何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
你講得好岩
兩個台成個方向都唔同

何wayne 認為主攻 = 長期組織撕破密集, 個陣唔好轉太多
eric認為主攻 = 有攻勢, 贏波, 個陣可以成日轉

大家都可以反對個定義
但兩個台定義本身都聽唔明就去撐or反, 已經唔係理性討論
1)何x只係一個講波佬,你要求佢自己識stat識research method,未免過份得濟 ,咁佢使唔使整個study,排除所有其他因素,再睇下球隊陣式同成績嘅correlation係唔係p<.05?當你個要求去到咁撚高嘅時候我相信啲咩何輝、球隊名宿都要行埋一二邊,因為無人自己有咁多資源去做research

2)你只係話佢理論比現實reject左,但係又講唔出啲咩證據,好難同你討論落去

3)理論點解要有科學實證支持先叫理論?一個錯嘅理論都係理論

4)就算唔同你喺semantic嘅層面上討論,佢起碼自己define咗個scope比你地駁佢,但係啲人淨係識打稻草人同埋亂咁拋書包

總括嚟講,當你以咁高嘅要求去對何X嘅時候,體x又何嘗唔係狗噏之流?
我覺得最好笑係何WAYNE成日笑英超d 頂級教頭係傻仔
批評唔係唔得
但我諗even 英乙既其中一個教練team 既成員都比你了解足球100倍
我都覺得佢係唔應該一輸就笑鳩d教練
但係其實有d教練真係好on9
你睇下雲加就知人地上年用咩戰術攞冠軍就走去抄到足
所以佢走𠴱年係咁用3中堅
輸到仆晒街
利申非迷何wayne
真, 阿迷屌雲加D 言論惡毒過何wayne 一萬倍la
傻仔已經好客氣啦
佢都係笑教練傻仔亂用戰術
阿迷點屌雲加
車迷點屌乾地
近近地班獌點屌摩daddy就知咩事啦
連登仔把口毒就一向架喇
Even講波時好勁嘅加利仔一教波就仆哂街
就知教練究竟有幾難做
例子呢
咁4後衛陣式主攻對兩閘要求唔會比3後衛隻WB低, 你睇車路士就知, 4後衛要兩閘上前overlap, 回防唔夠快一樣會輸打身後個問題, 翼拉邊比人反擊輸中場中唔夠人協防, 依啲嘢唔會淨係3後衛打法先會出現
無論4後衛定3後衛, 拉邊補位依啲嘢, 現代足球比以前進化得最大嘅係球員跑動, 如果assume陣式企位就決定所有嘢已經背離咗依啲理念, 你睇番派路摩迪依啲組織型, 跑動距離好多時都係全隊頭3, 4231 何wayne多數用黎套落主攻, 但反而好多主守2線波都係用4231, 尤其2010年左右幾乎隊隊都4231, 哥迪奧拿咁睇重兩閘助攻力, 佢攻嗰時防中一定墮後同中堅平排, 咁又算唔算3後衛? 如果齋講破大巴, 人哋901, 基於人數優勢理論, 咁肯定係自己除咗中堅壓哂 8 個人上去最有效, 但唔實際
3後衛復興就係用黎打4231, 用收縮前中後3線空間做針對性逼搶, 兼且恰你得一個中鋒, 你睇近代意大利點用就知

佢自己講嫁
根本係佢個足球哲學入面 換位同全能性係冇嘅

咪再哂時間睇佢
體野將三中堅定義得比較闊,只要比賽中形成三中堅陣形都當三中堅
所以巴塞,祖記,曼城,車路士都有打三中堅,至於失敗例子(干地第二季),就歸因個人能力不足
咁唔洗講啦, 佢啲定義直頭連錯位嘅槪念都冇, 所以有時明明唔係嗰樣嘢都吹得返落去4231
係最緊要按廣告啊
因為打Fifa冇錯位呢個功能
佢既意思係指既然你個中堅插左上去幫手
咁其實進攻陣型都已經變左架構
不嬲換位同全能性一早有,但都要保持一定架構,如果唔係好易亂

大家咁多意見不如報佢個
2019何Wayne首次網聚:2月24雙紅會
直接當面挑佢機仲好
即系任何陣式主攻到最後尾都會演變為4231
何蛇又然
應該咁睇

如果要個三中堅其中一個進攻時客串防中位
咁點解唔搵個防中防守時客串中堅位

中堅客串防中攻力一定較弱
同樣防中客串中堅守力都會較弱

但邊個先係主攻D 呢
你知唔知4231始祖係邊個
人地話費蛇啊
何蛇少上網 未聽過大名鼎鼎既4424 唔好怪佢
咁佢自己就咪撚用一開始show出黎嘅陣式去評波啦屌

例如依家熱刺啲波 trippier話就話翼衛同閘 但不嬲企位同踢法根本就係右中場咁款

依啲佢又唔撚理嫁wo
咁你要keep住個陣型先容易保持控球在腳
就算點shift位再轉另一邊,你成個陣型都係會keep住,咁平日訓練就係練呢d 野有默契之嘛
你可以突然打一個play去嘗試突破,咁突然間就會配合走動去插入走位,但一唔成功都係猜番出去,跟住咪又係保持陣型
如果陣型係可以成日變,個場咁大,你球員唔係純直望落去好難知道所有人點走位
咁已經好難保持一致性
其實不嬲都無執著4231,係講緊陣型唔會成日隨意變動
其實何wayne講波係比較少講中後場球員進攻時嘅企位,同埋都無咩講過防守,除左啲好明顯嘅失誤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞