鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
黎緊3月尾會去日本,可唔可以幫眼望下

Day 1 12點機去到鹿兒島
市區行下 + 住一晚
Day 2
櫻島 + JR去霧島
Day 3
JR去宮崎 + 日南 + 住宮崎
Day 4
高千穗(JR去延岡再轉車) + 住高千穗
Day 5
阿蘇山 + 去熊本

頭幾日咁樣plan得唔得?
JR買3 day pass for day 2-4
飛鹿兒島來回?
之後會留係熊本同福岡玩幾日再福岡走
高千穗無車直接去阿蘇山喎
唔清楚,見到都給, 事先冇查過邊度可以給
去熊本酒店放低野先
再出番阿蘇山得唔得
之後會留係熊本同福岡玩幾日再福岡走
高千穗無車直接去阿蘇山喎
去熊本酒店放低野先
再出番阿蘇山得唔得
比你研究下

https://www.kyusanko.co.jp/sankobus/goto_aso/lang_tw/

https://www.kyusanko.co.jp/sankobus/toshikan/takachiho/table/tt2.pdf
櫻島+霧島好似太趕
住霧島?
咁就可能ok
2-4 jr pass
咁day 5 點去熊本?

櫻島 + JR去霧島 真係太趕 住霧島就ok
熊本去福岡 買唔買Pass? 福岡定點既話玩唔到幾日
想問豪斯登堡 1日夠唔夠玩? 住佐世保定住豪斯登堡附近既平酒店好?
佢Day5高千穗落熊本只可以搭巴士
至於熊本去福岡佢唔坐JR都可以搭巴士到
8日7夜自駕遊行程求批
Day 1 - 1605到鹿兒島機場 去AMU Plaza 住鹿兒島
Day 2 - 霧島神宮 神話之里公園 住鹿兒島
Day 3 - 仙巖園 櫻島 住宮崎
Day 4 - 鵜戶神宮 Sun Messe公園 青島神社 住宮崎
Day 5 - 馬背峽 高千穗神社 高千穗峽 住熊本
Day 6 - 熊本城 加藤神社 櫻之馬場 住熊本
Day 7 - 草之里 阿蘇火山 阿蘇神社 大觀峰 住熊本
Day 8 - 未諗到 1705鹿兒島機場走

同家中兩老去 所以行程唔想太chur 想問下各位覺得以上行程有邊啲可以作加減 同埋最尾個日有無邊度推介
day 3. 係鹿兒島玩 但住宮崎?
阿蘇火山 要睇睇 有無開
day 8 鹿兒島市內買野?
本身打算去完櫻島就去宮崎 定係day3照住鹿兒島 day4起身去完日南先住宮崎好呢
我六月去 過多排再睇睇有無消息
我驚day 1 去AMU Plaza已經買晒
定係會有其他地方行下
Day1去AMU,Day8去天文館
Day5好似好趕,唔嚮高千穗住一晚?
暫時傾向頭兩晚住天文館附近既民宿 唔知到時會唔會行 不過Day 8去番天文館個邊搵野食都幾好
Day5住高千穗都可以 原本諗住廢事兩老又要轉多次住宿所以想個晚就去熊本 如果太CHUR轉住高千穗都可以
仲有架山彥號都去到
高千穗神社每晚八點都有表演,不過要坐地下。
7點買飛,諗諗
day1 機場近霧島 可以day1 直接住霧島

或者 鹿兒島去霧島 住 霧島溫泉 再去宮崎
咁順路d
又可以住下溫泉酒店

呢度大力推介指宿白水鄉 溫泉酒店
你睇下有無興趣

阿蘇山上都有溫泉酒店 我住過蘇山鄉 鍾意溫泉酒店可以睇睇
我2x日去阿蘇
如唔開就煩
full closed
即係要取消?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞