作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
其實你係咪閱讀理解有問題
我唔係叫人唔好做 由頭都尾都冇講過
只係話 你有權拒絕 或者搵其他醫生
要識保護自己
冇可否認, 你講既野有部份係岩, 但你唔夠個醫生專業
當到最尾, 其實有些時候, 你唔知檢查背後既原因, 就否定咗個醫生既決定, 但你冇想過你唔係醫生, 有好多野你冇學過, 唔識就係唔識

有時進一步檢查係有原因, 有時做少咗, 可大可小, 有時真係人命攸關, 好似上面有人話肚痛, 醫生按完個肚, 可能撳到入面有野, 所以除褲

你話保障自己利益係好重要, 唔好當d醫生心理變態, 佢睇人除衫多過人著衫, 其實有乜好睇, 你唔好覺得除咗衫俾人睇, 就係蝕底咗俾人

保護自己係好重要, 醫生係好多都好仆街, 但你教人拒絕檢查, 如果聽到既人唔識拿捏, 最後攪到人害咗自己就唔好啦
唔係針對佢 男醫生要接觸女病人 要有女護士借眼 但係隔離既得護士 理論上佢識既醫學知識一定多過個病人 如果連佢都唔敢出聲/唔識

睇到呢到 真係抵護士俾班醫生lead住
有講清楚就唔會上床除褲開鉗先知
我真係要頂你個肺
基本檢查包咩㗎
history taking
physical examinations
大佬,肚痛檢查個肚竟然話唔必要?
女人上腹痛可以係胃
下腹痛可以係婦科嘢

我知醫生有害群之馬
不過你嘅概念一定有問題
你覺得某醫生有問題,可以投訴佢
嚟公開講嘅,番去溫好啲書先出嚟7
唔該晒
所以要去問多d了解多d
最後我都有講 情況urgent緊係做左先
咁係理論上醫生識嘅醫學知識一定多過個護士,護士又點出聲? 再加上護士係身份上可能有利益衝突…
其實想問下係咪有人真係會信啲人做律師醫生係為咗救人咁正義
係咪睇妙手仁心睇上腦
可能係我講得唔好 sorry
但我原意唔係叫人唔好做檢查
講真
有念珠菌既西一定好撚臭好核突
就算要非禮都唔會揀個有病既西啦
而家又唔係感冒發燒要睇check你個西
你有念珠菌而去檢查個西100%合情合理啦
樓主呢啲識啲唔識啲,話人係到做不必要既檢查
真係痴撚線
你講呀 醫生係連登一早賤過屎 冇人當過係神
你嘅結論從來都無錯
但你嘅 前提 好撚on9
所以想屌柒你
作為病人
對任何醫療程序都要了解其原因,意義,目的同需知
如果對於任何自己feel uncomfortable 嘅程序,可以refuse
但唔係因為有啲醫生我睇落好似咸濕,而feel uncomfortable, 所以你地大家要有戒心,記得challenge 個醫生,而有權refuse procedure
可能我真係有理解問題
但龍門任你搬
你覺得個病人識得分幾時urgent?

定係你認同病人 google完當咗自己係醫生, 定係你當佐自己係醫生?
班垃圾醫生會員
係講左都話你無講過的,無限loop

佢地要口戰贏到為止

好似頭先唔夠你講,就拎你 法國 2字來講
樓主好心提醒,連登仔窮追猛打
其實點解你要叫啲病人唔好接受檢查
如果人地因為咁而check唔得唔清楚,錯過左最佳治療時間咁點算
有時你以為自己做左好事,自我感覺良好既時候,分分鐘就係咁而害左個病人
所以係叫人唔好去公立醫院/診所? 貴少少去睇私家女醫生啦
站喺診所醫生嘅角度梗係想快靚正
一次過開晒antibiotics+antifungal大包圍實無死
好大機會中
一般病人角度都係想快好返咋嘛
鬼會理係bacterial定fungal

如果同佢撩specimen,再拎去驗都要時間啦
去睇醫生都係想啲symptoms盡快relieve啫
就好似發燒入咗醫院撩完Nps未有result都start咗antibiotics啦
屌 扮咩呀
佢地呃錢就叻
明明病人血壓140 都可以無啦啦開藥比人食
見過有醫生 一落病房 第一句其實係問 XXX病人幾錢 問護士埋單幾錢 跟住佢地即刻睇電腦 一係就寫低比個醫生
仲要好多病人都話佢好 成日有病人寫感謝信比佢
明明醫生一日巡房睇一睇病人都係十分鐘
錢又佢攞晒 扮吓嘢 見你話邊到痛 邊到唔舒服
就即刻話做咩檢查 其實就係想收多d錢
明明本身一樣野 變做多幾樣
攞黎搞
利申:親眼見到
同埋你一開始就assume個醫生係咸濕而做啲你所認為非必要嘅procedure
我覺得大家已經無討論空間
所以要屌柒你廢事你影衰呢行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞