何wayne話高普連運氣都贏哥帥都無人講?

530 回覆
69 Like 10 Dislike
防中拉後 中堅拉邊推前
翼衛係成條右邊打晒,根本唔可以話純閘,純翼,定中場
姐係話呢個翼衛要三種位置都識打,咁呢個球員已經難求
原來馬高斯阿朗素同摩西斯當年呢三個位都識打
佢不嬲唔講防守
而在我角度,後防線不嬲要同中場線保持一定距離,所以中場一上,後防線要跟住上
同埋後防之間距離要保持一致,太近就cover唔晒成個闊度,太遠就好易俾人打穿
同埋仲要睇下個波係邊到,如果係左邊,就成條線側向左邊,幫助左邊球員可以傳番出黎,再轉變又成咁
當然呢d 好簡單講法,實際上又係睇情況,變化萬千,只不過又係要保持結構同一致性,唔會話無端端條友距離勁遠咁
正常黎講需要,無咁既人三中堅只會事倍功半
我不嬲話發揮3中堅2翼衛極致係巴西兩卡
你攞車路士三中堅,咪正正俾人批死左第二季收皮
你真係覺得一個人打曬成條邊?
防中要補位嫁
點可以咁簡單就話車第二季死係因為翼衛,仲有好多原因你又唔講?
原來真係無得換位 唔怪得3中堅無得主攻
干2冇左馬迪呢個防守屏障又唔講
你睇沙利一入主就引入兩個新中場打正選
就見到原本嘅中場線有幾弱
Keep著個陣先可以控球在腳
咁哥狗果種叫咩
亨利都驚訝佢有一場轉6個陣喇
防中係要補位,例如攻唔到,咪要移去幫手帶個波出黎,我不嬲都話保持結構
再加上你要明白一猜失波個下,由攻轉防,防中係要即刻返入中間
咁閘位就需要由邊路跑番去,你可以話翼鋒會幫手回防,但話到明翼鋒,佢都返黎封線為主
咁到最後翼衞要求都係好重要
再加上又唔係我講車路士,我純粹講你用車路士理論咪姐係幫人
我會覺得因為車路士打雙線,對面見你冠軍著重防守你都係因素,當然仲有好多
何蛇一早知哥狗條傻仔會陰佢啦
所以何蛇已經發明左超級主攻呢個term
先唔講需求同實際係兩回事

如果真係可以一個人打哂 就唔需要補位啦

同埋就咁講依場熱刺 既係trippier實際企位係右中場 甚至右翼嘅
咁點解佢又歸納佢做右翼衛先

點解唔學似佢咁講 將個陣式再改變啊
FiFA有得改球員企位嫁wo
無話無得換wor, 只不過你換完係要大家知囉
正如15年拜仁打巴塞,本身打三中堅,跟住哥帥要指示4後衛先會執,如果唔係隨意改陣型,一兩個唔知好大穫
變陣可以睇今年世杯嘅比利時
進攻係3-4-3嘅結構
但防守嘅時候查迪利會縮返入中間
變一個4-3-3嘅防守
根本一場比賽變化好大
球員都唔一定企死係預設個位
第一, 我已講到明根據 methodolgy , 唔識呢就去google 下, 我係 中6 economics 讀既, 有 science 底應該都知係咩來
第二,reject 係佢自己reject 自己, 突破足球理論佢自己講既, 仲有運氣, 受傷,球員級數通通都係自己講
第3, 佢嘗試ff 去解釋現實係無問題, 因為科學理論所有野一開始通過ff, 即假設一步一步去做出來, 經過無限次既實驗, 時間歐證,修改出來, 但你連一d terms 既 defination 都冇 black and write, 根住覺得自己一定正確,仲會覺得自己既理論會對一d 係球圈已久既人做成威脅, 笑死人咩

我唔係信 sportyeah, 唔係信 eric, 但相比下我會信施健章多d 咯
咁難道你4人防線個閘就唔洗壓上助攻
咁不嬲都講緊進攻既
只不過佢話唔可以變陣,變陣係要大家傾掂數,練到好有黙契先做到,唔係話做就做
要做既話有可能要領隊指示埋先得
正如施丹皇馬進攻係4312為主,就算點走都會keep住個結構,但防守有時比賽用451,有時352咁
分析上年車路士好似何wayne死屌352真係太單一,今年車路士打歐霸唔出主力啦,用咗4後衛傳控啦,結果呢?

唔好忘記上年車路士干地半季未玩嘢嗰陣仲守住個聯賽第2,而上年人腳仲弱過今年,仲想玩佢講嗰套4後衛?
90年代意甲七雄時期冇球隊踢3中堅?

下遊球隊唔係主守?定條傻鳩夜神未出世?

何蛇班信徒真係同何蛇一樣咁柒

施建章有一點講得幾好
教練 球評好多時都係紅褲子出身
佢地真正明白一間球會運作發生緊咩事
我地睇波可以屌一個球員決定差
因為我地睇到現場發生咩事
但場下個戰術本來點運作
訓練時球員狀態
好多野我地呢d普通人都唔知
學avb講教練唔係白痴
個何wayne就成日覺得自己建構嘅足球理論係啱
再批評其他教練唔跟
好似一個普通人睇完本孫子兵法就走去屌一個上校唔係帶兵咁
做既野的確少好多,最主要兩邊都會有兩個,overlap 為主
而且好多時可以玩埋一邊overload 對手
因為3中堅一個人係退左落去做中堅,而4後衛都係雙中堅,咁多左一個中堅推左上去
咁你當然話三中堅可以推中堅上去幫手打陣地戰,咁都係個句,你個結構已經變左唔係三中堅
何wayne只係沉迷係佢套理論當中
佢好多時都漠視球員能力同特點
塞到人打佢理想嘅陣式就可以
開季吹奏咩沙利打整體
有佢冇左世三都得
依嫁望下現實
冇左世三今季雙雙嘅表現
車仔前4都入唔到啦
睇返上季車仔
條中場線打4-3-3咪死得仲快
嘩屌你最後果句好野到
根本一路講緊陣係陣式流動唔應該比陣式限死
限制球員嘅係佢地職責唔係位置
難道沙利季頭踢果套強攻左路azp唔壓上咁又話佢唔係4後衛係3中堅咩
咁不嬲都話係好多因素
至於今季點睇埋落去再定論,今季佢貼熱刺車仔第四定第三?阿仙奴第五,曼聯第六
不過曼聯換左教練呢個因素又係估唔到
佢咁講干地都唔係打三中堅啦
Azp夠時不時沖上去傳中
咁又計唔計中堅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞