鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
由宮崎出發去指宿時間上可能有困難
HAHA. 樓主你出去另外開定個LIVE POST問... 呢度係鹿兒島區
大家未必有去過. 幫你唔到.........

呢個遊記住過 沖繩那霸美居酒店, 你睇下啦. 我見佢好似遠少少, 但坐輕軌好似都OK
https://gourmetyan.blogspot.com/2019/01/2019-day-1-ohacorte-bakery-bar.html

不離題了
推薦去玉泉洞王國村
行玉泉洞入面幾特別
不過搭巴士去都遠遠地

月尾準備去鹿兒島
第一次去南九州 好期待
櫻島其實值唔值得敖? 好多人都話悶? 高千穗牧場呢?
指宿有無d 唔使過夜既溫泉浸?除左流水麵仲有咩食?
之前睇 check in 要搞好耐下?國內線行到幾耐
有。
指宿有個砂浴+海景戶外溫泉。 好正
有無名?
好啦 最後決定即日來回
多謝各位
櫻島 有時間先好考慮去 但觀光巴士好似cover地區唔多 同埋真係好趕景點 感覺唔太好 我個人覺得唔值

反而高千穗牧場我覺得幾正 即使我果日落下 風景都幾靚 相信天氣好都不得了
砂浴 指宿站附近有間 唔過夜溫泉好似最南果面有間幾出名,食野方面指宿站出去轉左百幾二百米有間幾出名既得獎拉麵 都好似多野人食
櫻島 我見佢有三種車 ,最快果種應該係你講果隻, 每個景點停幾分鐘又再行
仲有2種 分別圍住個島外圍行 但好似無乜特別 不過島上面好似有隻咩春油 同柑 比島外平
果日咩都無買 淨係去左浸腳同食左果個雪糕
thz已mark底
有咩行程
砂湯里同玉手箱溫泉, 去到可以買套票一次玩兩個, 兩個地方之間有接駁車可以搭

本來好近可以行過去,但因為佢唔知咩原因條路封咗( 唔識睇日文),變咗要搭接駁車
鹿兒島自駕好_正
我仲覺得指宿站好荒無, 原來我有眼不識泰山
都係啲大路景點
之前去咗幾次北九州都去唔到高千穗
今次終於有機會
仲plan咗會去鵜戶神宮 鬼之洗衫板 西大山 神話之里公園
反而覺得其實應該要去, 話曬係鹿兒島嘅標誌

旅遊車係幾廢, 站只係睇幾分鐘,想留耐啲嘅最多好似我咁特登走一班車(成1個鐘一班

碼頭附近嘅公園,可以一邊睇風景 一邊浸腳, 公園附近有有個步道可以行下

島上間便利店有得買貓糧,買定撚貓
指宿砂浴有2間
第1間係上面講近指宿站 巴士5分鐘/行路20分鐘 叫砂樂 係大型砂浴 但包果個溫泉係室內

第2間係 上面巴打”面具男”去過既砂湯里 離指宿站約20分鐘巴士。 個砂浴同溫泉都係海邊
戶外溫泉黎
詳細係點 你可以起”面具男”底 佢個live遊記有相

結語:我推介去第2間 砂湯里
第2間睇落唔錯 thx 3月尾去唔知會唔會好多人
指宿 jr 一日得3班 !!!!!!
所以指宿玉手箱好搶手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞