何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
其實呢兩季德甲好多波都係打352 德甲就出哂名主攻
352點會唔可以主攻呢

加上現今足球陣都係90分鐘內都無時無刻改變緊
352計 防守緊就532 推上去就可以變343 亦可以改踢4後衛 都係睇對面點踢改踢法 捉棋咁姐
邊有可能90分鐘用死一套陣 用死一套陣咪比對面睇穿囉
呢段片好少打陣地戰,好多長傳打反擊,佢一開頭對面後面齊整都俾人清波多,都未到可以係前面猜波
德甲本身就打陣地戰都少
好多時快打快

依個先係正確 要因情況咁轉
又嚟,牛頭唔搭馬嘴
佢主攻嘅意思唔係攻咁簡單
係要預咗對面擺901
搵盡方法去破對方密集嗰種
德甲嗰種快上快落係兩回事
3後衛既快上快落姐係來回高速球假對攻
何sir 一早講過 何sir 又贏
本身望到你話係對方半場到進攻 先send出黎
但之後諗一諗 諗緊你係咪想講破大巴
其實鬥攻反而係講緊三線中場緊迫
基本上係鬥搏拳
所以高普係呢方面專家,放老母,放軒逹臣,米拿係到掃,跟住即刻俾前面三子
但今季少左呢d 波,一黎今季有歐洲國家聯賽打,再加上對面對利記都縮,變左少左呢d 波
一打陣地戰,就見到利記玩到要彈眉補中,省人改變方向又成先入波
我係想講就算未泊大巴,都係打陣地戰
因為前兩者先需要走完位攻唔入,再走出黎變番原本陣型結構再做攻勢
反擊又好,鬥攻好少係要成日傳後再做過咁
所以我前面不停講傳後再做過攻勢
前者係講緊無咁體力化,後者利記要開始半場陣地
哈 對面901
唔通4231 433 甚至109就可以破呀?
呢d時候就緊係要睇教練點換人破對面鐵桶
破901唔係睇用咩陣 係睇用咩球員呀
當然用死球戰術都得嘅 不過死球戰術關352 433 4231咩事
屌你有聲
仲嘈緊
你都有份引戰 咪諗住食花生
咁而家就係講點樣破最難破既泊大巴
咁哥迪奧拿暫時真係破得最多大巴既人
佢上年曼城用辛尼同埋本身毒瘤既史端寧打兩邊都已經夠做
曼城的確係玩晒兩邊同玩盡成個球場既隊伍
當然係要睇球員既,大衛施華係一個進攻核心,無佢真係差咁d
其實都唔算嘈既,都仲好聲好氣
咁我覺得ok 既
我冇講過唔睇球員特質
但sorry,破901真係要睇陣式
教練排陣已經將球員因素計算在內
最簡單道理就係熱刺冇中場先會用三中堅
你地話可以拉其中一個上去攻
咁普捷天奴冇咁做係咪代表係傻仔教練?
當你擺三個中堅五個後防出嚟
就註定你絕大部分時間都會比四後衛少咗一個人參與進攻
唔好拗可以推個後防上去
如果要咁做點解唔出個正宗攻擊球員落場
你知唔知咩叫運動科學? 最common 既數據公司 stat, opta 有冇聽過? 你知唔知 世界大球會都向依 d 公司買數據?

你以為普通 corrleation 咁簡單? 咩 conversion rate 依d 咁簡單?

我點解會咁認真講 佢果d 所講 theory 得啖笑? 因為佢話佢既理論係絕對正確, 係會影響到評述界,足球圈。 佢咁認真講, 我咪咁認真提出 methodoly 去話佢果 d 唔係叫科學咯

你唔講你絕對正確,我鬼理佢, 咪當娛樂片聽下算咯
其實係史浩克04在前方壓迫防守,令荷芬咸不能以短傳創造進攻機會。
導致前鋒線與後防鋒的拉遠形成邊線空位較多。
荷芬咸利用史浩克04的佈防缺點,才利用長傳作為主要的突破方法.
好 講陣式 破901 你猜波流嘅 基本上得番1-3個球員喺後場驚比對面打反擊 其他球員全部喺前場破密集 所以照你咁講 呢個陣係2-1-7 已經唔係咩4231 352 433之流

對面901唔存在咩防反 壓迫嘅打法 因為對面只係等反擊 基本上係讓哂控球權比自己個隊

咁自己個隊想破密集就自然會壓哂d人上去 4231 433 352?去到呢刻基本上已經唔係呢堆default陣
其實我唔可以話死某個陣型係最佳破901大巴
哥迪奧拿成日玩新奇招數,玩到閘位頂防中位,成堆進攻球員照計一俾人打反擊就死
但哥迪奧拿就可以搞到你連反擊都無得你打
btw 其實哥迪奧係巴塞,拜仁同曼城都玩過3中堅,不過佢玩完一兩場就會棄左佢唔用
應該係覺得成日攻完入又唔可以壓住人屌打而輸波
巴塞玩過343,拜仁應該361,曼城反而唔記得
所以講緊個例子唔太適合
第一季對拖肥用352定343結果輸4球
打車仔又係咁搞到唔夠比車仔炒3球
結果就棄左352 到第二季買左mendy
又試3中堅但效果唔好 結果都轉返4231
咁壓上去還壓上去
但壓上去都會保持你左右隔離係邊個,同埋會keep住距離結構
咁當然,一做攻勢個陣就大家一齊郁,但攻完之後,唔掂都係會傳番出黎再做過
咁就又會變番原本個陣型結構去組織下一個攻勢
所以好多時要求你攻完係要即刻返去你既position,因為隨時因為你個位失左而俾人打反擊
咁問題嚟喇 重新組織狀態下 點解唔可以用352慢慢踢番上去主攻呢 352嘅防守版就係532 咁352就自然係進攻陣

仲有 現今足球用多咗雙前鋒 雙前鋒對破鐵桶我覺得效果好過單前鋒

你見而家好多隊用番442 就係有呢個原因
呢2年4231反而慢慢變得小眾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞