鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
竟然仲有人記得 最後都係唔掂, 好彩大部分地方都可以碌卡

唔關新年假是事,我最尾幾日大約1月8號去撳錢都唔得, 我返到香港嗰時發現, 櫃員機嘅海外提款多咗樣嘢,話要set個限期, 但明明我大約9個月前去開通, 冇講過話要set個限期,純粹開通就得, 我估計係政策上嘅變動
啱啱提款機撳錢諗起
見你冇再講件事下文
一直要set個限期,你用開HSBC、恆生 定 Citi?因為呢3間個版面太方便所以好多人手快快set錯
第一日
12點半落機 check in 鹿兒島中央站附近酒店
HOTEL MYSTAYS Kagoshima Tenmonkan Annex
然後坐船去櫻島
買wellcom cute pass用

第二日去霧島 住旅行人山荘
坐JR 買飛
霧島神宮,丸尾瀑布

第三日去指宿 住白水館
坐JR 買飛 坐指宿玉手
去釜蓋神社 長崎鼻
買指宿一日pass用

第四,五日去高千穗
用JR pass坐到去廷岡再用1day bus pass (visit xxx pass)
住乜 睇乜未諗

第六日 住中央站
睇夠玩夠返用bus轉最後一日JR pass返鹿兒島中央站

第七日
仙巖園。加hea然後飛回香港
咁改會否好點?
第六晚可住城山觀景酒店, 睇下靚景食早餐

如果你係book睇唔到景嘅房,可以行過去城山觀景台度睇,都算近
一向要set
咁夜未訓仲要開post圍爐

應該喺我on9咗睇嚟,但明明我9個月前開過後,之後幾次旅行都仲用到,係去到今次先唔work
係醒咗
hsbc
遲啲會同屋企人自駕遊去南九洲八日 有啲行程想請教大家
第一日四點幾機到鹿兒島
第二日會去霧島個邊
第三日會去櫻島 夜晚就可能住宮崎
之後就會去宮崎同熊本
大家覺得櫻島會唔會玩到一日?如果玩唔到一日 有咩地方可以擺落去第三日 方便順手去宮崎?
另外想問下如果唔去砂浴 值唔值得抽啲時間去指宿?指宿個唐船峽流水麪又值唔值得去?
唔該各位
正路櫻島應該玩唔到一日,通常都係半日左右,或者可以攞櫻島張pass啲優惠券去博物館或水族館,又或者上城山睇下景都唔錯,仙嚴園 都係其中一個大路景點,但好唔好就好兩極化,利申我就冇去過嘅, 同埋其實我覺得中央站附近都有唔少好嘢食,想hea玩嘅話都可以返中央揾食算, 上個post見證住食咗唔少好西

個人就覺得 指宿最大特色都係砂谷,咁當然呢啲好個人化, 另外我呢毒L 一條友食唔到流水麵, 留待其他人解答

之後熊本同宮崎有咩打算?
唔該巴打 咁可能第三日朝早去城山 之後去櫻島再去宮崎了
第四日暫定會去日南個邊 鵜戶神宮 Sun Messe公園 青島神社 唔知會唔會太chur
第五日會去馬背峽 之後就未諗到了
之後兩日應該會係熊本 但未做Research 應該都會去啲大路野
同劃位條友講
組車兩頭都開到
咁樣我skip左宮琦,會可惜嗎?

安全又ok嗎?

高千穗夠不夠玩2日?
自駕遊櫻島記得去埋黑神埋沒鳥居打下卡,哩個都係一個景點,但巴士班次好小.

我都係搭巴士去咋
Day4個個都係咁玩,你自駕遊當然無問題.
Day5去完馬背峽可以上去高千穗住一日,第二日落去熊本
考慮下
唔去宮崎唔可惜,但你由指宿去廷岡上高千穗車程會好耐.
你應該一定要住一日
夜晚有神樂睇,7點鐘買飛,8點開場

我都係玩兩日,不過我係由熊本來回
我住高千穗2晚 會唔會太多想問下🙏🏻
唔該巴打 打卡位岩晒家中兩老
等我搵下高千穗啲資料先
兩晚
當地你有咩行程呀⋯⋯
我都覺多...但如果一晚宮琦,一晚高千穗好似好趕
咁會幾辛苦
咁啦⋯⋯去高千穗住一晚,第二日搭16:56分巴士落熊本,嚮熊本住一晚啦⋯⋯
當你平日去,由指宿上高千穗

你諗下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞