鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
視乎你爬山力幾強
我有幾日朝早跑條梯早操
https://goo.gl/maps/SrZjZM2t3SR2
新幹線 vs 在來線
搭普通jr去宫崎係苦難
原來係高手, 而我乜都冇plan過之外,仲係第一次去日本

因為冇plan過同埋極hea遊, 其實我嘅行程應該可以6日玩完, 我去嘅基本上都係大路景點,希望畀到你最新資訊同埋啲相睇下

btw 你推介喺鹿兒島踩下單車,共享單車幾方便 而且係整體感覺幾好, 可能因為鹿兒島比較少人,啲路又比較闊,利申夜晚踩

如果去宮崎,有機會一定要試 嗰間和牛
唔係高手 去宮崎真係要去你食果間a5 牛!
睇相已經好好j
https://www.welcome-aeon.com/coupon/web_coupon.html

記得save低呢個aeon 網頁
去日本aeon買咩都有5 %off
拼盤可以唔叫,但塊a5就必嗌!
想問有冇人係櫻島 搭左最後一班觀光巴士但早一個站落 有冇的士可以返返鹿兒島定要行落去
咁大鑊

依家點呀,行嘅話應該一個鐘內到ok嘅
唔肯定有冇的士,但我好似見唔到,基本上九成車都係自駕
返到鹿兒島了 本身諗住自己行上去最近個個展望台睇睇再行落去 行行下有對住櫻島嘅夫婦停低左問我去邊不如車埋你 跟住車左我去湯之平展望台然後車返我返去碼頭
係霧島出發 大家會揀宮崎一日遊定人吉一日遊
好人好事 ,唔知喺咪係香港住得盲目咗, 通常係去旅行先會發生呢啲事,喺香港反而少

佢哋點解會無啦啦問你嘢?見你on on 99咁行嚟行去?
主要睇之後有咩行程啦,話曬宫崎都喺個縣,比我會揀宫崎

利申 未去過人吉,9up
第一次就去宮崎
第二次先去人吉
鹿兒島人 係特別 熱情同好人
我係熊本有一晚去通町筋 菅乃屋 食馬燒肉
原本只係叫左個馬肉石板燒, 5個部位每樣 3 塊肉, 3300 yen
食食下俾隔離 3 個日本人逗傾計 (可能見我一個人食飯好特別)
原來佢地係鹿兒島開燒肉店既高層
咁岩今日去左熊本 business trip
佢地英文唔太好但係好努力同我溝通
又請我飲白酒, 又請食馬肉壽司, 甜品
最後佢地走先, 臨尾仲塞左張 5000 yen 俾我找數
同埋其中一個俾左張卡片我
我一望寫住代表取締役
果一晚真係好難忘
下次再去南九州真係要拜訪佢地間鋪
咁好人! 佢俾錢你係想請你食飯!
如果一個人獨遊 / 鍾意靜既地方
我會推薦人吉
雖然有幾架指定席火車去人吉
但其實唔多遊客去, 甚至架火車日本人仲多過遊客
非常之舒服
如果鍾意飲酒仲可以參觀佢當地燒酒廠
參觀完有 15 分鐘時間試飲 7 款燒酒, 酒精濃度 25 - 40 度

咁大個仔真係第一次遇到呢D事
我係咁話 no no no
佢就話 ok ok ok
佢地揸緊車(後尾問返佢地係櫻島居民) 我就自己一個係隔離條路行緊上烏島展望所 架車無啦啦停低 我其實無點為意不過有一下閃過係咪等我
跟住我一下行近左個姨姨就落車問我去邊 咁我就就咁話去展望台 佢就話好遠架好危險我地車埋你啦咁
其實個下真係好突然因為香港比較少人會咁熱情
我都覺 會好主動幫你手 熱情到唔知點反應 唔知係咪因為鹿兒島算比較鄉下?感覺比起d大城市純樸d咁
我都諗緊5,6月一個人去
「應該幾型」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞