鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
非自駕遊去九州適唔適合?
啱,水族館的確喺普通,海洋公園都贏佢幾班,係勝在位置就腳,原來有免費海豚表演

你推介嗰間毒L一個人可以嗎
岩岩到了諗緊第一餐食咩好
我好葡萄牙
去食黑豬扒亭 ,中央站五分鐘腳程

趁而家仲早,遲啲一定排長龍
要放低行李先想去食壽庵食豬先 好似做到三點.
lm 睇圖
其實日本好少餐廳唔可以一個人食吧?尤其係燒肉呢類餐廳點會唔可以一個人食?
免費海豚表演喺櫻島渡輪碼頭隔離條橋果度,第一場好似係11:30,15分鐘左右
深度遊就有少少困難,大路景點冇問題
岩岩食完 疑似見到另一位巴打
如果你唔係太早機嘅去到仲要搭車岀市中心再去熊本個到都冇左兩個鐘喇喎
我個陣就中午左右到所以第一日hea少少去霧島浸温泉住一晩先
機場個到有得直接搭巴士去霧島大約一個鐘左右
放低哂啲嘢就可以去行下神宮一轉同睇瀑布同行下個市集
個到都夠你hea 3個鐘左右
熊本調後幾日先去就冇咁chur
嘩高手

玩咗幾多日?覺得邊個縣最好玩同乜嘢食最好食?
唔太清楚,但至少天文館嗰邊的確係少比一個人,可能我唔好彩揀親都中,我睇落通常都係有bar枱嗰種餐廳先可以一個人,除非係食啲貴價嘢
諗緊復活節去唔去中九州好
見到hx萬八里可以換到來回鹿兒島
請兩日玩六日
而家個勢又唔似會執
但好似成日去日本咁

Plan就plan左
但仲1516

Day1 鹿兒島機場-熊本
Day2 阿蘇火山-九州橫斷鐵路-大分
Day3 府內城-阿蘇boy-岡城跡-高森
Day4 上色見熊野座神社-南阿蘇小火車-熊本
Day5 翡翠山翡翠-伊三郎-人吉城-sl人吉-熊本
Day6 熊本城-水前寺-鹿兒島城-鹿兒島機場

未計好
可能用全九州pass
巴打你上次搭去官崎架火車係咪到震到pk 震足2個半鐘...
31號去鹿兒島留個名
祝旅途愉快
你講邊種?霧島特急都ok嘅
但普通嗰種jr真係搭死人 又震又成日停站,坐咗勁耐,連嗰陣六級地震我都完全feel唔到
加埋都成廿日
基本上大城市都去哂
因為買jr pass 通常都係圍住 jr 站玩
南九州真係散下心行下 冇咩特別野玩
指宿去係下溫泉旅館幾好
住過秀水園 同白水館
白水館隔離有個博物館 幾靚
入面竟然有好多明朝 景德鎮瓷器
最普通果隻 震到呀媽都唔認得訓都訓唔到
去啦唉巴
我想睇下Day3,day4點去
啱啱google map完,你指薩摩傳承館?我對明史幾有興趣,正啊好想睇

另外秀水園同白水館,你覺得值唔值?因為真係幾貴 真係正先下次去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞