何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
屌,人地幾時有define主攻係4231?

佢只係講話因為弱隊依家識死守,所以依家強隊要識破密集先可以有效率咁贏到弱隊,而4231只係目前效率最高最易執行嘅陣式

咁你又唔討論下無左佢所講所謂嘅支停插,咁仲點討論落去?不如你講下唔拉邊點樣破到密集啦
如果根據methodolgy, 如果一個理論已經被現實reject 過就已經唔係理論

所謂理論要經過好多測試,可被 reject 但未被 reject, 來唔來都被reject 已經無用。

另外一個理論需要經過時間, 有大量文獻支持。 但最簡單連一個term 既 defination 都無白紙黑字洛個 defination, 點做 theory?

sportyeah 一開始都講得無錯, 依d 真係ff.
Sample size 係細,但都未至於做唔到任何分析
Conte兩季,雲加上兩年加埋都差唔多有一季,pep第一季用過幾場,rogers都好似用咗半季
我同意佢所謂的理論係base on 英超,但唔係完全無參考價值

你話佢淨係講啲fit佢理論嘅比賽,體野個班咪又係ignore 咗近10年嘅evidence

利申: 兩邊都唔是fans
咁3中堅如果有所謂支停插又做唔做到所謂主攻?
Agger
嗰啲係佢嘅Philosophy not theory
無機會實踐嘅話全部都係F F㗎啦,佢地咪又係做緊同一樣野
打三中堅呢個陣既本意唔係主攻呢樣野無錯wo
何蛇所有big6嘅賽事都睇曬wo,你最多咪話佢套野只係適用於英超嘅強隊,點得出佢sample size
攻守係一體,
假設曼聯打巴塞,就算巴塞排3中堅 咪一樣可以主攻
點可以話死某啲陣式主攻主守
所以901都可以主攻
何蛇只係用big 6既比賽黎做佢既sample, 就已經define 左現代足球都係跟呢套行wo
佢咁樣拎sample 法個error 可以好大

咁踢109 就一定唔可以主守
佢係用左六大聯賽強隊做sample為主
咁大會或者強係比較多資源去儲齊不同類型球員
如果再用次一等聯賽可能已經唔係講緊球員能力問題,可能基本功都有問題,咁已經唔太需要講咩理論,練好基本功先
拎住美斯901都可以主攻啦
何sir無錯
大會有比較多資源去儲齊不同類型球員
同時間 一線球員又可以突破足球理論

公你贏 字我輸
同埋 呢排比爾沙咁hit
你都講得出次一等聯賽唔需要講理論
突破足球理論個d要講緊美斯級數
一線球員都係純粹有能力執行工作姐
其實我都講過話佢既理論係要球員有基本功
只不過佢用陣型係分析球員工作範圍同工作量的確有道理既
3中堅的確需要兩翼衛勁到痴線,再加上工作的確係側重於某幾個人
三中堅係可以打主攻,但前題翼衛既能力要好高,特別是體能同速度,體野唔講近10-15年,唔知關唔關最近10-15年無出色既翼衛可以令到3中堅陣式發揮到極致(以前唔記得係邊度聽過/睇過三中堅陣式中,翼衛係好重要既位置,基本上成條邊路既攻守都係靠佢)

而體野入而提到車仔干地時期既三中堅陣式,佢地提到陣式入面既要點位置係雷斯個位,反而唔係翼衛
佢既4231應該係base on 哥帥既巴塞
然後再由歷史睇化陣型上結構變化再推論
但二千年前足球進步得咁慢,但二千年有摩佬哥帥一下推前足球咁多
係需要時間去證明,而且隊隊情況唔同,好難成日做對照實驗
你有你既道理, 但個error 睇下用咩方向去睇
sportyeah琴日 error 都唔細

佢攞告老夫時代至90年代去講, 好多謝佢帶黎知識, 但一d 都apply唔到現今
淨係呢20年陣式已經變化好大, 尤其係出左哥狗同摩狗之後
如果20-30年前都拎埋黎做sample咁, 咁不如拎埋4-2-4, WM 陣都得啦
即係用二十年前市民中意咩手機去評今日智能手機咁解

國家隊都一樣
國家隊無得買人, 先唯有用個陣去就個球員
球會可以買人

至於實用性,
頭幾頁都講左, 如果一隊波要三中堅長打得穩陣要半隊全能到仆街先做到
球會可以買人, 但球壇有幾多個全能到仆街既中堅+兩閘打到三中堅?
實踐性反而仲低左

意甲德甲,
長期得一隊波只要無更衣室問題就拎硬冠軍, 大人打細路, 講咩陣同戰術去討論都無咩可比性

歐洲高水平比賽的確係英超同西甲有較多競爭
而英超係最多中下遊泊大巴泊得成功既
10至15年前都未有好多球隊跟晒摩佬咁玩泊大巴
如果玩到三中堅極致都要數到02巴西,但當時巴西都無對過泊大巴球隊
所以真係要拎實際例子3中堅好有效破泊大巴真係好少
想睇下集如何講英超何sir同何輝大哥實牙實齒講4231係最佳主攻陣式同3中堅不能主攻
幫我地班fans出番口氣
好認同樓上有巴打講陣式係死,人係生。
其實係咪應該陣式去遷就返人而唔係人去遷就陣式?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞