何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
陣型流動都要個結構想點wor,你估下下真係亂走動 ?
人地走完攻唔入再猜都係會走番出黎啦
沙利azp攻完之後再猜番出黎個陣,或者夏世三衝左入去左邊,會唔會仲keep住死留一個位先?
佢都會讓條路自已退後,連番自己後防線啦
保扗結構唔代表話唔走動,係你走動之餘要睇大家頭,自己亂走咪又係無黙契
你以為人地走動真係自己想點就點 ?
總之3中堅就攻唔到la 如果中堅偷偷上左去,你個結構已經變左唔係三中堅
咁咪話限制球員嘅係職責唔係個位置
你踢任何位都好多細分職能
同埋我講azp係留守果件,上去幫世三嘅係阿朗素wo
而同埋阿朗素的確唔單止係幫世三做overlap,世三入左禁區會停埋係k角位附近
02巴西係打防反,更加證明唔到係可以主攻
算吧啦,香港地落得場踢波有邊個唔係亂鳩咁走位
你踢街場會唔會同隊友講要打咩陣?

所以呢班人好自然會接受自由浮動走位
因為平時就慣咗咁踢波
而且當有人話佢知
球員不斷換位先能夠拉扯對方防線
呢個聽落咁合理嘅歪論咪令佢地更加合理化自己嘅無知
好記得亨利有分享過哥狗套戰術
核心就係要嚴格執行企位
佢仲提到有次離開咗自己位置入波
半場就比哥狗換走咗

明白未?連登仔口中嘅自由走位
就算換嚟入波,戰術上係違反咗就係違反咗
係可以細份可以職能,但你結構都會有長期固定陣式打陣地戰
咁人地死守都係陣地戰為主,你打反擊就已經得兩三條友打 2vs 2,3vs3,2vs1個類
我本身都覺得怪,唔係阿朗素左閘咩 咁我誤會左
你講阿朗素留係k 角位,咁就係要打一個攻勢先突然之間既走動,但你一做唔入猜番出黎,夏神咪又係走番出黎,阿朗素讓前面個位退後俾夏神走出黎要波
咁咪又係變番個陣型結構
我不嬲講緊突然走動係策動進攻,但你猜波陣地戰的確唔會話變到個個人位置亂晒龍
係,巴西由94年到而家都係防反,只不過02年玩三中堅,而兩翼位係神級咁解
基本上用04年做分界線
04年前只有少數球隊喺少數情況會死守
以前大行其道嘅442基本上係靠長傳急攻
就係因為雙方都會互攻,後場唔算人多
一個長傳吊上去就好易連結到繼而組織攻勢
咁球會訓練真係日日好鳩悶咁練,例如練死某d 陣型,練死球,練不同情況,3vs 3 2打2咁
就係練到不同情況都可以身體自然反應,唔洗諗
係唔同街場
以車仔4-3-3做例子
沙利明顯叫weak side翼位走入中間
世三係無球時cut入中間
咁仲叫唔叫4-3-3
如果你要講條片就係呢個
https://youtu.be/I_4XTl1Iifc
亨利講過哥帥好著重球員企位同走動保持結構
至於後面個句唔洗辣人既
咪就係唔算
打翼拉邊同唔拉邊實在相差太遠
翼位移入中路已經有第二個position叫進攻中場
咁攻唔入,玩陣地戰要猜波,世三係咪仲死留中間唔走出黎先?
更何況而家世三都俾沙利叫打正中間,兩邊俾韋利安同柏度啦
老實講,好唔理解班友點解可以咁理直氣壯
根本人地講緊乜都未搞清楚
一味話何wayne活喺自己世界
用自己理論解釋一切就冇得討論冇得拗?
大家都講同一隊波同一場波
點解會討論唔到
但當世三hold波
就變安入返中路
咁車仔攻中係邊個
沙利真正陣式叫咩
一個4-3-3/其他陣式名就可以解決
“Freedom, [in the] last third, run, you’re allowed to. You start in a high position, and wide, but after that, you can do whatever you want.

“Basically from training to the game, up until the last third, he [Guardiola] used to call it the ‘three Ps’ - play, possession and position. And the most important one was position. You have to stay in your position, trust your team-mates and allow the ball to come to you.

“In training, to make you understand that, especially for Xavi and Iniesta, he would put cones [down] and up until the last third, guys who were playing on the right were not allowed to cross over to the left, and on the left you were not allowed to cross over to the right. But the last third was freedom for us.”

https://www.goal.com/en/news/722/la-liga/2015/12/25/18690962/thierry-henry-explains-pep-guardiolas-secret-tactic-formula

佢話前半場係自由走位
你搞清楚
陣式係限制球員嘅基本企位
佢容許球員喺特定情況移位
但唔容許球員長期離開本身嘅位置
如果按照你嘅講法
世三同金章會長期留喺中路
咁好自然唔算433

問題核心係,點解你依然會叫佢做433
係因為沙利招牌貨係433
而同時世三同金章係翼位球員
令大家都接受呢套陣容係433咁解
如果一個翼位球員不斷留喺中路
咁佢本身就係破壞緊陣式結構
令本來嘅433變成你口中嘅怪陣
呢個咪就係我形容嘅違反戰術

以上所講係基於我認為沙利打433而推論
突破足球理論係咪等於巴塞踢學界球隊?10個企自己禁區,1個美斯踢前鋒都炒人?
未到對方腹地前都要企死
正正就係前段唔拉邊
你根本好難將個波運去前場

上到去你可以自由走位
但依然都要按照住合理嘅邏輯戰術
例如大家都會認同冇可能全部入禁區
點都要留是但一邊等機會插入前線
意思係,無需要左右兩邊企死
但拉邊仍然係破密集嘅原素
自由走位同根據陣形切換而換位係同一樣野?
唔聽教練指示既企位被換走,同3中堅進攻時有個上左去好似兩回事黎
班信徒一開始已經假定左唔跟陣式SET 好個數既走位係亂走啦
無諗過係同一陣式呂同同走位演繹出黎踢法可以隊隊唔同,一離開個位已經假定你超出左陣式規定既位置
3中堅主攻唔到,如果個中堅殺左上去其實變左4231 唔怪得何蛇永遠都兜到
我逐點回覆你啦,等你易睇啲

1)你根據咩methodology? karl popper?

2)運氣、受傷同足球戰術有啲咩關係?唔通歐聯決賽皇馬全部正選空難死曬而佢估錯波,就要入佢「足球理論」數?唯一比較可以預測嘅係球員個人能力,但係其實都係難以預測,美斯以前自己一個扭十個又同戰術有啲咩關係,唔通經典力學去到接近光速就唔適用,我就話經典力學其實係錯,無w用咩,而事實上佢估前六排名都幾準(猁、鏝or車、熱、阿、獌)

3)Kantian theory唔通無實證支持就無q用咩,一啲難以objectively quantify 嘅野(例如moral philosophy入面嘅道德、足球入面嘅整體意識、比賽品種),咪要用非empirical嘅observation同埋非經驗嘅reasoning囉

我唔知你係真心唔知定係無聽佢節目啦,佢有define咩係主攻,相反sportsyeah講都無講過,只係一路loop三中堅都有進攻方法,可以靠變陣去彌補三中堅嘅不足,但係唔知係我蠢定點啦,我睇唔到進攻時變左陣點解仲係三中堅,點解仲係喺三中堅能否主攻嘅討論範圍之內

另外你又講自己信施建章多啲,但係又唔講自己因佢咩論述而信,我真係諗唔到除左訴諸權威之外你對佢嘅信任從何而來,唔通霍金同你講三中堅可以主攻但係唔同你講點解你就會走去信咩
當FM咁去諗,陣形係用黎發揮球隊球員既優點,或者去減弱人地既優點。點樣排任你,但有時某陣式會岩打反擊,底線傳中之類係好客觀睇到。好似曼聯之前打車仔就搵靴利拉人釘人守夏神。343不能主攻,但我兩閘唔上我中堅又勁可以上去打攻中,間中返黎守咁都主攻到,但就唔係343,叫343 2.0 3.0之類。何又無錯佢既343係最預設最基本343,其他人話343主攻又係改動左既343。大家無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞