何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
咩照我講法 係照你講法
你自己已經點出你所講嘅野on9在邊度
就係冇可能因為球員壓咗上去就代表陣式有改變
而且我要補充,後防並唔應該長期得3個人
圍攻嗰陣兩閘依然要儘量保持防線完整
只有有機會overlap嗰陣先衝上去
中場亦要保持控球而不停上落連接後防線同進攻點
所以只有前面4個(4231)/3個(433) etc先至會企死
甚至嚴格嚟講進攻中場好多時都要回後攞波

所以你口中嘅217
我諗只有球賽最後一分鐘先有機會出現
我真係好想請教下有邊隊波用緊442

進攻352,防守532呢個我好認同
呢種絕對係最理想嘅諗法
個關鍵係要處理352變532呢個問題
點解何wayne覺得唔work
就係因為現實上根本冇人處理得好
你講嘅攻守轉換係過於理想化
現實往往俾人一個反擊就收皮
2-1-7? K 角自由球先至多機會見.
咁就因為球員係要日日某個陣型,從而達至唔洗諗就可以變番結構出黎
如果五時花六時變就會因為比賽時間流逝而亂左陣型
因為足球本身每一分每一秒都係唔同情況,就係需要用固定陣型穩定左先
4231要求攻中好有創造天份
本身4231三中坦係肉腸為主,呢個係摩佬既車仔
然後就433既巴塞,跟住4231三攻中陣,甚至出現4141,其實4231單攻中兩翼都好隊咁玩
係哥迪奧拿既曼城先開始玩,但佢都而家玩4123
至於4後衛黎講,而家十之八九都係433,兩個中中,一個防中,因為最易砌同埋最易平衡
其實陣式真係無時無刻變緊 唔係一直都4231 433到尾
壓咗上去都可以慢慢改 你嘅概念似係一套陣用到尾
當破唔到密集個陣其實陣式仲有咩用?你都係base on 4231/433/352/343咁慢慢組織番上去
點解352做唔到主攻? 皇馬馬些路成日當佢係翼咁入波啦
好多時都係用352個lwb做到突破添

而家討論主題唔係352可唔可以主攻咩

你打4後衛 兩閘咪一樣壓到上中場線 咁同變番雙中堅有咩分別
慕遜加柏 rb來比錫 呢2隊都可以踢442踢到好高攻
上季巴塞都好似442多

點解一個人覺得唔work你就覺得唔work
正正係因為進攻陣 lwb rwb先企到咁前
咁你話係唔係主攻陣
其實我自問皇馬迷,皇馬打開433
佢一打對面陣地戰都係靠燒味多
好少話再猜過,再做過最後都係燒味
以前都有c 朗頭槌
而家
仲有今年法蘭克福打352/3412勁到上天 仲可唔可以當主攻隊
歐霸18分全勝出線 德甲排緊第5
benzma同bale太唔掂 而家皇馬入波反而靠條中場同後防
我會覺得皇馬係做唔到上禁區
賓施馬不嬲係支點球員,由佢做支點俾兩隻bc 或者中場後上,但今年中場年老傷
無左c 朗,巴利又傷
根本你靠賓施馬係唔得,你要一個打下俾人後上既前鋒轉打一個人去屈機根本難
本身c 朗轉型前鋒,賓施馬打後備最適合,但奈何c 朗走左
皇馬最大問題係賣c朗後
冇人咩得返條入波數

C 朗係皇馬一季入四五十粒
邊個會一黎就入得返
皇馬已經唔係戰術問題

係天譴
BALE關傷咩事 根本係廢
西甲3個月先入1球波
食個飯仲發現仲傾緊
除左法蘭克福
有睇下西甲呢兩季仲有隊貝迪斯
上季拎第6
今季仲有第7
國王盃入左八強
歐霸盃力壓米蘭同奧林比亞高斯首名出線

西甲possession僅少於巴塞
傳球成功率第三高

一樣係主要踢352

我一路好懷疑何Wayne係咪唔撚識呢幾隊波
何蛇專講英超 big6都講得唔係岩哂啦
更何況其他隊 唔好指意佢有睇
咁我可以答你,佢只係睇出名幾隊班霸
咁唔撚怪之得有咩三中堅無法主攻啦
中下游確實係唔需要主攻
佢地冇本錢壓住對手嚟打,慢慢控球在腳
其實狼隊已經係好例子
佢地都好靠快打快,靠進攻點快速組織入波
咁你話呢種算唔算主攻?
我會比較傾向叫佢做防反

其實高速來回球呢個term真係形容得好好
上季利記今季阿仙奴狼隊
都係靠加快比賽節奏食糊
而且場面亦係你來我往互攻
所以我唔明點解要因人而廢言
我實在諗唔到第二個形容詞去形容呢種作戰取態
其實我想問下 你世界觀係咪得英超

我同上面巴打都分別講咗德甲同西甲嘅例子
而且法蘭克福同貝迪斯又完全唔係中下游隊

你偶像講嘅352不能主攻 套落英超可能啱
但係歐洲球壇咁大 用一句352不能主攻就錯哂
例子就比咗你
已經分唔到撐何wayne啲人係真心定假膠
係連登撐何蛇個啲已經算正常
咁人地定義主攻係要打泊大巴既
我就認為對攻好,反擊又好,所需要既進攻理論簡單好多,因為只係涉及人少打人少既情況,而且有一段空間俾進攻球員推進
如果要講真係要講到打陣地戰,甚至打死守陣,咁就真係複雜好多,而且係可以不停嘗試,因為真係難攻好多,需要球隊能夠保持控球在腳
所以我講既位係咪可以能夠不停猜後再組織攻勢
其實兩翼兩閘就咁睇可以玩到overlap,又可以玩到overload對面其中一邊
至於中間組合究竟係1防中,兩中中,定兩防中1攻中咁
咁當然我覺得呢個反而有得講,因為中中的確可以互相其中一個彈上去,彈完上去即刻落番黎,攻中就比較長期係前面組織攻勢
至於三中堅對於我黎講,始終要玩到出神入化真係好難,因為兩翼,防中其實要求非常高,咁站係分工難度黎講,我會覺得4後衛係會分配工作比較平均
反而我到目前黎講都231,33邊個好d
仲未講141,4411呢d 中場組合
而家仲要俾哥迪奧拿玩埋4123
不過一支球隊陣地戰打左一個攻勢,唔掂係會番回原本位置,咁先至完成一個攻勢
然後再諗計攻過,跟住猜十幾腳再突然走動去攻人地,不停嘗試咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞