘佢睇一個球員特性的確係幾準
例如盧卡古
不過你要睇微觀野,真係睇番比賽分析陣型,每一個play分析比較好
同埋不嬲唔會睇死一個,睇死一個學唔到野
3中堅套form 就不嬲都難打,一個位要兼顧好多野
但現今球員好多都變到體系球員,佢地自己都會轉型去迎合返隊波點踢
不過又真係唔多球員可以做到咁全能
其實何wayne講過點解某d 陣會咁,某d 陣會咁
因為球員要覆蓋範圍係會因應陣型各有不同
雖然你自由走動,但長時間自由走動可能因為比賽時間流逝而開始混亂,無form
所以就算點自由走動都要特定結構,咁到最尾都係陣型都係會影響球員覆蓋範圍
咁覆蓋範圍係會影響每個球員工作量,咁就需要球員能力去應付工作量,若果某位球員能力唔夠,咁結構出黎既效果就會大打折扣
何wayne既講解係微觀黎講未好指細,例如戰術運用,突然間可能有一個play無指細說明咁,咁呢方面佢真係一般
但宏觀黎講佢都有一定程度既見解
老實講,波台大把人都唔識波扮識波架啦
同意

陣式雖然係死, 人係生
但陣式背後就係教練比左個基本意識你去做野
宏觀局勢可以聽下何wayne講,再加上佢睇一個球員特性的確係幾準
例如盧卡古
不過你要睇微觀野,真係睇番比賽分析陣型,每一個play分析比較好
同埋不嬲唔會睇死一個,睇死一個學唔到野
我同意齊哂腳可以打
但機會比較低
假如rose walker 傷一件, 個後備一定無咁全能
為左一個人而要轉個form?
仲有三個中堅控傳都要唔錯, 適時又要做埋防中或者閘壓上

相反, 4後衛比較容易做配合同輪換, 就算後備能力差少少都頂到

做前列球隊一定要面對傷患問題,
三中堅都係成功過一年就無哂, 干地果年唔洗打歐戰少傷患
識睇球員特性既好多台都做到啦,sportsyeah又好,越做越差既raga都好過何蛇啦,唔好講到得何蛇先準

其實我贊成呢D講波節目要百花齊放,越多越好
但點解何蛇咁多人憎,係佢自己講到好似得佢一個見解獨到咁
sportsyeah 係明串9何蛇,但何蛇平時D言語咪又係暗串身邊D人廢得自己勁
係勁既就唔會成日講野自打嘴巴搬晒龍門啦
干地第二年有好多場外因素, 事實上睇返今場車路士, 打433傳控破密集一樣唔掂, 因為佢隊中兩隻閘(尤其阿朗素) 打3後衛反而掩蓋到佢防守上某啲弱點, azp 都有機會成日斬波, 另外中前場又唔夠快, 所以你話干地用3後衛都只係一種選擇, 球會唔買人, 兩頭唔到岸, 而且今季車路士打咗4後衛體能都唔見得比上季好,尤其沙利輪換都係唔多, 上年拿記季尾無歐洲賽都自爆
Youtube體野2台最新果條
事實何蛇係創一套容易接收嘅理論比唔識波嘅人以為自己識波
但可惜佢套理論係源自fifa
唔單係sportsyeah,大把網台屌過佢陣式係死,人係生
執著陣式只會教撚壞人
何蛇以前同人片咪就係拎人d文黎笑

之後話打救人,出條片教人點諗先岩
老老實實,三中堅要求咁多中堅,兩翼衛又要勁
講當年最勁都係巴西既352,左右兩邊雙卡,中間3r 又成
不過當年352巴西都係打穩守反擊,都唔係打主攻
好多人成日以為巴西打主攻,實際上94開始已經打反擊為主
以前球星台同何sir,嘈唔止樂仔
係有人send eric講三後衛段片去何wayne個group,然後俾何waybe寸,先有呢個專題
佢果套無問題嘅就唔會咁多人屌佢喇
佢係影響緊人點樣睇波
教壞人所以有有唔同人屌鳩佢
點會
仲有超級主攻,禁區頂停波,靈感男神,超級連結人
其實意甲德甲咁多年都係3中堅為主.
不過香港人主流淨係睇英超,
最多睇咪巴塞皇馬
超級連結人即係咩?
何wayne 4231都好靠個人能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞