鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
乜都未plan 又唔想去d大路野
因為我都幾鐘意一個人走街行 影下相 hea下
追緊返巴打個post1
多謝回覆,我一家七人去霧島去人吉兩小時 宮崎又係兩小時 去完一日遊 之後即日回鹿兒島 第二日中午機走

不過人吉好像火車班次仲少過宮崎
你係揸車一日內去哂咁多個地方?
定係諗住坐火車一日去哂呀?
人吉返鹿兒島嘅火車你睇下班次同點轉車法喎
如果火載其實上熊本坐新幹線落去係only way黎
渣車都攰啦日開300km
多謝支持希望幫到你
其實住天文館定中央站方便啲?
天文館附近酒店多選擇, 會平少少
而且多野食 / 多野行 / 多居酒屋
不過一到夜晚會有好多夜店開門
個人感覺入夜比較雜同嘈
我 3 晚鹿兒島就住係天文館果頭
間房係頂樓 (12樓) 但我都仲聽到地下D人大聲講野
鹿兒島 < - > 熊本
新幹線約 40 - 45 分鐘
我一月中去 果陣時 冇 SL 人吉
只係搭左翡翠 山翡翠
單程已經要 1 個鐘頭 45 分鐘
因為佢中途有幾個站會停 5-10分鐘
俾你落地影下相 + 買土產 / 手信
但值得一搭 因為沿途風景 真係 靚到 形容唔到
我個人會住中央

第一的確係比較雜,好多無料案内所,門口仲有條友守住

第二交通方便啲

第三 我唔鍾意商業街嗰種感覺, 太繁華太多人,中央除咗個廣場,其他都係普通街道
有機會一定要去
如果去櫻島,宮崎,城山果啲都係住中央比較好?

上城山中央有免費巴/遊城巴
出櫻島碼頭一樣坐電車
出宮崎有鐵,想坐巴士都有

反而想講鴨池
小弟3月尾會同母親大人 去6日鹿兒島
都係住天文館 行程如下

第1日. 12點到機場 ,晏就遊櫻島
第2日就霧島神宮 高千穗牧場
第3日 宮崎
第4日 未諗到
第5日 鹿兒島市內 買野 食野
第6日 12點機 食個早餐返香港

第4日仲有jr pass 但又唔想去指宿 熊本
各位大大有咩地方推介? 最好可以浸下溫泉
有無巴絲食過 華蓮?
指宿 好似係得沙浴? 同埋個流水麵 感覺伏伏地
白水館 有無得剩係浸溫泉 ?
另外 櫻花季節係咪會好多人?未試過係呢d 旺季去日本
同埋諗緊有無必要特登去d 錢園睇櫻花 因為聽聞周圍都係櫻花

貴 環境舒適
但唔夠抵食
見到係貴價野 但值唔值?
抵食應該都係 松阪 壽庵??
唔去浸溫泉係咪唔洗落指宿
指宿有冇咩景點好行
除左最南車站

壽庵係好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞