鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
日本妹

有冇諗過入日籍?
另外其實宮崎多好嘢食嗎
我只係去咗沙浴、温泉同長崎鼻
其實我如果想入埋日籍咁會有三個國籍 所以應該唔會
宮崎多野食嘅,雖然價錢同香港差唔多,但肯定高質好多
一向巴士要2日先可以齊point唔係chur到狗咁
到21歲又係會變返1or2
岩岩訂左8月 hkexpress
長崎落機
鹿兒島走 2500一個連行李~ 玩12日
http://lih.kg/cgCxOS

又變返封建
都叫差唔多啦, 分開買兩張單程機票喺貴唔少
無呀 暑假就算來回都無得平
遲買仲會越黎越貴
好同意,我去鹿兒島宮崎啲食物都普遍唔平, ( 可能我唔識搵平嘢食, 隨便喺街搵碗拉麵都要五十幾六十hkd)同價位對比香港喺好唔少,但同時食物選擇好似較少,冇香港咁多選擇,如果喺到住可能會食厭?

睇篇嘢巴打你應該都係識食之人
其實我冇乜機會岀街食野,日日放學就練波練到7點 都係放假岀去食下野咋,所以唔會食厭哈哈

我又唔會話自己係識食之人嘅,只係喺香港都叫有少少錢同friend岀去食下貴野囉 試過喺香港食牛埋單一個人千一蚊但質素同宮崎比都係差啲咁,只可以講香港食野真係
個日8:10pm先到長崎,拎埋行李個樣,尾班機場巴士應該趕唔切塔
再研究下先
我都有個行程想大家幫下眼

第一日
12點半落機 check in 鹿兒島中央站附近酒店
HOTEL MYSTAYS Kagoshima Tenmonkan Annex
然後坐船去櫻島
買wellcom cute pass用

第二日去霧島 住旅行人山荘
坐JR 買飛
霧島神宮,丸尾瀑布

第三日去指宿 住白水館
坐JR 買飛 坐指宿玉手
去釜蓋神社 長崎鼻
買指宿一日pass用

第四日去宮崎 用3天JR pass由指宿去
未諗住邊 玩乜
求推介

第五日去高千穗
用JR pass坐到去廷岡再用1day bus pass (visit xxx pass)
住乜 睇乜未諗

第六日stay高千穗
睇夠玩夠返用bus轉最後一日JR pass返鹿兒島中央站

第七日
仙巖園。加hea然後飛回香港

大家比下意見
咁宮崎有無野值得玩呀大佬?
三,四個鐘車程
個動物園有馬嬲長頸鹿同埋有大笨象 睇你啱唔啱
咁即係兩點到宮崎
咁啦⋯⋯可以搭火車去青島睇下洗衫板
然後返宮崎JR站搭穿梭巴士去aeon行下囉
點解我見hk express4月無航班飛熊本嘅
唔識嘢,想問下其實aeon有咩好行? 上個遊記post我到宮崎嗰陣,都有人叫我去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞