何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
我係睇英超咋,我唔識波你識波囉好未

之前聽文傑已經覺得好作狀
成日標榜自己睇好多隊睇唔同聯賽
係咪真係會零舍有優越感呢我想問下你
你眼看歐洲球壇咁撚巴閉
咁你解釋下352用喺唔同聯賽有咩分別
唔好鳩up一隊好似好識野咁
都唔計我上面已經講過
德甲嘅球風一向快上快落好少球隊會死守
曼城Mendy企位可以上到攻中咁前,雙中堅+右閘左移補位又係咩陣?
其實足球都係打三樣嘢啫:多打少、快打慢、大打細。另外好讚成施建章講睇餸食飯,你有巴迪斯圖達加雲巴士頓仲打單箭頭咩?

但點都好打緊時轉陣好基本啫,進攻防守各一套就算英超都有出現啦。

最後想問嘅係主攻嘅定義係咩?如果話4後衛比三後衛進攻效果更好,咁好係邊?係入球率高左?控球率高左?射門次數提高?定勝率高左?

如果要所謂場面又勝球賽又贏先叫主攻,咁本身都要幾強弱懸殊先做到,既然咁強弱懸殊啲教練打少個防守球員嘅機會自不然少啲,如果係咁就話3後衛做唔到主攻好似無咩說服力?
其實足球都係打三樣嘢啫:多打少、快打慢、大打細。另外好讚成施建章講睇餸食飯,你有巴迪斯圖達加雲巴士頓仲打單箭頭咩?

但點都好打緊時轉陣好基本啫,進攻防守各一套就算英超都有出現啦。

最後想問嘅係主攻嘅定義係咩?如果話4後衛比三後衛進攻效果更好,咁好係邊?係入球率高左?控球率高左?射門次數提高?定勝率高左?

如果要所謂場面又勝球賽又贏先叫主攻,咁本身都要幾強弱懸殊先做到,既然咁強弱懸殊啲教練打少個防守球員嘅機會自不然啲,如果係咁就話3後衛做唔到主攻好似無咩說服力?
撐何sir! 乜撚野垃圾spotsyeah 收皮啦
今季利記轉打4231,目的係要撕開後防同中場之間空位同兩側空位
費奴拉落中場串連,沙拉收入中間偶然會係左邊,文尼左右cut in,沙基利後上同斬波入禁區,其實都係不斷擾亂對方引對方釋放返空間
今年前場唔再企死位,多好多變化,同埋猜波係異常有耐性,唔得既唔會比,係反映高普對隊波把握力有十足信心
不過講真係好有運,對愛記贏波,馬列斯射唔入,解釋唔到
何wayne季初成日講利記要拉邊同有基達破密集,事實證明唔係咁膚淺
文尼其實長期中間好垃圾,佢打番左邊先有作用...
其實利物浦係好鐘意全部收入中間,然後讓兩邊走
不過今季打D陣地戰其實好多場都打得唔好,始終都係猜唔散人
咁你都係夾硬做入去,人地清波,雲迪克真係夠勁先可以頂住人地反擊,如果唔係好多反擊都輸輸地
跟住守到都好,其實人地條防守猜唔散,又係夾硬做入去,不斷LOOP
我覺得叫文尼拉番個邊打仲好,佢打中間...佢真係無創造力...呢D野無得迫...
BTW 基逹成日傷無計,再加上高普放佢打翼又係害死佢...
唔係話撐何蛇,不過陣地戰係有參考價值
何蛇一直講嘅足球理論根本得陣地戰而冇考慮其他因數
而陣地戰本身假設
1.雙方球員實力差唔多
2.球員只會好似電腦咁只會跟指示
所以去到有頂級球員嘅比賽成日都話突破足球理論靈感上身咁
因為假設第2項根本係理想,頂級球員係唔會好似你打fifa咁完全比你控制
反而陣地理論去中下游球隊作用比較大
因為進守果時陣地點變都唔會同初型太大變化,普通球員反而易執行,而且佢地多數靠合作而唔係個人能力

講番343
我同意破大巴要4個以上進攻點
何蛇理論係破大巴要4231而343要大走位變
唔係話撐何蛇,不過陣地戰係有參考價值
何蛇一直講嘅足球理論根本得陣地戰而冇考慮其他因數
而陣地戰本身假設
1.雙方球員實力差唔多
2.球員只會好似電腦咁只會跟指示
所以去到有頂級球員嘅比賽成日都話突破足球理論靈感上身咁
因為假設第2項根本係理想,頂級球員係唔會好似你打fifa咁完全比你控制
反而陣地理論去中下游球隊作用比較大
因為進守果時陣地點變都唔會同初型太大變化,普通球員反而易執行,而且佢地多數靠合作而唔係個人能力

講番343
我同意破大巴要4個以上進攻點
何蛇理論係破大巴要4231而343要大走位變4231所以破唔到大巴
佢根本冇考慮其他隊學鏝咁5個進攻點
鏝4123同2323咁不停轉換
其實343都可以唔洗大走位同2323轉換
好老實
施建章講左句野
啲球員曉郁 唔係癱架嘛
癱左既去隔離護老院啦駛撚踢波咩

何WAYNE講埋啲野
連捉棋都有大變化過佢啲所謂理論
足球同打仗有樣野最後最緊要就係夠靈活 兵無常勢水無常形
打三個中堅要攻一樣可以有好多方式
何蛇一直係講3中堅破唔到大巴而唔係攻唔到
因為343由3進攻點變4進攻點的話個陣唔大變就會唔對稱
而唔對稱嘅中後場係會出現防守缺陷
理論上都唔會咁諗變形
所以亞軍庭343/3313其實有能力破大巴
不過佢冇成功贏大獎先冇人學
屌 要打爆大巴
你打咩陣式都唔係關鍵
你可以overload到對手做到局部位置以多打少
或者簡單用高波遠射死球乜柒都好

我話知你踢緊442/433定係352
破大巴唔係只係講破防線
射門成唔成功先係關鍵

overload邊路做起
破完防線之後因為角度窄問題多數要球員用個人能力扭下再射門

但係31/23進攻方法係中路禁區one two射門
中路射門角度大所以龍門比較難守
而且比較穩定
依個都係地面足球嘅好處

而你講高波遠射死球係靠個人能力
咁仲算唔算破大巴有效方法?
地面足球都係靠傳球者個人能力
何wayne好似話90年代冇「主攻」呢個概念喎?
如果剩係針對泊大巴而話3後衛破唔到,有啲講大左。如果隊波有高佬燒味都可破大巴啦,咁前面唔需要咁多接應點。定燒味又唔係主攻?一定要搓到對面散哂先叫主攻?

我唔明白佢對「主攻」嘅定義,想好好地傾得埋欄真係要解釋一下啲字眼。
乜水嚟?講嘢咁尻
地面短傳onetwo講速度
目的係防守反應唔切

高波遠射死球有一定距離可以比防守球員反應
變成進攻防守隊員能力比拼
你竟然同何WAYNE呢啲9UP佬認真
佢主攻係講哥迪奧拿地面足球強對弱果種好難捉路嘅破大巴
唔係話燒味果種比時間人反應到嘅破大巴
大家都吹左20版,我睇到一舊雲咁,咪問下囉
密集地帶做one two 真係擺啱4231就做到?
咪講笑啦,你試下叫LKK彈隨時彈到甩哂腳,
講到尾離唔開睇餸食飯,我有LKK燒味唔係更有效率咩?
咁「主攻」嚟把撚啦
你要哥迪奧拿咁首先唔係間間會做到
應該話得哥迪奧拿先咁做到,我對哥帥真心審美疲勞,頂唔順咁搓法,咁搓唔見得更有效率。
當然佢仍然係最叻地面戰破密集,但想學佢都要有財力買人啦

咁我同意何蛇352「主攻」唔到啦
因為哥迪奧拿都唔踢352,咁352自然「主攻」唔到。但呢個結論有咩意義?

352一樣咪入到波贏到
應該係講「主攻」係講拉雙邊用盡球場闊度咁破大巴先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞