作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
唔會呀樓主,其實對於我一個門外漢你解釋得好好
只係好多人唔知點解針對質疑你嘅知識
你只係提醒大家病人權益
感到唔舒服時可提問或要求同性醫生
無需要去承受不必要嘅不適
亦令好人不至瓜田李下
多謝你講出好多人心中所想
做好人唔易做,加油
樓主你個醫生都幾多問題咁喎
你係咪探肛達人
開口埋口都睇屎眼

你有無其他例子呀
試吓唔好講屎眼
好慘
其實一直都好想去睇女西醫叫佢撚雀

利申:我係淆底獸笠水怪
希望有生之年可以見到佢比人釘牌既一日
就算釘都有時限。都幾撚無奈
試過個時十幾歲去睇醫生,唔記得係感冒定係咩,個醫生用個聽診器聽聲,係直接擺咗係我乳頭到(無隔衫),因為一來少睇開醫生,二來就算睇都唔多有用聽診器,所以個刻反應唔切,到之後諗返起先覺得係 完全無必要。
太誇張就應該冇人咁蠢既 但如果好似樓豬講個啲咁 生念珠菌 醫生話要睇睇 咁都好難分係咪必須
咁你係咪處
我之前做嗰間診所有個男醫生每次睇親女病人都會叫姑娘入去借眼
佢聽心肺會叫姑娘幫手拉起病人件衫聽哂病人心口背脊
如果個女人係四五十歲打後就每個位聽一兩秒(都無)就完
如果個女仔係後生嘅就每個位起碼聽四五秒

同埋每個病人聽到多數下意識都係擰轉面比背脊佢聽
見到好多女仔都聽到話要聽埋前面個樣都唔係好情願但係識拒絕嘅我只係見過一個

可能我有邪念啦
成日覺得佢想抽啲後生妹妹水
咁可能真係每個後生女都病情嚴重啲我唔知啦
咸濕醫生死全家
上面成班扯開話題屌樓主
唔明樓主叫人要識拒絕, 可以的話揀女醫生有乜問題?
醫生就唔鹹濕冇性慾?
我地以前係咪同一間診所 我以前跟個個醫生都係咁
同埋 就算要檢查係咪都應該係檢查之前問定人哋有無過性行為 係咪處
而唔係瞓到上床除哂褲準備檢查前一刻先問
大把讀緊醫嘅都係仆街
個戈字讀「哥」
我認同你嘅睇法

最主要就係病人要注意診症過程
同時提高警覺性
有權了解清楚狀況先決定

你提嘅例子
不論是否有抽水成份
果位醫生都係有操守問題
對其他同事嘅溝通都好差

差嘅醫護人員例子
真係多不勝數
不過呢個post 嘅重點唔係數閪醫case
好醫生故然係有
但更重要係病人要保持警覺
防人之心不可無

護士就算覺得有唔妥
都敢怒不敢言
有事可能食埋死貓
係幾無奈
又乜野法國
我以為你講緊法國醫院嘅醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞