鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
12點落機 3點到櫻島 唔知夠唔夠時間玩呢?
坐佢行1round 果種環島巴士應該夠時間
我個plan如果想走宮崎 有咩建議?熊本去宮崎再直落鹿兒島?
同行話想睇石像 抄復活島個到
想問下鹿兒島、宮崎、高千穗有咩酒店好住
霧島想搵溫泉酒店有邊間推介?
google搵到好少溫泉既資料

Richmond Hotel(鹿兒島)、霧島觀光酒店、天空塔酒店(宮崎)、五瀨町露營地及賓館(高千穗)呢幾間點?
霧島個邊d野好似好早關,想盡量搵一泊二食
睇返你之前個PLAN,
//DAY9:熊本一日遊(宿熊本)
DAY10:高千穗(local tour熊本出發)宿熊本
........
DAY14鹿兒島回程//

順路玩就係
熊本-> 高千穗-> 宮崎->鹿兒島

中間係坐巴士. 你可以睇下巴士"SUNQ PASS"
鹿兒島中央站,
最方便係 "索拉利亞西鐵飯店鹿兒島店 Solaria Nishitetsu Hotel Kagoshima"‎

係正正 機場巴士站上面..連門口都唔洗出....
隔離係AEON
行條隧道就到JR中央站...
我想問呢
城山觀光飯店 我直接入去食早餐得唔得架?
定係一定要住果到?
可以直接去食早餐..
詳細有咩食 可以睇面具男之前個LIVE POST
THX
想近鹿兒島車站除咗樓上講果間外,可試下Silk Inn鹿兒島,佢有個大浴場可以浸,想經濟d可以住B&B公園酒店,無得浸浴但包早餐
不過我一個人住,所以d房比較細
THX BRO
黎緊三月頭會去鹿兒島自駕5日

打算行程係咁:
第一日:12 點落機揸去霧島,食古里庵,
神話之里公園,神宮 住溫泉會館

第二日:朝早行山去睇大浪池,溫泉市場醫肚
再去高千穩牧場擠奶, 再揸車返去鹿兒

第三日: 鹿兒島市內行下

第四日:揸去指宿玩 睇下魚市場 浸砂樂 西大山
返鹿兒島打算搵室內棒球場打下

第五日:下午機

比下意見 暫時鹿兒島縣市內無咩搞
第一次自駕 唔知個邊泊街易唔易
睇天氣預報又好似話會落雨 唔知玩唔玩到啲室內地方
行程順路無問題
市內行下 可以去櫻島 可以連車坐船
落雨就天文館 中央站行下街 食下野
感謝大大
好期待試當地黑豚同食鹿島牛
巴打有無推薦
想食豪少少 可以去華蓮 第25頁我post過詳細
華蓮 d牛唔得
我去鹿兒島果餐無食到靚牛 可能要其他人介紹
我有個gip帶埋去高千穗?
無問題 可以寄存係高千穗遊客中心
Thx另外想問係咪坐3個幾鐘個架巴士?去到高千穗 之後景點步行就得?
岩岩都睇中呢間
計埋早晚餐呢間同其他淨係差少少
但勝在有私人風呂同晚餐好似好正
如果有男女湯可以浸耐陣就perfect
的士啦
行唔到
遊客中心可以行去高千穗峽,大約二三十分鐘路程啦,另外要行條彎曲斜路落去(無行人路,所以要睇車),如果你跟團應該會車埋你落去
喼你可以寄存遊客中心之外巴士站都有兩個位嘅
聽日出發,鹿兒島入熊本出自駕
鹿兒島>宮崎>高千>別府>阿蘇>熊本
好似好多山路,難揸嗎? 宜家係咪無雪架啦

鹿兒島城山上去要幾耐?
頭2日未有車諗住天文館果邊行過去~

宮崎青島神社果邊好似有燒蠔小屋
季尾減價1kg 980yen, 希望仲有~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞