鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
宮崎一日乘車券呢張搭唔搭到延岡-高千穗巴士架?
好多網都話得, 但係佢官網又話唔得

//"「宮崎交通」運營之全部路線皆可使用本車票 但是,不能用於跨縣的高速巴士、特快巴士,延岡-宮崎線,宮崎-高千穗線,定期觀光巴士、社區巴士。
坐巴士上去吧
我估你都唔會想行20分鐘上山咁
如果你頭2日無車
最簡單咪買wellcome cute 1/2日 任搭 只去櫻島
只要去櫻島就即刻回本
條路好攞命
一次半次都算
來回不了
我咪係來回又上又落,無咗大半條人命
仲見到有人踩完單車上黎,應該就死
唔知呢度有無pokemon go fans
如果你係話一定要去指宿打卡
因為指宿市剛剛選左伊貝做旅遊大使
所以整左個渠蓋 係正指宿站對出警察門口

青島 有個漁市場食堂
岩岩google呢間好似好正
pokemon go
即係我啱啱miss咗?
睇返介紹 係2018年12月先加
上面d相係我影
不過其實果度無其他特別野捉
轉個stop都係出普通野
更加無精品賣
3月18飛鹿兒島 7日6夜

而家book咗 18,19,21-23都係鹿兒島近天文館酒店 20號晚就book咗宮崎

上網買咗jr pass 預先book咗3月19既玉手箱去指宿影渠蓋(無錯就係上面d伊貝)

打算21號去宮崎南部景點(試下搭唔搭到山幸海幸)

而家鹿兒島去宮崎個日未諗好可以點安排
(其實其他都未)
唔知假如安排由鹿兒島去霧島神宮、 高千穗牧場回程去宮崎會唔會唔方便或者唔合理
霧島神宮、 高千穗牧場再去宮崎時間上可以
交通上係咪都係搭霧島列車?
賣下廣告先,今日會去沖繩快閃幾日

去機場之後會開post,希望唔駛單機
千其唔好泊街,罰錢10000yen起跳,
一定要泊錶位,其實都好平,我上次揀d100yen/hr果d
另外其實好多景點出面都有免費泊位,你去霧島同指宿基本上全部都有
留名睇遊記
no problem 幫你推POST
開POST2個整合時 唔好走數就得
霧島列車係特急係最快
如果真係夾唔到. 坐普通JR都得.. 係慢D. 仲無咁舒服囉.
其實我都唔太知點整合

應該都係一樓,答下最多人問嘅問題,同埋借幾位巴打詳細每日行程(當然會落番名),比人參考下咁, 呢度咁多人熟過我,隨時班門弄斧
上咗a車去機場
巴士 7:55@丸尾 - 8:18@霧島神宮站
霧島號 8:36@霧島神宮站 - 10:00@宮崎
海幸山幸 10:11@宮崎

呢日霧島號轉海幸山幸中間得11分鐘
趕唔趕得切買PASS+寄存行李
我想問
去種子島嘅高速船碼頭或者櫻島渡輪碼頭附近
有冇locker

因為計劃緊一日由種子島返鹿兒島後
落船即轉去櫻島半日
到夜晚先拎行李去酒店checkin
宮崎站內得好小大locker,你鹿兒島出發?嚮果到寄存行李啦⋯⋯
鵜戶神宮、堀切峠、sunmesse日南、青島神社, 洗衫板
咁樣搭日南巴士玩會唔會太chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞