何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
所以我同意352依種陣係做唔到哥迪奧拿果種
但係343都有機會做到「主攻」
哥迪奧拿有Mendy個時都會踢352 咁又計唔計
其實球員的確係會自由走位,但走位都係一剎那間策動進攻既走動
一旦攻唔入,個波要猜番出黎要慢慢再做,咁球員都會立即走動原本陣型再做過
咁就先可以用FORMATION去分析每個陣型既功用,如果唔係球隊每日訓練陣型根本無意思,反正可以自由走動到打陣地戰個陣係有特定陣型,全部人係會轉晒位咁
其實都係講緊343,352,甚至361可唔可以有效率打陣地戰,打泊大巴咁
咁講真呢兩種情況不嬲要慢慢黎,連打開壓迫利物浦遇到呢D情況都要慢慢猜,咁德甲其實又真係少打陣地戰,泊大巴既情況
始終三中堅一打陣地戰,長期三個人會企係中線附近幫手猜波,俾前面球員選擇回後咁
就算有一個後衛要執D醫院波衝左上去,但都唔會衝左上去企左係到,都係會落番黎中線同其他中堅保持一定距離同結構
咁相對上兩閘要求會比較高,因為佢更加需要進攻能力,同時間有防守能力,防中亦都係會高好多,最主要都係有D球員覆蓋範圍會多左
4後衛打OVERLOAD 同OVERLAP都會比較容易,始終前面多左個人可以做拉扯,只不過係咪真係4231可以做到完美主攻,係有得商確
始終攻中要求太高,你眼見哥迪奧拿用大衞施華先打得掂呢個位
地上最強 433巴塞都係恩尼斯逹企得較前,沙維就後少少,一前一後去連住巴塞三線雙核心打法,所以當年巴塞球員打陣地戰企位係可以畫好多個三角型
至於要打呢D波通常係一隊波比較強勢,一隊波比較弱勢先咁,如果唔係就係互相攻大家,自然少左打陣地戰既情況
咁其實討論就係要咁,如果唔係就唔需要研究,大家意見不合講句ON9就得
如果你拎番哥迪奧拿三中堅歷史,其實都係柒多
無論巴塞,拜仁,曼城
邊度柒 三中堅/三四後衛switch不嬲都係哥狗常規戰術
當年巴塞有比賽試過打343,到後尾d 比賽都係用433
就算你拎番而家黎講,而家曼城d 比賽都係打4後衛多
推到500幾個留言
有Mendy就唔會4後衛平排進攻
高波遠射死球同樣可以俾進攻球員反應
onetwo做得多都會俾對手捉路
即係體嘢果班仆街冚家剷?
所以咪要31/23進攻組合減少對手捉路
你仲要堅持高波遠射死球我只可以話我地本身對足球戰術觀點唔同
再講落去冇意思
咁點解唔老老肚肚講句433/4231比352係邊路比較容易造成多打少就算,一定要講352唔能夠「主攻」

如果352中間搓到入去唔駛打邊咁點?咁又唔夠「主攻」咩

問多句,除左哥迪奧拿啲隊有冇邊隊做到「主攻」?

其實點解唔照叫tiki taka 算?
多打少唔代表攻得入,因為你都要組織令到對手錯位,人地唔夠時間番原來位置防守
如果可以做到唔洗打邊都可以做到以上咁既情況就唔洗講,中間已經因為泊大巴已經密不透風,搭邊就係想利用球場闊到去拉散對面防守結構同防守球員之間距離
暫時最多都係得哥迪奧拿做到,施丹既皇馬都未做到,因為拎聯賽都係打反擊多,第二年失聯賽都係人地塞住個後面等你攻
再之前10,12年西班牙都做到過,不過始終唔似聯賽,所以唔算多例子
跟住再之前其實泊大巴既概念都未算成熟,都係得摩佬玩到
tiki taka 其實自從哥迪奧拿出走巴塞,哥迪奧拿已經無用好耐
tiki taka 真係得地上最強先做到暫時
其實高波好易俾對手擔一擔,推一推都已經移左位,或者漏頂出橫邊
遠射其實真係比較易block,同埋好受風勢影響
所以點解要入禁區射波,愈近愈易射入,不過防守球員就係寧願放你遠射都唔會俾你猜入黎
邊路onetwo傳中,需要傳中質素高
中路onetwo對手球員密集,又係需要最後一傳質素,即使對手反應唔切但好易傳失
根本都需要個人能力
我屌呀,何蛇又del人留言,人正不怕影子歪。
4231個人能力唔掂咪好似今年德國咁囉,根本真正work嘅主攻對人腳要求同3後衛一樣咁高,只係位置唔同,2010年人人都4231,但係大部份都係用4231黎守,主咩攻,2012西班牙冇埋中鋒直頭460,都唔係佢定義嗰套主攻
巴西打反擊為主😂
聽左何sir 反擊段片2分鐘
話迪利亞里同拉美拿係超級連結人
已經笑左出聲
何謂超級連結人??
playmaker?
超級撒亞人
何sir啲小學雞理論擺明得啖笑,
竟然搞到體嘢班識少少歷史就扮專家嘅波牛動氣就仲好笑
有冇人send去問何輝,到底352可唔可以主攻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞