鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
兩間都係日本頭十名 溫泉旅館
個人鐘意白水館多D 一黎隔離有個館睇下
個庭園都幾夢幻feel 係個草地碌下都幾過癮
唉我明,我真係明,真係坐得好辛苦,仲要又開又停,真係玩死人,震到我連有地震都唔知
試過係大分 坐 去宮崎
雖然坐特急 幾好坐 但三個幾鐘
冇下次
鹿兒島有無靚餐廳介紹?
廿三號去飛
唔知點解見到部機覺得好on9
都唔知去唔去食好 (想食傳統個啲)
唔該曬你特登搵埋圖 睇圖真係好靚好夢幻,喺呢度浸溫泉同砂浴真係世界級,你住邊一種價錢?google睇個自助早餐同晚餐睇落好吸引

可惜我自己一個去,應該冇人同我除開房錢
歡迎黎到新post

之前都提到我有幾樣推介,但其實都只係冰山一角,等其他巴絲打出招
其實我都係噉睇,網上見到嗰陣呆咗一呆,我以為應該係好古風好傳統,一大班人一齊夾個種,而唔係而家噉各自為政,冇咩feel

當然另一個主要原因係,好似有人提過一個人唔可以食
終於到 聽日要食宮崎午
諗住食邊間
我食過幸加園
開到夜晚十二點 我十點幾去食宵夜
鄉下地方開到咁夜都幾少有

同當地人吹過下水
佢地推薦 みょうが屋 不過好早收鋪
張相我自己影
我都覺得自己影得幾夢幻
佢仲有個咩黑曜石定乜乜浴
可以玩JJ 插沙
我上次住最平海景房
冇記錯就20000en/per one
你幾多個人去?
諗緊去大淀河畔 みやちく 不過唔知夜晚有冇位,想食鐵板燒多過燒肉
雖然冇食過幸加園,但佢應該係好出名下 ,有冇食a5牛?

你嗰次食咗幾錢,我去咗食炙屋牛藏,塊a5牛真係正到癡線,非常非常好食,但埋單成15000yen,食到破產 (15000yen仲要係我自己一個食)

四個人
佢計人頭數 少人去好似爽D 間房空間多D
本身食左飯
當宵夜
叫左碟ロース同塩タン試下
加杯酒 埋單都成5000en
佢好似全店都係A5 宮崎牛
鐵板燒都好正,有專業師傅喺你面前燒畀你,好有成就感
嘩原來係計人頭咁癲,噉如果我下次獨遊,一個人去味好抵
好有靈氣既霧島神宮
好快行完既霧島温泉廣場
西大山
溫泉旅館大部分都係計人頭
一個人獨遊住幾爽 試過單機去箱根
自己一個成間房係張tatami 碌來碌去
好吸引
睇過都係坐巴士
但都幾迂迴
要Jr轉巴士轉巴士
流水麵其實環境唔錯, 市營嗰邊好似無咁好, 所以我去左私營嗰邊

熱沙浴去左Healthy Land 嗰邊既砂湯里

3月的獅子場景

行幾步既たまて箱温泉 係Tripadvisor「行ってよかった!日帰り温泉&スパ」部門で、4年連続5回目の1位に輝く絶景露天風呂。
不過2018 年變左第5
今年都去咗南九州 宮崎入鹿兒島出
唔係自駕 全部JR 市電 記得買pass 如果係自駕更加方便
Day 1 去到都晏就4點 放埋行李去咗宮崎Aeon行街 都幾多嘢睇 可以攝下時間 之後去咗食南蠻雞 好好食啲雞好嫩

Day 2 宮崎海岸線一日遊
坐海幸山幸去咗飫肥城 買咗個pass去換附近小店嘅嘢 係咪好值得去就還可以 有啲後悔去咗飫肥冇去鵜戶神宮 之後去咗日南 其實冇特別 都幾無聊 已經係平日但好多人 根本冇可能影到嗰幾舊石 夜晚去咗APAS食宮崎牛 唔係特別好食但又唔差

Day 3 一早搭車過咗去熊本城 都幾多嘢睇 之後去咗吉次園買生果 果汁同埋果醬 夜晚去咗馬櫻食馬肉 幾過癮

Day4 高千穗撐船 好好玩 食咗流水麵 高千穗成個境都好靚 如果鐘意行山嘅可以去 夜晚返咗去熊本站食黑亭拉麵 好好食

Day5 去咗阿蘇火山草千里 然後去咗黑川溫泉 一定要去 成個trip最開心係去咗浸溫泉 好古色古香 又少人 夜晚搭JR去鹿兒島 8個字車程都幾快 去屋台村食飯

Day6 櫻島一日遊 水族館都多嘢睇 廻る寿司めっけもん 好食 天文館shopping 壽庵黑豚超好食

Day7 想去霧島 最尾決定去天文館shopping hea一日 夜晚返香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞