鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
熊本市其實無乜嘢行⋯⋯
我剩係去過熊本城,商店街,部長辦公室,水前寺成趣園

觀景台望櫻島?你講係鹿兒島城山公園?
打錯左
想講鹿兒島
不過如果熊本市無野行要再諗下day5,7,8,9點玩先
有冇手足試過櫻島租車租兩個鐘4800羊
Day5唔洗諗啦⋯⋯如果你搭第一班車落熊本都已經係下晝啦,周圍行下啦
Day7-9,一張Jr pass,長崎,別府,由布院,下關都去到
差在你有無時間啫
5月尾hkexpress 去鹿兒島或長崎,包行李,千7,點睇
哩個?

港航都要二千幾
有租車既話古里庵真係必去
啲雞係我人生食過最好食
係, 就係呢個8蚊優惠, 但好似流流地
我之前都睇過 相關資料,超吸引
可惜唔係自駕,真係好難去到,有冇相j住先
應該無問題嘛⋯⋯
佢成日都買去程送回程嘅
時間合咪照買囉 長崎係hkexpress獨家
Hong Kong airline 又唔敢買遠期
通常最平hkexpress我都搶唔到
唔洗2千我會照買
其實連行李千7差唔多
但千8/9真心貴咗少少
分享返上星期9日8夜自駕遊行程 一家五口 租Honda shuttle (強烈建議,後尾車箱勁大,放3個大gips都重有好多位

Day 1 福崗租車 - 博多/ 天神地下街 ,櫛田神社
Day 2 志賀島 , 大濠公園
Day 3 姪浜渡船場 - 能古島,能古島海島公園 - 去熊本
Day 4 熊本部長辦公室 - 櫻花馬場城彩苑 - 熊本城 - 去鹿兒島
Day 5 住天文館酒店 - amu shopping centre - 西田婆婆溫泉 ♨️ (好平,$21一位,婆婆好nice)
Day 6 - 櫻島 (湯之平 - 有村溶岩 - 赤水湯 - 足浴(好多人) - 遊客中心) - 仙巖園 (有d貴,$1000yen一位)
Day 7 - 霧島 - 霧島神宮 - 神話之里公園 (一定要玩覽車同滑梯 )- 溫泉市集 (有足浴,附近好多溫泉)-
Day 8 - 指宿 - 指宿溫泉 (埋沙同溫 泉)- 返amu, 激安血拼
Day 9 - 鹿兒島直踩上福崗機場還車 (2hr45mins全程 )

總結:所有島都好正,可惜熊本城維修中

熊本城

熊本城

Honda shuttle
黎緊4月尾會去鹿兒島 airbnb有冇人介紹
有一間想試下 兩床黎 但發現2個人同4個人
同一間房 價錢可以唔同......
正...九州全島遊
熊本城依家多幾支天秤 ,希望快d搞掂啦
幾時整個環島遊呀
即係按人頭計?
因為呢條大河劇OP嘅風景
我去咗南九州住3個月
https://youtu.be/-Koy2Cc-65A
27/7夜晚到長崎
28/7:眼鏡橋,巴拉庭園,大浦天主教堂, ,和平公園(宿長崎)
29/7:九十九島,水族(宿佐世保)
30/7:豪斯登堡(宿佐世保)
31/7:能古島(宿福岡)
1/8:柳川(宿福岡)
2/8:熊本(宿福岡)
3/8:熊本(宿福岡)
4/8:別府(宿別府)
5/8:九州自然動物園(宿別府)
6/8:仙巖園(宿鹿兒島)
7/8: (宿鹿兒島)
8/8:櫻島活火山(Local tour) (宿鹿兒島)
9/8
鹿兒島晏就機回香港

大約行程 祥細未plan
想問非自駕係九州會唔會好唔方便?唔方便地方可能參加local tour,
另外d酒店有無選錯地方?想盡量唔轉咁多酒店
另外想問2019九州煙花大會 google唔到 係咪因為太早?
1/8:柳川(宿福岡)
2/8:熊本(宿福岡)
3/8:熊本(宿福岡)

唔宿熊本唔覺得煩咩
諗住個幾日用jr pass 唔算耐呀 一個鍾單程
黎緊三月尾四月頭會去南九州8日賞櫻之旅
非自駕 鹿島入長崎出
暫時plan左行程 希望大家幫手比比意見

Day 1: 11點機落機 諗住直去指宿 住溫泉酒店,洗水麵,巴士遊周圍去

Day2: 出返鹿兒島中央,lunch食壽庵,之後去櫻島,去完去天文館行街,再食華蓮。再行再食屋台村

Day3: 一早出發去霧島,神社+神之里公園+牧場,周圍去下,完左一日去麵城附近住

Day4: 去一個叫母之丘公園賞花,周圍fing下,再諗,可能去埋宮崎住

Day5: 宮崎一日遊,食牛,再諗

Day 6,7,8 就仲未諗,暫時頭幾日都好似排得好密咁,但因為想買個sunq pass,想搭盡巴士

有無人知sunq pass南九州版係櫻島同指宿用唔用到?網上好多只係提全九州ok 我諗住凈係買呢個pass唔買jr pass,定係兩個都買,分開用好,求大家指教
我未係鹿兒島用過sunq pass
但你個plan有個最大既問題係sunq pass要係巴士counter 蓋印 開通先得
而鹿兒島只有中央站果個巴士站先可以蓋印
所以你一開始無可能用到機場去霧島果程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞